De Betrokken Spartaan is Sparta’s sociale tak waar ’terecht’ nodige kosten aan verbonden zijn. In de missie en visie van deze stichting, die zich vooral richt op de directe omgeving van de BVO, lezen we dat Sparta in elke levensfase van de doelgroep een rol van betekenis te spelen. Mooie woorden van de betrokken Spartaan. Helaas zijn deze woorden (nog)niet van toepassing op al het beleid binnen onze club, ook niet als je veel voor de club betekend hebt.

Oproep

Afgelopen week plaatsten we een bericht van Patricia Melief op onze Facebookgroep. Zij gaf te kennen dat haar vriend, John van der Mark, ernstig ziek is geweest en herstellende is na een zware tijd. Hierdoor is het voor hem niet meer mogelijk om plaats te nemen op de Tony van Ede tribune waar hij al decennia lang twee seizoenkaarten op naam heeft staan. Omdat John toch zijn Sparta wedstrijden wil meepakken was hij bij de thuiswedstrijd tegen Vitesse gevallen toen hij de tribune op wilde gaan. Noodgedwongen heeft hij tijdens Sparta – PSV in de gracht “illegaal” plaats moeten nemen op het zitje van zijn rollator. Een schrijnende situatie.

Om een beeld te schetsen van John van der Mark moeten we terug naar de jaren ’70 op Nieuw Vreelust. Daar was hij een echte grote “Honkbalmeneer”, met meer dan 500 wedstrijden op zijn naam en ondermeer samen spelend met de legendarische Hamilton Richardson.

Op onderstaande foto staat John 3e van links.

Geen uitzondering

Gisteren hoorde we in de Sparta podcast dat Sparta geen uitzondering voor John kan maken om plaats te nemen op de invalideplaats. Dit heeft te maken dat er een wachtlijst is en men precedentwerking wil voorkomen om iemand eerder toe te laten dan iemand die al langer op de lijst staat. Rijnmond’s hoofdredacteur vroeg zich terecht af wanneer Louis van Gaal in aanmerking zou komen voor zo’n plaats er dan ook geen uitzondering gemaakt zou kunnen worden, verwijzend naar de staat van dienst van John…

Beste sponsors, laat je hart spreken

Om even terug te komen op de betrokkenheid van een ieder binnen onze club. Als de supportersvereniging het voor elkaar kreeg om de veel te vroeg overleden Wout Holverda wekelijks thuis op te halen om hem jarenlang mee te nemen naar elke thuis- en uitwedstrijd omdat hij door Alzheimer dit zelf niet meer kon opbrengen, dan moeten er toch ook mogelijkheden voor John van der Mark zijn?

Hierbij wordt vooral een beroep gedaan op de vermogende sponsors van Sparta die over een sponsorbox beschikken. In zo’n box zou John namelijk wel plaats kunnen nemen en kan hij genieten van wedstrijden van zijn Sparta. Boxhouders van onze club nodigen graag allerlei prominenten en zakenrelaties om goodwill te kweken voor hun bedrijf. Hoeveel goodwill krijg je als je John een plaatsje aanbiedt? Er moet binnen Sparta toch minimaal één bedrijf met een Spartahart zijn die zich een echte Betrokken Spartaan voelt? Sponsors die zich geroepen voelen kunnen zich melden bij hun contactpersoon binnen Sparta. De club is op de hoogte van deze zaak en heeft de contactgegevens van John.

Snel uitbreiden

Omdat Nederland de komende jaren snel vergrijst zal de vraag naar minder valide plaatsen met dezelfde snelheid toenemen. Op deze website hebben we het vaak over uitbreiding van de capaciteit en Sparta heeft daar allerlei plannen voor. De volgorde is bekend nadat Nieuw-Terbregge afgerond is: Eerst de commerciële ruimtes updaten en uitbreiden alvorens de publieke capaciteit te vergroten. Allemaal afhankelijk van de gemeentelijke visie om het gebied in Spangen te ontwikkelen.
Met het verhaal van John van der Mark in het achterhoofd zou directeur Laros de volgorde kunnen (en eigenlijk ook moeten) aanpassen. Eerst de capaciteit van de minder valide plaatsen uitbreiden voordat je aan welke uitbreiding dan ook begint. Want met 1 op de 1.000 plaatsen die bestemd zijn voor mindervaliden doe je Spartanen die een beperking hebben echt te kort. Uiteindelijk kan het ons allemaal overkomen dat we aanspraak willen maken op een dergelijke plaats. Het zou mooi zijn als Sparta dit als prioriteit gaat opnemen in haar beleid.

UPDATE (20-10-2023)

Inmiddels hebben zich al een aantal sponsors gemeld die John een plaatsje in hun box aanbieden. Fantastisch voor John en goed om te zien dat er veel warme mensen binnen Sparta zijn die dit oppakken!

Abonneer
Abonneren op
13 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties