Na de overwinning op stadgenoot Excelsior is Sparta weer een stapje dichter bij het bereiken van de play-offs om Europees voetbal. Zelfs de 5e plaats is niet geheel onmogelijk. Dat is prachtig natuurlijk alleen weet een ieder dat er komende transferperiode aan diverse spelers getrokken gaat worden. Profvoetbal wordt grotendeels bepaald door de spelersbudgetten en voor Sparta staan de seinen op groen om nu door te pakken. Aan de andere kant als er te lang geen (zicht is op) vergroting van de sponsor -en toeschouwers capaciteit gaat het stoplicht zomaar weer op oranje of zelfs rood.

Gemeente Rotterdam is goedwillend

De Gemeente Rotterdam (GR) is een goede gesprekspartner zo is te vernemen in de wandelgangen op het hoofdgebouw, echter er zullen ook echt stappen gezet moeten worden zodat Sparta verder kan bouwen op de huidige successen. Zo werkt het nu eenmaal in sport, als je wint heb je vrienden ofwel als het ijzer heet is moet je het smeden. Sparta is op dit moment aantrekkelijk voor het bedrijfsleven en is de komende maanden in staat ‘zaken te doen’. Uitbreiding van het aantal sponsoren ligt voor de hand. Een business seat levert de club dik geld op, een loge helemaal. Het aantal onverkochte business seats loopt fors terug, tegen FC Utrecht gingen deze luxe stoeltjes als warme broodjes weg. Taak voor Dave van der Meer en zijn enthousiaste team om deze seats ‘uitverkocht’ te krijgen ! De loges zijn een ander verhaal, daar is al een tijdje een wachtlijst voor waardoor de club dus serieuze bedragen misloopt. Er zijn al jaren ideeën incl. tekeningen van architecten bureau’s om het aantal loges naar de zijkanten (richting BDK en DN tribunes) uit te breiden met 2 tot 4 loges aan elke zijde. Sparta is eigenaar van het stadion, de GR is goedwillend, vraag hiervoor zo snel mogelijk een bouwvergunning aan

Derde laag van business loges

Een complexer en behoorlijk ambitieus plan is het om te onderzoeken of er een derde business loge laag gebouwd kan worden. Die zou in mijn gedachte ter hoogte van de huidige 4e verdieping van het hoofdgebouw moeten komen en wellicht onderdeel moeten zijn van volledige herinrichting en uitbouw van de grote Business Lounge en kantoren op de begane grond (vergroten richting Horvathweg). Bij dit plan komt veel kijken, het huidige dak moet omhoog, de kantoren op de 4e incl. fitness ruimte zullen deels anders ingericht moeten worden en heel belangrijk, kan de huidige fundering het aan, is het voorbereid op extra gewicht ? Aan de andere kant als je ziet op welke wijze bijvoorbeeld PSV zijn stadion in al die jaren heeft vergroot, uitgebouwd en verbouwd geldt waar een wil is, is een weg.

Doelstelling

Sparta moet groter (gaan) denken wil je een rol van betekenis blijven spelen in de profvoetbalwereld zonder de werkelijkheid uit het oog te verliezen: de doelstelling van Sparta is een stabiele Eredivisieclub zijn met af en toe een uitschieter naar boven, in feite zoals dit seizoen.

Suggesties vergroting capaciteit

Daarnaast heb ik in mijn vorige artikel al een aantal suggesties beschreven om de huidige beperkte stadion capaciteit te verhogen. Ik heb daarop veel reacties gekregen waaronder ook weer nieuwe realistische voorstellen, dank daarvoor!

Het speelveld verlagen zodat er 2 of misschien wel 3 rijen extra stoeltjes voor supporters in de gracht gebouwd kunnen worden in aansluiting op het eerdere plan om de tribunes door te gaan laten lopen in de grachten. Een haalbaar plan met als aantekening dat het huidige veldverwarming-, drainage- en bewateringssysteem onder de fantastische* grasmat opnieuw en dieper in de grond aangelegd zal moeten worden.

Een ander voorstel dat mij bereikte ging over de introductie van een website waarop supporters die niet naar een thuiswedstrijd van Sparta kunnen, de eigen seizoenkaart aanmelden en ter beschikking stellen voor verkoop (door Sparta) aan andere geïnteresseerden. De houder van de SCC ontvangt hiervoor een kleine vergoeding (10-15%) en Sparta het andere grotere deel wat zonder al te veel moeite op jaarbasis een fors bedrag kan opleveren. De andere winst zit hem in het feit dat de bezettingsgraad hierdoor m.u.v. het uitvak naar bijna 100% kan gaan en nieuwe mensen kennis kunnen maken met Sparta. Dit idee is niet nieuw of uniek, clubs uit de Premier League en Barcelona kennen een dergelijk systeem al een paar jaar maar zou komend seizoen bijvoorbeeld voor de populaire DN zijde ingevoerd kunnen worden.

Paul Lasee

*Sparta beschikt al het hele seizoen over één van de mooiste velden en zal zeker in de top 3 eindigen hiermee.

Heb je zelf een idee hoe Sparta de capaciteit van Het Kasteel kan vergroten laat het dan weten via itwmredactie@hotmail.nl. De reacties zullen doorgestuurd worden naar Paul. Zelf een bijdrage plaatsen over dit onderwerp? Stuur naar hetzelfde e-mailadres je bijdrage.

Abonneer
Abonneren op
84 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties