stop kapen der club

Beste Kasteelheren,

In maart van dit jaar moest ik lichtelijk opvoedkundig mijn licht schijnen op de kritiek die Ruud van Os kreeg vanuit een aanzienlijk deel van de Spartanen. Nee, ik zal niet weer een lofzang houden over de beste heer van Os, maar ik ben wel bang dat het nodig is om weer schriftelijk opvoedkundig bezig te gaan wezen.

In de thuiswedstrijd tegen RKC stond ik in de tweede helft in de gracht. Samen met twee andere heren raakte ik in scherpe, maar vooral enthousiaste discussies over politiek. Maar het bleef een beschaafd gesprek omdat wij onszelf niet te serieus namen en omdat wij begrepen dat wij aanwezig op Het Kasteel waren als onderdeel van iets groters: de vereniging van Sparta Rotterdam.

Op het einde van diezelfde wedstrijd begon iemand naast het sfeervak hysterisch te wapperen met een Palestijnse vlag. Had ik een kwartier daarvoor nog meegemaakt hoe mensen het oneens kunnen zijn maar onderdeel kunnen zijn van een vereniging als Sparta, nu was het duidelijk dat er ook supporters zijn die Sparta misbruiken voor hun persoonlijke politieke opvattingen.

Welk politiek standpunt je ook hebt; ik vond dit wanstaltig. Ik sprak een steward aan met de vraag of dit wapperen wel zou moeten kunnen. De steward gaf aan dit niet te weten en liep snel door. Ik besloot vervolgens naar de man toe te lopen en vanuit de gracht beleefd te vragen waarom hij dit deed. Zijn reactie was dat ik maar snel moest doorlopen. Wel met vlaggen en vaandels in de weer, maar geen verantwoordelijkheid nemen voor je gedrag.

Tegen Almere thuis ging het weer mis. Duidelijk werd dat Sparta niet kan en/of wil handhaven. Hier werd door de aanwezigen in de voorgaande podcast nogal laconiek op gereageerd. Het werd als logisch afgedaan omdat er nogal wat gebeurde in de wereld. Daarbij heb ik van onze meest recente pot tegen Volendam foto’s ontvangen dat  ‘Spartanen’ op de wc’s in Volendam stickers hebben geplakt met de tekst ‘from the river to the sea, Palestine will be free’. Door deze acties zullen er vast minder burgerdoden vallen in het conflict. Oftewel, je doet dit alleen om te laten zien wat jij van iets vindt. Zonder enig doel.

Mijn oproep: stop met het kapen van de club. Het hoogste doel op Het Kasteel is onze gezamenlijke Spartaanse gemeenschap. Van het elftal tot alle facetten die bij een vereniging horen. Er zijn genoeg mogelijkheden om je met symbolen en acties in te zetten voor welk politiek statement dan ook. Maar gebruik de club niet als een goedkoop karretje om jouw persoonlijke mening te vertolken. Dan ga je boven de club en haar diverse soorten supporters staan. Dit recht heb je niet.
Wanneer ik met een opblaaspop van welke politieke lijsttrekker dan ook ga staan zwaaien, hebben alle Spartanen het recht om hier tegenin te gaan en mij tot de orde te roepen. Belangrijker: Sparta heeft de plicht hierop te handhaven. Beste directie, ga achter je beleid staan. Beste Spartanen, toon minimaal fatsoen en bescheidenheid richting de club die van ons allen is.

Spartaanse groet, Herr Stooker

70 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties