Sparta presenteerde gisteren, zoals ze dat jaarlijks doen, de financiële status van de club. In deze jaarlijkse update wil de club aan stakeholders en achterban transparant aangeven hoe vol of leeg de kassa is.

Meer risico

Sparta lijkt, als we het stuk lezen, iets meer risico te nemen dan vorige jaren. Dat komt omdat men gekozen heeft ondernemerschap binnen de club in te zetten. Deel van dat ondernemerschap houdt in dat Sparta toekomstige transferwaarde heeft ingekocht. Het wordt niet in het stuk gemeld, maar je zou kunnen denken aan een speler als Kitalano, welke Sparta aan de broodnodige inkomsten moet helpen als hij zich positief doorontwikkeleld en daarmee voor een recordbedrag verkocht kan worden. Dit soort zaken gaat niet zonder risico gepaard. Een speler kan opeens voor langere tijd uit vorm geraken, of erger nog: zwaar geblesseerd raken. Daarin schuilt dus een financieel risico.

Eigen Vermogen

Het eigen vermogen van Sparta nam afgelopen jaar toe. Het eigen vermogen bedraagt nu 6 miljoen euro, waarbij direct opgemerkt kan worden dat van die 6 miljoen er nog 4,8 binnen moeten stromen uit nog niet ontvangen transfersommen. Dat betekent dus dat Nijkamp in het komende winterse transferwindow niet een hele grote zak geld bij zich heeft. Naar verwachting zal dat ook niet nodig zijn, als er geen spelers verkocht worden, zijn aankopen denken we ook niet nodig. Laat maar groeien dat eigen vermogen.

Sparta naar vooooren

Als Sparta daadwerkelijk substantieel wil groeien is er meer nodig. De belangrijkste zaken die daarbij spelen is een upgrade van de faciliteiten en een uitbreiding van de capaciteit van het stadion. In de wandelgangen van het betaalde voetbal wordt al jarenlang gesuggereerd dat elke 1.000 extra verkochte plaatsen in een stadion een extra miljoen op de begroting betekenen. Niet zo gek dat Sparta de capaciteit wil vergroten naast dat het de faciliteiten voor de sponsors ook wil upgraden. De laatste groep betaalt veel en om hen nog meer te laten betalen moet je zo nu en dan meer toegevoegde waarde bieden.
Voor de upgrade van het stadion betekent dat, dat dit alleen gepaard kan gaan met een gebiedsontwikkeling van de omgeving van het stadion. Als Sparta daadwerkelijk naar voren wil, dan zal het hierin de gemeente nodig hebben om de plannen te realiseren. Bij de grootschalige renovatie van Nieuw-Terbregge lukte Sparta het ook de gemeente te laten participeren. Nadeel hierbij is dat het allemaal heel veel tijd kost om e.e.a. gerealiseerd te krijgen en om de politiek hier warm voor te krijgen. Een Sparta-city, waar we eerder over schreven, is een project dat eerder nog 10 jaar duurt dan dat er volgend seizoen aan een eventuele verbouwing begonnen kan worden.

Publicatie Sparta

Wil je alles lezen over wat Sparta gisteren rondom de jaarcijfers publiceerde? Kijk dan eens op de website van Sparta zelf. Vandaag zal Algemeen Directeur Manfred Laros naar verwachting de cijfers gaan toelichten in de RTV Rijnmond Sparta naar voren podcast.

Abonneer
Abonneren op
43 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties