Kasteel
De rails en bovenkabels van de halte voor het stadion doen straks geen werk meer?

Sparta maakt een fantastisch seizoen door nadat het twee seizoenen terug ook een positie in het linker rijtje bekleedde. De vraag is niet of maar aan welke spelers uit de huidige selectie getrokken zal worden. Voorkomen moet worden dat de club na het vertrek van publiekslieveling Sven Mijnans verder kaalgeplukt wordt en volgend jaar een sterke terugval ontstaat waarbij zelfs weer gevreesd moet worden voor degradatie.

Voor Sparta kiezen

Creativiteit is het sleutelwoord om de selectie op Eredivisie niveau te houden. Uiteraard zal het budget een grote rol spelen maar niet alles. Cruyff zei al dat ‘hij nog nooit een zak geld had zien scoren!’. De beleidsbepalers, lees de succesvolle Gerard Nijkamp met zijn scoutingsteam kijken vooruit en zullen goed op de hoogte zijn van de kwaliteit van de spelers van Jong Sparta en zelfs de O18. Zitten daar talenten bij die kunnen doorbreken en toegevoegd kunnen worden aan het eerste elftal ? Met welke spelers en dan met name zaakwaarnemers zijn al lijntjes uitgezet voor het geval belangrijke spelers als Lauritsen, Kitolano en Pinto worden weggekaapt. Heeft Sparta de lijstjes klaar, Gerard Nijkamp gaf recent in een interview aan van wel. Mocht Sparta de voorrondes voor Conference League halen is dat zeker een belangrijk argument voor spelers om voor Sparta te kiezen dan wel langer te blijven.

Spelersbudget bepalend

Toch is het spelersbudget grotendeels bepalend. Het huidige televisie -en media contract loopt na volgend seizoen af en de verwachting is dat een nieuwe partij circa 40 tot 50% meer zal gaan betalen dan ESPN nu doet. Dat zou voor Sparta extra inkomsten betekenen van al snel enige tonnen per jaar welke bovenop de groei komt vanwege weer een extra Eredivisie jaar op de 10-jarige TV ladder.

Op termijn zal de capaciteit bij Sparta toch echt naar circa 15 – 16.000 moeten wil de club voldoende inkomsten genereren om op Eredivisie niveau te kunnen blijven acteren.

Noodzaak capaciteit stadion vergroten

Om het spelersbudget structureel verder op te voeren is het noodzakelijk de capaciteit van het Sparta stadion te vergroten. Tweewekelijks is Het Kasteel vrijwel uitverkocht en zit alleen nog groei in het aantal te verkopen ‘losse’ business seats. Forse capaciteitsvergroting op het gebied van toeschouwers is echter op korte termijn niet de mogelijk, uitbreiding van Business loges wel. Daar zal Sparta dan ook zeker op trachten aan te sturen met uitbreiding van 4 tot 8 loges aan de Tonny van Ede zijde en vergroting van commerciële ruimtes (bijvoorbeeld door de business lounge uit te breiden naar de pleinzijde/Horvathweg). Op termijn zal de capaciteit bij Sparta toch echt naar circa 15 – 16.000 moeten wil de club voldoende inkomsten genereren om op Eredivisie niveau te kunnen blijven acteren.

Om dit te realiseren zal Sparta de gesprekken met de Gemeente Rotterdam verder moeten intensiveren. Dit zijn trajecten van de (hele) lange adem. Door komst van de spoorlijn Dordrecht – Delft met een gepland station Van Nelle in de buurt zal een gebiedsontwikkeling gaan ontstaan waarbij de in Rotterdam gevoelens oproepende term Sparta-City al is gevallen. Desalniettemin biedt dit kansen en mogelijkheden voor de club om een substantiële uitbreiding onderdeel te laten zijn van een dergelijke ontwikkeling met alles wat daarbij komt kijken.

Wachtlijst

Ondertussen zal Sparta met een wachtlijst moeten gaan werken, nu op 200 losse kaarten* en het uitvak na, alle plaatsen zijn verkocht aan seizoenkaarthouders.

*Dit doet de Kasteelclub o.a. om nieuwe mensen kennis te kunnen laten blijven maken met Sparta.

Op de kortere termijn zou Sparta de capaciteit kunnen vergroten door een tijdelijke tribunes te plaatsen. Deels in de grachten achter beide doelen o.a. zoals dat bij PEC Zwolle en structureler bij Heracles is gedaan. Toeschouwers tot aan het veld vergroot de sfeer enorm, ook al zullen het bij Sparta helaas geen overdekte plaatsen kunnen zijn. De aangewezen plek is om hiermee te starten is recht achter het doel van de Denis Neville Tribune. Wel zal het bord met daarop de tribunenaam verwijderd moeten worden maar dat is een detail. Bij gebleken interesse zou dit zowel naar rechts als naar links kunnen worden uitgebreid waarbij rekening gehouden moet worden met de veiligheid en ruimte voor de catering en toegang tot recent prachtig verbouwde toiletten.

Uitbreiding zitplaatsen in de gracht van het PEC Zwolle stadion in 2013-14
Met maar liefst 6 rijen zitplaatsen kan dan per deel uitgebreid worden.
Tribune voor Kasteel in jaren ’70

Uiteraard zijn hier kosten aan verbonden. Die zullen niet direct in de eerste jaren worden terugverdiend. Het zal dus budgetbouw moeten worden maar dat is aan onze financiële man Manfred Laros wel toevertrouwd ! Anno 2023 supporters mislopen door capaciteitsgebrek die mogelijk trouwe fans worden en later een potentiële sponsor kunnen worden is wel iets om bij stil te staan. In Rotterdam en omstreken wonen circa 2 miljoen mensen, als Sparta daarvan slechts 1% weet te interesseren voor de club zou je over een iets groter aantal jaren zelfs aan een capaciteit van 20.000 toeschouwers kunnen denken. Maar eerst de alternatieven om op korte termijn toch de capaciteit iets te vergroten.

Dat kan bijvoorbeeld door een noodtribune op de stoep van Het Kasteel te plaatsen. Begin jaren ’70 stond daar immers ook al een tribune voor enige honderden toeschouwers. Wel zal een goed alternatief voor de rolstoelmensen gevonden moeten worden – wat niet eenvoudig zal zijn.

Eenvoudiger is het om de capaciteit van het gastenvak, nu 650 stoeltjes, te verkleinen met zo’n 150 stuks of het vak afhankelijk van de te verwachten uitsupporters variabel te maken. Als bijvoorbeeld RKC of FC Volendam op bezoek komt kan het gastenvak terug naar maximaal 200-250 fans waardoor capaciteit vrijkomt voor losse verkoop aan Sparta supporters. De grens tussen gastenvak en thuisvakken wordt dan via een zogenoemd afscheidingsdoek en stewards gerealiseerd zoals dat al jaren in de Premier league plaatsvindt. Daar worden op deze wijze en zonder noemenswaardige problemen 3 – 4.000 uitsupporters afgescheiden van de overige thuisfans.

Het ‘áfscheidingsdoek moet dan wel groter/breder zijn als op deze foto, denk aan 4 – 5  meter. Indien voorschriften van de overheid en/of KNVB het verplichten zou een schuifbaar (variabel) hekwerk te overwegen zijn.
kleinere toegangsentree

Mocht de belangstelling om wedstrijden van Sparta te bezoeken dan nog groter zijn dan de toeschouwerscapaciteit dan zou Sparta kunnen onderzoeken of het stadion moet beschikken over 4 enorm grote hoekgaten. Wellicht kunnen er 1 of 2 deels dicht-gebouwd worden en/of o.b.v. voorschriften van de brandweer een kleine(re) toegangsmogelijkheid gerealiseerd worden zodat hier per hoek enige honderden zitplaatsen kunnen worden geplaatst.

Abonneer
Abonneren op
53 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties