Binnen Sparta heerst grote irritatie over de handelswijze van FC Groningen. Een club mag zich uiteraard melden voor een speler, maar wetende dat Sparta 650.000 vroeg boden ze in eerste instantie een schijntje voor Laros Duarte.

Van Stee zei duidelijk nee en Fledderus gaf vervolgens aan dat het gat tussen vraag en aanbod te groot was. Fledderus meldde dat Groningen door ging schakelen naar andere opties, om vervolgens deze week toch opnieuw een (net iets hoger) schijntje te bieden voor Duarte. De middenvelder heeft nog maar een éénjarig contract en mag ook wel net iets onder de 6 ton weg. Dat is het spel van de onderhandeling, maar uiteraard mag hij niet vertrekken voor de helft. Laros Duarte is ondertussen het hoofd op hol gebracht door Fledderus, net zoals Groningen dat vorig jaar deed bij Harroui. Duarte wil graag vertrekken naar het hoge noorden. Sparta wil snel zekerheid, want op dinsdagavond sluit de transfermarkt.

Harroui

Sparta heeft zoals bekend een deal met Nottingham Forest over een transferbedrag van ruim 3 miljoen en nog wat doorverkoopclausules. Mooi. Maar Harroui wil, niet geheel onbegrijpelijk voor een speler die in de interesse staat van diverse clubs uit de hoogste divisie van allerlei landen, een sportief betere stap maken. Forest is een optie, maar heeft niet zijn eerste voorkeur. Van Stee wil uiteraard ook meewerken aan een transfer naar een andere club, maar dan moet er ook voor Sparta een goed bedrag tegenover staan. Sparta, Harroui en de juiste club zijn nog niet samengekomen. De spanning stijgt. Niemand twijfelt eraan dat er ‘iets’ rond zal komen. Maar laten we hopen dat het dit weekend gebeurt. Met ‘pokeren’ tot dinsdagavond kan het altijd fout gaan . Maar ook als het goed gaat. Welke tijd heeft Sparta dan nog voor het halen van volwaardige eredivisie spelers?

Thy, Okoye, Vriends, Emegha en Smeets

Ook voor Thy sluimert er nog steeds interesse. Okoye staat ook in de belangstelling en moet vele miljoenen opleveren. Smeets wil zelf graag nog steeds weg. Ze zullen vanavond alle drie spelen. De kans is groot dat ze ook alle drie op 1 september nog in dienst van Sparta zijn. Dat zou mooi zijn, want als -naast Harroui- ook nog eens onze beste keeper en de topscorer van vorig seizoen zou vertrekken wordt het wel erg lastig om nog een goed team op de been te brengen. En dan weer wat balans en rust in de koppies van deze drie heren, want waar de jonge Okoye het tot nu toe goed doet, zijn de meer ervaren Thy en Smeets spelers die nog in best in vorm te zijn, mogelijk doordat hun focus er niet 100 % bij is geweest de afgelopen weken – zo maakte Fraser onlangs ook al duidelijk.

Ook voor Emegha en Vriends is interesse. We mogen er echt wel vanuit gaan dat Emegha, die net bijtekende, eerst bij Sparta zal wil groeien. En Vriends is vrij laconiek. Hij heeft een droom om nog een keer in het buitenland te voetballen. Dat kan dit jaar, dan ook een jaar later. De mega bedragen voor Vriends lijken niet te komen en hij is te belangrijk voor Sparta om te laten gaan. De kans is zeer groot dat Vriends en Emegha blijven. Maar zekerheid is er pas in de nacht van dinsdag op woensdag.

Onzekerheid over de kracht van de selectie voor de rest van het seizoen

Met 5 spelers waarvan het nog niet zeker is dat ze blijven moeten we ons grote zorgen maken over de kracht van de selectie in de rest van het seizoen. “Ik denk dat de kans tachtig procent is dat er nog drie of vier spelers zullen vertrekken”, zegt Van Stee. “Dat is heel hoog, ja. Ik vraag echt de absolute hoofdprijs, maar er worden nu bedragen geboden die daar heel dicht bij in de buurt komen.”

De kans is dus aanwezig dat er deze zomer bakken geld binnenkomt (met Dumfries, Harroui en Duarte komt er circa 4 miljoen binnen, met Thy, Smeets en Okoye gaat die teller nog flink omhoog). Mogelijk komt er 4 miljoenb binnen en staat er nog voor miljoenen aan verkoop kapitaal op het veld staat (o.a. Okoye). Dat is niet slecht, zolang het maar niet gekoppeld is aan dat de selectie ondermaats is. En dat risico dreigt.

Van Stee had diverse vervangers op het oog voor o.a. Harroui en hij heeft aangegeven dat veel spelers die Sparta op het oog inmiddels al elders onderdak hebben en bijvoorbeeld Wouter Burger heeft gesteld voor zijn kans op Zuid te gaan en niet verhuurd te willen worden. Snel schakelen is tot nu toe niet mogelijk geweest voor Van Stee. Uitgaven doen en geen transferinkomsten binnenkomen, zou financieel ongezond zijn. Het bestuur wil de club niet in risicovol vaarwater brengen. Van Stee wil kwaliteit bin­nen­ha­len en  “geen zesde categorie bui­ten­lan­ders”. Als hij geen kwaliteit kan binnenhalen, gaat hij voor de jeugd, zo laat onze technische man weten. Begrijpelijk. Maar als Harroui en Duarte (en anderen) definitief vertrekken is alleen jeugd geen optie meer. De transfermarkt sluit dinsdag aan het einde van de dag. Daarna is het nog niet eens zeker dat Smeets niet alsnog zal verkassen naar één of ander vaag, goed betalend land dat er andere transferdeadlines op na houdt. Het is wel prettig als je nog een middenveld kan opstellen.

De spanning is te snijden in Rotterdam-West. Niet vanwege het duel tegen Go Ahead, maar omdat de onzekerheid over de rest van het seizoen ontzettend groot is. Dinsdagnacht weten we meer. Zijn we opeens een degradatiekandidaat, of is Sparta een club met geld in kas, kapitaal op het veld en een prima selectie die ergens op plek 8 tot 12 kan strijden. Als Van Stee dat laatste lukt, dan zou hij echt geweldig verrichten. Het is geen eenvoudige opgave, met de tijd die doortikt.

Meijers

Het is een publiek geheim. Van Stee en Fraser willen Meijers terughalen. Er doen ook andere namen de ronde, maar van Meijers weten we zeker dat de technische staf hem er graag bij wil hebben. En dat is ook terecht. Een stabiele eredivisieclub kan eigenlijk niet de hele competitie in met één linksback. Dat hebben we vorig seizoen al gezien, toen Meijers een goede stand-in was van Pinto en hem op het laatst zelfs uit de basis hield.

De eventuele komst van Meijers gaan de grotere problemen van Sparta niet oplossen. Maar de komst van Meijers zou wel nuttig zijn en ook geen overbodige luxe. De komst naar Sparta is geen zekerheid. Hij zou ook in de belangstelling staan van andere eredivisieclubs. In ieder geval zou ADO hem graag kwijt willen en inmiddels bereid zijn hem voor (bijna) niets te laten gaan, puur vanwege zijn salarislast. ADO zit in grote financiële problemen en heeft op korte termijn financieel lucht nodig, totdat er naar verwachting niet eigenaren instappen.

Abonneer
Abonneren op
64 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties