stop kapen der club

Beste Kasteelheren,

In maart van dit jaar moest ik lichtelijk opvoedkundig mijn licht schijnen op de kritiek die Ruud van Os kreeg vanuit een aanzienlijk deel van de Spartanen. Nee, ik zal niet weer een lofzang houden over de beste heer van Os, maar ik ben wel bang dat het nodig is om weer schriftelijk opvoedkundig bezig te gaan wezen.

In de thuiswedstrijd tegen RKC stond ik in de tweede helft in de gracht. Samen met twee andere heren raakte ik in scherpe, maar vooral enthousiaste discussies over politiek. Maar het bleef een beschaafd gesprek omdat wij onszelf niet te serieus namen en omdat wij begrepen dat wij aanwezig op Het Kasteel waren als onderdeel van iets groters: de vereniging van Sparta Rotterdam.

Op het einde van diezelfde wedstrijd begon iemand naast het sfeervak hysterisch te wapperen met een Palestijnse vlag. Had ik een kwartier daarvoor nog meegemaakt hoe mensen het oneens kunnen zijn maar onderdeel kunnen zijn van een vereniging als Sparta, nu was het duidelijk dat er ook supporters zijn die Sparta misbruiken voor hun persoonlijke politieke opvattingen.

Welk politiek standpunt je ook hebt; ik vond dit wanstaltig. Ik sprak een steward aan met de vraag of dit wapperen wel zou moeten kunnen. De steward gaf aan dit niet te weten en liep snel door. Ik besloot vervolgens naar de man toe te lopen en vanuit de gracht beleefd te vragen waarom hij dit deed. Zijn reactie was dat ik maar snel moest doorlopen. Wel met vlaggen en vaandels in de weer, maar geen verantwoordelijkheid nemen voor je gedrag.

Tegen Almere thuis ging het weer mis. Duidelijk werd dat Sparta niet kan en/of wil handhaven. Hier werd door de aanwezigen in de voorgaande podcast nogal laconiek op gereageerd. Het werd als logisch afgedaan omdat er nogal wat gebeurde in de wereld. Daarbij heb ik van onze meest recente pot tegen Volendam foto’s ontvangen dat  ‘Spartanen’ op de wc’s in Volendam stickers hebben geplakt met de tekst ‘from the river to the sea, Palestine will be free’. Door deze acties zullen er vast minder burgerdoden vallen in het conflict. Oftewel, je doet dit alleen om te laten zien wat jij van iets vindt. Zonder enig doel.

Mijn oproep: stop met het kapen van de club. Het hoogste doel op Het Kasteel is onze gezamenlijke Spartaanse gemeenschap. Van het elftal tot alle facetten die bij een vereniging horen. Er zijn genoeg mogelijkheden om je met symbolen en acties in te zetten voor welk politiek statement dan ook. Maar gebruik de club niet als een goedkoop karretje om jouw persoonlijke mening te vertolken. Dan ga je boven de club en haar diverse soorten supporters staan. Dit recht heb je niet.
Wanneer ik met een opblaaspop van welke politieke lijsttrekker dan ook ga staan zwaaien, hebben alle Spartanen het recht om hier tegenin te gaan en mij tot de orde te roepen. Belangrijker: Sparta heeft de plicht hierop te handhaven. Beste directie, ga achter je beleid staan. Beste Spartanen, toon minimaal fatsoen en bescheidenheid richting de club die van ons allen is.

Spartaanse groet, Herr Stooker

SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner

70 REACTIES

 1. Eens wegwezen met de polletieke statements.
  Als men zo nodig wil demonstreren doet men dit maar ‘buiten.’
  Ik kom voor Schopt Poten Armen Ribben Tot Appelmoes.
  Voor de rest géén nieuws.

 2. Ik ben vrijwel altijd tegen politiek in het stadion.

  Maar dat is natuurlijk wel een zwaktebod. Politiek moet vaak wegblijven, omdat het te moeilijk is om helder te oordelen. Zie ook enkele reacties hieronder.

  Dus hopelijk is er af en toe nog plaats voor collectieve herdenkingen/gebaren in de toekomst. Niet alles is gecompliceerd. Straks wordt de aanslag aan het Dullaertplein/EMC van 28 september “gewoon zinloos geweld, dus negeren” en heeft 14 mei 1940 “ook gewoon meerdere kanten, dus verzwijgen”.

  Als iets “politiek” is, is het controversieel. Maar hopelijk blijven enkele dingen zo logisch dat we toch met zijn allen kunnen laten weten wat we er van denken.

 3. Deze brief had niet door de redactie van ITWM op deze site geplaatst moeten worden.
  Sparta bepaalt wat wel en niet mag in haar stadion.
  Deze site is nl alleen bedoeld voor voetbalzaken

 4. Er zijn twee plekken in Nederland waar je politiek buiten de deur houdt: de bruine kroeg en een voetbalstadion.

  Einde bericht.

 5. Ik ben ook van mening dat dit niet hoort in een voetbalstadion maar ook niet op een voetbal fansite als ITWM. Gewoon Hup Sparta.

 6. Er zijn onder de Sparta-supporters fanatieke Israel-aanhangers en volgelingen van de tegenpartij. Eén ding moge duidelijk zijn: Iedereen komt naar Sparta met onze club als bindende factor. Je mag geloven,denken en redeneren zoals je wilt,maar bij Sparta gaat het alleen om voetballen en Sparta.
  We hebben een keeper gehad, Sanou,die zich later uitsprak tegen Israel en we hebben een Israelische keepet gehad, Harush. Zo hoort het .
  Een streng verbod voor politieke en soortgelijke uitingen moet worden gehandhaafd.

 7. De vraag die als eerste gesteld moet worden is: wanneer is er sprake van een politiek statement? De Japanse vlag voor Koki, de Israelische vlag voor Harush, de Noorse vlag voor Kitalano etc.?
  Heb dit al eens eerder gesteld. Moedig Sparta aan met rood-witte vlaggen en hou je verre van allerlei andere vormen van uitingen. Ik stoor mij ook aan het geschreeus van “Excelsior is de h**r van Rotterdam”.
  Gewoon Sparta op allerlei amanieren aanmoedigen en verder niks!!

 8. Zijn er echt Spartanen die stickers met ‘from the river to the sea’ hebben geplakt?

  Ik weet dat het de laatste jaren bergafwaarts gaat met het publiek dat onze club bezoekt. Cappuchonnetjes en andere hersenlozen die beter op Zuid kunnen gaan kijken, maar dit slaat echt alles. Volgende thuiswedstrijd ‘hamas, hamas, joden aan het gas’?

  Walgelijk.

 9. Sparta is de baas in het stadion, dus Sparta bepaalt of en zoja welke politieke statements gemaakt (mogen) worden. Gezien de gevoeligheid van het conflict tussen Israël en Hamas/Palestina, ook in Nederland, lijkt het me best om daar geen eenzijdige statements over toe te staan.

 10. Politieke uitingen zoals spreekkoren en vlaggen moet je in de kiem smoren dus voor de Sparta directie en taak weggelegd.

 11. Sterk stuk. Goeie hartekreet.

  Wel overigens een lastige discussie. Want als na de inval van Rusland in Oekraïne er spandoeken verschijnen waarop ‘Fuck Putin’ staat valt niemand daarover (mezelf inbegrepen).

  Maar op het Israëlisch-Palestijnse conflict wordt in NL verdeeld gereageerd (mede omdat we een grote Nederlands-Arabische gemeenschap hebben). En daar wordt door sommige groepen gebruik dan wel misbruik van gemaakt. Het is inderdaad aan Sparta om hier tegen op te treden. Want voordat je het weet krijgt onze club een ‘pro Palestijns imago’ en dat lijkt me nogal ongewenst (understatement).

  Overigens is de reactie van de pro Palestina activist op de Denis Neville tribune veelbetekend. Als er op een normale vraag (waarom zwaai je met die vlag) alleen dreigende taal wordt uitgebraakt, getuigt dat van weinig hercencellen…

  • Je weet natuurlijk niet of dat laatste helemaal waar is het is een bewering wat deze meneer doet bewijs is daar niet voor. dit is maar 1 kant van het verhaal. Indien de pro Palestina activist echt dreigend reageerde dan is dat natuurlijk niet goed te praten.

   Het is in ieder geval niet de taak van deze meneer om mensen aan te spreken op het kasteel. dat is de taak van de stewards van Sparta.

   • Oneens.
    Zolang het op een rustige manier gebeurt mag je m.i. iedereen aanspreken.
    Wanneer we bij dit soort situaties allemaal onze mond houden en naar anderen wijzen, zoals stewards, nemen problemen heus niet af.

    • In bepaalde gevallen is het zelfs een risico voor onze stewards. Neem als voorbeeld mensen die het op straat of uitgaanswereld voor een slachtoffer opnemen wat uber verkeerd afloopt.

 12. Gevoelsmatig helemaal eens, politieke uitingen horen niet thuis in het stadion. Dat geldt zeker voor polariserende kwesties als deze, waardoor Spartanen zich gekwetst kunnen voelen door elkaars standpunten. Ik heb zelf al ervaren dat dit conflict daartoe kan leiden.

  Ik denk dat Sparta het beleid moet hanteren dat vlaggen van landen/gebieden die in oorlog zijn, niet worden toegestaan op het Kasteel, omdat dit de sociale cohesie van het publiek kan (en zal) schaden. Er zijn al meer dan genoeg demonstraties waar je ongestoord met je Palestijnse vlag kunt zwaaien.

  Dat gezegd hebbende kan ik me voorstellen dat Sparta worstelt met een beleid. Wat als Sparta een Palestijnse of Israëlische speler in de gelederen heeft? Mag het dan wel? Ik herinner me dat er enkele jaren geleden ook wat ophef was toen er een Israëlische vlag werd getoond op de tribunes voor Ariël Harush. Wellicht was een spandoek met de tekst “Ariël, voor al uw clean sheets” beter geweest. Maar het voelt wrang dat pak ‘m beet Kitolano wel mag worden aangemoedigd met zijn nationale vlag en Harush niet.

  • Je hebt een punt. Mij gaat het erom of zo’n vlag een politieke lading heeft. Wordt zo inderdaad wel moeilijk voor onze stewards om te handhaven.

 13. Zolang de KNVB en de clubs zelf ook het voetbal gebruiken voor het maken van politieke en/of maatschappelijke statements, denk aan de “onelove” armband dan wordt het heel lastig om dit te weren. Vlaggen lijkt me al helemaal lastig. Waarom zou een Japanse en/of Noorse vlag wel mogen en een Palestijnse vlag niet? En stel nu dat we een Palestijnse speler zouden hebben in de selectie mag het dan weer wel?

  • En dan ook nog eens dat er niet zo lang geleden wel steunbetuigingen waren aan Oekraïene. Erger zelfs, want mij staat bij dat de fock Putin uitingen ook gebeurden. En dat was allemaal geen probleem.

   Ik krijg sterk de indruk dat je in het Westen niet kritisch mag zijn op Israel, omdat dit door het Westen gecreeerd is. En veel mensen lijken dit niet door te hebben.

   • Inderdaad wat mij betreft of helemaal niet, geen enkele politieke en/of maatschappelijke statements tolereren in stadions of volledige vrijheid van mening en dan moet je dus ook accepteren dat er uitingen gedaan worden die niet iedereen als prettig zal ervaren.

   • Nee je mist t punt geheel. Nu begin je weer die discussie en daar is Sparta t platform niet voor…dat kan overal maar niet bij een neutrale voetbalclub. Ik had hier trouwens in Londen vorige week met mijn Iraanse Taxi Chauffeuse een discussie over. Zij ergerde zich dood aan de pro Palestina demo en zei dat ze dat vooral in hun totalitaire arabische thuislanden moesten doen en ergerde zich vooral over britse blonde dames met palestina vlaggen die ze nooit had zien demonstreren voor vermoorde Iraanse meisjes die hun doek hadden afgeworpen.

    Ook zei ze dat als ze zo gekleed zouden gaan in Arabische of orthodox islamitische landen als Westerse vrouw ze binnen 5 minuten opgepakt worden en tot zover hun hypocriete schreeuw om justice en vrijheid die niet moslims of vrouwen of laat staan lhbtqers ontzegd wordt in dergelijke landen. Nogmaals de mening van een Iraanse vrouw gevlucht voor de orthodoxe Mullahs met die de grootste financiers zijn van Hamas. Met andere woorden…elk conflict kent altijd meerdere kanten en in oorlog sneuvelt als eerste de onafhankelijke berichtgeving. Reden temeer om politiek en bezoek aan Voetbal of Sport gescheiden te houden en wat mij betreft ook dat gender geneuzel te stoppen voetbalpubliek op te dringen.

    • Nee, ik mis het punt niet. Ik maak een vergelijking dat het de ene keer wel wordt toegestaan en de andere keer niet.
     En verder gaf ik daar een mogelijke reden voor, waarom het soms wel en soms niet wordt toegestaan. Al is het oogluikend.

    • Jij wilt politiek en (“bezoek aan”?) Voetbal gescheiden houden terwijl je hier, op deze SPARTA/Voetbal/Sport fansite/forum bijna dagelijks je (geo) politiek onderbuik laat leeglopen met lachwekkende politiek gekleurde sterke verhalen, zoals hierboven (:

  • Die onelove band wordt door de KNVB opgedrongen. Ik erger mij al jaren aan die band, regenboog cornervlaggen en veters.

 14. Als het laten hangen van oekraïne vlaggen een politiek statement is, zelfs een groot spandoek tegen vites uit (vites praktisch een russische club haha), is het weghalen van een palestina vlag dan ook geen politiek statement. Zero tolerance op politiek, alleen tegelijkertijd is dat blijkbaar niet te doen? Of ligt het aan het conflict? Misschien loslaten en laten gaan? Enfin
  Het bijzondere aan het Nederlandse voetballandschap is haar apolitieke kant. Andere voetballanden hebben een soort verzuiling, als je voor die club bent, heb je deze politieke voorkeur. Het mooie aan Nederland is de vermenging van verschillende soorten mensen met verschillende politieke voorkeur, eensgezind achter de betreffende club.

  • Ook die vlag van de Oekraine had weggehaald moeten worden en dat spandoek. Herr Stooker heeft gelijk en ik sta achter zijn brief. Vlaggen in ons stadion die gewoon opgehangen kunnen worden.
   Natuurlijk de Sparta vlag.
   Rotterdamse vlag.
   Vlag van Zuid Holland.
   Nederlandse vlag.
   Komt een speler uit bijv Japan kun je natuurlijk ook een Japanse vlag ophangen.
   Nadeel van veel vlaggen ophangen is dat ze over de reclameborden heen hangen.

 15. Ik ken het vlagverhaal. Heb er in de Kasteelgracht al lang met onze hoofdstewards over gesproken. Het heeft alle aandacht en er wordt gewoon ingegrepen. Overigens niet alleen die vlag maar elke vlag waar een politieke of godsdienstige lading achter zit. Er staat op t Kasteel ook iemand met een Noorse vlag te zwaaien maar daar zit geen lading achter. Eea geldt natuurlijk ook voor spandoeken met teksten die een bepaalde lading dragen.
  Deze Herr Stooker viel aan de tafel van Herr v Os nogal in de smaak, dat de redactie van de ITWM deze brief die aan die podcast was gericht nu heeft geplaatst zal hen daar aan die tafel goed doen.

 16. Zo nu en dan plaats ik op dit forum ook weleens een politiek getinte reactie, alhoewel ik mij er van bewust ben dat dit niet het goede medium er voor is.

  Voor een stadionbezoek vind ik dat het echter anders ligt. Politieke statements, zeker in conflicten van deze grootte, horen niet thuis in een stadion. Ik wil als Sparta supporter niet geassocieerd worden met welk politiek statement dan ook. In de huidige (social) media kan 1 vlag of spandoek al leiden tot verontwaardiging en word je als Spartaan jn dit geval direct gezien als sympathisant van de Palestijnen of erger als antisemiet. Ik zit daar niet op te wachten ( in algemene zin en niet specifiek in deze kwestie) en vind dan ook dat Sparta moet ingrijpen, ongeacht risico op escalatie.

 17. Helemaal mee Eens dat je alle politieke statements buiten de deur moet houden. Maar ik hoorde deze beste meneer niet toen het kasteel vol hing met Oekraïense vlaggen.

  • Umer je hebt gelijk. Persoonlijk heb ik aan die geel blauwe vlag bijv op fb niet meegedaan. Geef toe dat ik er in ons stadion niet echt een punt van gemaak heb. Denk dat dit komt omdat het gruwelijke conflict wat er nu in het midden oosten is zich nu naar de straten in onze steden heeft verplaatst in de vorm van demonstraties met hele foute leuzen. Maar nogmaals je hebt gelijk dus ook die vlaggen niet meer.

   • Was altyd al tegen dat ukraine gevlag. Ook dat land stond niet voor niets bovenaan de corruptie lijstjes en die oorlog was al in 2014 begonnen….blijf me verbazen waarom t onze oorlog is gemaakt….en waarom vrede niet t doel mag zijn….

  • Mij wel…ik wil niks van die zooi zien op ons mooie Kasteel. En zag ook nul Iraanse vlaggen immers vanuit de moslim kant toen daar vrouwenenmeisjes gedood werden omdat ze hun hoofddoek weigerden te dragen…vrij selectief verontwaardigd lijkt me of is t dan plots geen zuster meer?

 18. Ik weet de meningen hier wel onder elkaar, over van alles, dat men binnen ITWM, toelaat om dit te mogen schrijven is juist wat ik op kleinere schaal soms voorzichtig aankaartte, het is weer een bevestiging van wat ik al wist en nu weer bevestigd, op naar de pot thuis tegen Utrecht zonder Verschueren, zou zo graag van die sabbatical Ron Jans winnen, voorzie een zware dobber, mogen Simon de Jong en Ruud Hartman de Spartamars nu zingen met Jules Deelder!!!

  • Stewards overleggen wel degelijk over dit soort zaken. In bepaalde gevallen doet men terecht aan risico inschatting met de agenten van politie. Het heeft bij hen nu alle aandacht.

   • Vergis je niet…in Engeland vragen ze t netjes maar tis wel een order die ze geven die leidt tot een stadionverbod bij niet luisteren.

Reacties zijn gesloten.