In een serie radiointerviews die terugblikken op 2021 interviewde RTV Rijnmond ook Dolf Roks. Roks, die inmiddels bij Ajax werkt, kijkt zelfs nog wat verder terug dan 2021 en wat je er inhoudelijk verder ook van vindt. Roks neemt geen blad voor de mond en het interview is zeker luisterenswaardig. Al wordt net gedaan alsof het 2 januari 2022 is. Dus het interview begint gezellig met de beste wensen voor het nieuwe jaar en zo.

Dolf & Henk

Roks is vooral zeer kritisch op Henk van Stee (vanaf 4 minuut 40 in het interview). En we weten dat Henk van Stee ook af en toe zeer kritisch was op Roks. Dat komt beiden in het interview ook weer aan bod. De objectieve Spartaan ziet toch ook vooral twee mannen die niet goed met elkaar door één deur konden, het niet voor elkaar kregen om zich daaroverheen te zetten, waardoor ze toen in dienst waren van onze club te weinig samen hebben opgetrokken in het belang van Sparta. Maar ach, Dolf & Henk zijn beiden weg. Zo bezien, oud-Sparta nieuws, dit interview. Al ziet Roks zich mogelijk nog wel terugkeren als bestuurslid technische zaken.

Deal met Ajax?

Een klein deel van het interview gaat over Ajax. Totaal interessant nog. Beetje forwarden is mogelijk. Nog wel interessant is wat Sparta op langere termijn met de deal met Ajax gaat doen. Roks was een groot voorstander. Van Stee een tegenstander, al is het contract met Ajax onder zijn leiding wel stilzwijgend verlengd. De supporters waren al net zo erg verdeeld. Maar nu Roks bij Ajax zit en het bestuur stevig stuurt op financiën (en de deal met Ajax levert geld op) lijkt de kans groot dat Sparta hier voorlopig nog wel een tijd mee door wil gaan.

Kritiek

Roks heeft ook indirect kritiek op het Sparta bestuur. Want volgens hem wilde niemand Henk van Stee in 2018. En kwam hij toch binnen via journalisten. Dus Laros en consorten laten hun bestuurlijke beslissingen volgens Roks afhangen van personen als Schelvis en Borst? Dat lijkt toch wel heel sterk. Maar ach, hoe het ook precies zit. Tot voor dit seizoen bleek Van Stee 2,5 jaar lang gewoon de juiste man op de juiste plek. Net zoals Dolf Roks zeker zijn verdiensten heeft voor Sparta. In zijn kritiek neemt Roks ook nog het rapport van Pim Verbeek mee. Net als anderen dat eerder al deden, maar dan juist met omgekeerde argumenten. Helaas is Pim Verbeek niet meer onder ons. Misschien zou dat rapport gewoon openbaar gemaakt moeten worden, dan kan er over feiten gesproken worden. En wordt het niet openbaar, dan zouden personen als Borst, Schelvis, Roks en Van Stee er goed aan doen om helemaal niet meer te spreken over wat Verbeek ‘bedoeld zou hebben’ of ‘gezegd zou hebben’. Dat komt niet erg prettig over, nu Verbeek het door zijn overlijden niet meer zou kan lichten.

Roks rekent voor

Roks heeft nog wel een aardige beschouwing over de financiën van de jeugdopleiding. Van de 1,5 miljoen zou 6 ton wegvallen omdat de bijdragen van de KNVB en Ajax dan weg zouden vallen. Als je volgens Roks de opleiding ‘uitkleedt’ hou je nog altijd 4 ton aan minimale kosten over (volgens Roks). Zijn redenatie is dus dat Sparta maar 5 ton kan ‘winnen’ met het ‘uitkleden’ van de jeugdopleiding. Dat is dan wel extra spelersbudget, maar daar staat tegenover, geen doorbrekende spelers meer met kwaliteit en ook geen transferinkomsten en mooie bedragen door ‘doorverkooppercentages’. We zullen eens nagaan bij Laros of deze cijfers kloppen. Maar zo ja, dan heeft Roks een goed punt. Al was al duidelijk dat de jeugdopleiding de laatste jaar geld heeft opgeleverd en het bestuur ook het komend seizoen niet wil bezuinigen op de jeugdopleiding, als Sparta in de eredivisie blijft. In die zin volgt het Sparta bestuur ‘de lijn Roks’. Het zegt verder niets of de jeugdopleiding de afgelopen jaren niet beter had gekund, of zoals Van Stee aangaf, effectiever kan en naar een hoger plan getild kan worden. En daar gaan Roks en Van Stee ook niet meer over. Nijkamp en Rijsdijk mogen daarover in de komende jaren hun gedachten laten gaan.

Luisterfragment

Hieronder kan je het interview horen dat op 2 januari 2022 ook te beluisteren is in de speciale editie van Rijnmond Sport.

Bron: RTV Rijnmond

Abonneer
Abonneren op
96 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties