De Oude Meerdijk, maar dan flink bewerkt.

Als je zo het plaatje bij deze voorbeschouwing ziet, rijst de vraag op: wiens Dick is bigger? Dat was nog niet zo heel lang geleden, toen Dick Advocaat ons nog trainde, de vraag. U weet hoe dat afliep. Geen happy end, nee. Anno 2023 zijn de rollen omgedraaid. FC Emmen vecht nog altijd tegen degradatie. Sparta dit seizoen allerminst. Op de Oude Meerdijk moeten ze elke week met de billen bloot, op Spangen gaan we bijna Europa in. 

Enfin. We spelen dus zaterdagavond om 18.45 uur in en tegen Emmen. Onze tegenstander won vorige week van onze stadsgenoot Excelsior. Met Easytoys als hoofdsponsor van FC Emmen en de voor u bekende achtergrond van hoe wij tegen Excelsior aankijken, kan uw voorbeschouwer van dienst, nu een rijtje seksuele getinte grappen maken. Laten we naar het voetbal gaan. Want met hoeren en vooral boeren dien je niet te fucken. Dat werd deze week wel erg goed duidelijk in Nederland. 

Zivkovic geschorst, lijst aan geblesseerden bij Emmen

Voetbal dan. FC Emmen staat met een vijftiende plaats net boven de degradatiestreep. De ploeg van Dick Lukkien pakte naast drie punten een flinke dosis vertrouwen vorige week. De overwinning werkte zelfs bevrijdend, beschouwde Lukkien op de website van FC Emmen voor. ‘Nu is het zaak om dat goede gevoel vast te houden.’ Dat moet zonder de zieken en geblesseerden: Mart Lieder, Jeff Hardeveld, Maikel Kieftenbeld, Metehan Güçlü en Rui Mendes. Volgens FC Emmen zijn ook Oussama Darfalou, Jeroen Veldmate en Ben Scholte tegen Sparta niet inzetbaar. Daarnaast is Richairo Živković geschorst, hij pakte vorige week zijn vijfde gele kaart. Danny Hoesen keert terug in de wedstrijdselectie en Lorenzo Burnet maakte vorige week al minuten en heeft deze week weer een stap vooruit gezet. 

Lubbers stapt op. Sterkte Ronald!

Naast spelersperikelen zijn er in Drenthe ook bestuurlijke perikelen. Ronald Lubbers legde per direct zijn werkzaamheden voor de komende tijd neer. Zijn gezondheid noopte hem ertoe dit besluit te moeten nemen. Wat er exact aan de hand is, wordt om privacyredenen niet bekendgemaakt. En eerlijk gezegd hoeven wij, Sparta-fans, dat al helemaal niet te weten. Sterkte Lubbers. 

Gaat Van der Eijk een boom van een wedstrijd fluiten?

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Sander van der Eijk. Zal hij een boom van een wedstrijd gaan fluiten? Hij krijgt daarbij assistentie van Gerrit Fikkert en Roan van Marrewijk. Vierde official is het heerschap Timmer. De VAR in het KNVB Replay Center in Zeist luistert (tenminste, daar gaan we van uit), naar de naam Robin Hensgens. Hij wordt geassisteerd door AVAR Franca Overtoom. 

Rotterdamse ticketkopers zijn gewoon niet toegestaan

Voor deze wedstrijd is het niet mogelijk tickets te kopen bij het stadion. De ticketverkoop verloopt volledig online. Voor mensen in de regio Rotterdam is het niet toegestaan om een ticket te kopen. Een lidmaatschap zal dan ook niet worden toegekend, luidt het bondig op de website van FC Emmen. Spartaan in Drenthe? Dat kan niet. Dan moet je voordat je een kaartje mag bestellen een hoofdstuk uit Achter oen ogen van schrijfster Marga Kool voorlezen. Te veel r in je uitspraak wordt je doodgeschoten en begraven onder een hunebed. 

Gefeliciteerd teammanager Antoine van der Linden

Teammanager bij FC Emmen is Antoine van der Linden. Die viert nu, vrijdag, zijn 47e verjaardag. Gefeliciteerd oud-Spartaan. Antoine speelde voor FC Emmen in totaal 97 wedstrijden. De geboren Rotterdammer speelde ook voor FC Groningen, Heracles Almelo, Swindon Town (Engeland) en CS Marítimo (Portugal). Niemand was ouder dan hij bij zijn eerste goal voor FC Emmen (36 jaar, zes maanden en vier dagen). Zijn eerste Emmer (zo schrijf je dat echt, geen emmer sop) doelpunt op 21 september 2012 uit een strafschop thuis tegen SC Veendam (2-1).

UUT DE AOLE DEUS: uit de oude doos

Sparta speelt voor de dertiende keer tegen FC Emmen op de Oude Meerdijk. Van de twaalf voorgaande ontmoetingen bleven de punten vier keer in Emmen, speelden Sparta vijf keer gelijk en wonnen we driemaal. Het merendeel van de ontmoetingen waren in de Eerste Divisie; negen stuks. Dit stukje lazen we onder het kopje: UUT DE AOLE DEUS. ‘De eerste editie van dit affiche was op 16 augustus 2002. Dit was er direct één voor in de geschiedenisboeken, want Sparta werd op spectaculaire wijze met 3-0 van het veld gepoetst. Hoewel de ploeg van Hennie Spijkerman flink gehavend was door de afwezigheid van Alfons Arts, Antoine van der Linden, Joseph Oosting en Alama Ahannach, zorgden de aanwezige heren toch voor de openingstreffer. Na een half uur zette Donny de Groot de Drenten op voorsprong, uit een gelukkige klutsbal van Arjan Blauw kon hij afmaken. Sparta kwam nog wel tot kansen, maar Danny Koevermans en Elbekay Bouchiba waren niet precies genoeg. In de slotfase kregen de bezoekers het deksel op de neus en bepaalden Pascal de Vries en Berend Oosting de eindstand op 3-0. 

In 2018 was hun dick toch echt bigger

De editie van 17 mei 2018 was een bijzondere. Door de club uit Spangen te verslaan mochten we voor het eerst in onze geschiedenis uitkomen in de Eredivisie. In de finale van de play-offs speelden we in de heenwedstrijd thuis met 0-0 gelijk, op het Kasteel wonnen we met 1-3 door treffers van Michael Chacón, Anco Jansen en Alexander Bannink. Zo versloegen we de Rotterdammers over twee wedstrijden en brak er een enorm feest uit in Drenthe.

Eerste editie in de Eredivisie verliep zo:

De eerste ontmoeting in de Eredivisie was op 15 december 2019. Met een 2-0 overwinning bleef de ploeg van Dick Lukkien voor de zesde keer op rij in eigen huis ongeslagen. Tegen de Rotterdammers werd Sparta-doelman Ariel Harush twee keer vanaf elf meter geklopt. Na een overtreding van Jurgen Mattheij schoot Sergio Peña de eerste strafschop tegen de touwen. Daarna benutte Michael de Leeuw voor rust (na hands van Lassana Faye) ook een penalty.

Hands van Adil Auassar in de laatste editie

De laatste keer dat Sparta op bezoek kwam was eveneens in de Eredivisie. Twee jaar geleden, op 5 maart 2021, werd het in een leeg stadion 1-1. Voor rust bracht Laros Duarte de bezoekers op voorsprong, maar in de allerlaatste minuut kwamen we op gelijke hoogte door een treffer van De Leeuw. Door hands van Adil Auassar mocht onze spits de bal aanleggen vanaf elf meter en knalde hij de bal tegen de touwen. Zo lijken we vaak strafschoppen te krijgen tegen Sparta, terwijl we dit seizoen pas één strafschop kregen (eind februari thuis tegen Go Ahead Eagles).

Veldmate, Heylen, Gladon en Verrips.  

In onze huidige selectie hebben twee spelers een verleden voor beide clubs; Jeroen Veldmate en Michaël Heylen. In Rotterdam speelde Jeroen Veldmate in het seizoen 2011-2012 in totaal 32 wedstrijden. In zijn eerste seizoen bij FC Emmen (2017-2018) promoveerde hij op bezoek bij Sparta met de Drentse club. Michaël Heylen kwam in totaal 47 wedstrijden uit voor de club uit Rotterdam. In totaal zijn er 24 spelers met een verleden bij zowel Sparta als FC Emmen, waaronder bijvoorbeeld Michael Verrips, Paul Gladon en Reda Kharchouch.

Sparta kent weinig perikelen in aanloop naar FC Emmen

Er valt eigenlijk weinig te vertellen. Geen nieuws, is goed nieuws. Enkele oproepen voor spelers voor interlands. Huurling Saito willen we van de City Football Group, waar SK Lommel onder valt, graag langer huren. We speelden afgelopen zaterdag tegen Vitesse de beste wedstrijd van het seizoen. Het Kasteel kokikolkte. Daarna bleef het heerlijk rustig qua nieuws. Geblesseerden? Volgens ons naast De Guzman alleen Sambo? We hebben 43 punten. Dat is zeker.  We staan er maar eentje achter op nummer 5 FC Twente. En we gaan vermoedelijk, dus niet zeker, spelen met deze elf:

Olij, Abels, Vriends, Eerdhuijzen, Pinto, Van Mullem, Kitolano, Van Crooij, Verschueren, Saito en Lauritsen. 

Abonneer
Abonneren op
167 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties