Voorbeschouwing Vitesse-Sparta (september 2020)

0
367

Dit weekend staat voor Sparta de uitwedstrijd tegen Vitesse op de agenda. In Arnhem krijgt Sparta de kans de wrange smaak van de thuisnederlaag tegen Ajax weg te spoelen. Al zal dat voor Deroy Duarte niet nodig zijn, want de middenvelder is positief getest op Corona en een kenmerk daarvan is verlies van smaak. Hoe dan ook, wedstrijd 2 van seizoen 2020/2021 staat op het programma en daarom beschouwt ITWM voorrrrrr.


Vitesse – Sparta wordt gespeeld op zaterdag 19 september. De aftrap is om 18:45 uur. Ook deze keer zet de KNVB fluitisten, vlaggers en videokijkers in. Scheidsrechter van dienst is de schromelijk overschatte Björn Kuipers. Zijn assistenten heten Sander Van Roekel en Erwin Zeinstra. Van Roekel komt uit Ede en Zeinstra uit Dronrijp. Official nummer 4 is maar liefst heerschap Sam Dröge. Jannick van der Laan is de VAR. Hij wordt geassisteerd door Nils van Kampen. En Nils weet: Jannick drinkt zijn koffie met melk en een zoetje en heeft een voorkeur voor een sprits bij de koffie.

Gelredome

Spartasupporters zijn, vanwege de coronamaatregelen, niet welkom in het Gelredome. Vitessesupporters wel. Uiteraard met ontsmette handjes en op gepaste afstand van elkaar. Wie wel eens een thuiswedstrijd van Vitesse of een samenvatting daarvan heeft bekeken, zal zijn opgevallen dat de stoeltjes in het Gelredome blauw zijn en dat er gemiddeld niet meer dan 52 verdwaalde Arnhemmers op die blauwe stoeltjes lijken te zitten. In tijden van Corona is dat goed nieuws voor de Vitessesupporter, want die kan ondanks alle coronamaatregelen gewoon lekker naar de wedstrijd. Komt dat veel te grote stadion toch eens van pas.

Zijsprongetje: afgelopen seizoen waren er drie eredivisieclubs met een lagere bezettingsgraad dan Vitesse. Dat vond uw voorbeschouwert van dienst toch opmerkelijk. Bij Vitesse was gemiddeld 68,6% van de plaatsen bezet, maar het kan dus nog leger dan het eindeloze blauw van het Gelredome. Ra ra, lezer van ITWM, welke clubs hebben nog legere stadions dan Vitesse? Het antwoord volgt.

Terug naar Covid-19. In den lande worden mensen op corona getest dat het een lieve lust heeft. Zo ook in Arnhem en nu zit de gehele technische staf van Vitesse thuis. Naast de Duitse hoofdcoach Thomas Letsch zijn ook zijn assistenten, de keeperstrainer, de conditietrainers, een fysiotherapeut en een videoanalist positief getest. De universele oplossing voor om het even welk probleem bij Vitesse is dat Edward Sturing naar voren wordt geschoven. Nu ook en dus coacht Sturing Vitesse tegen Sparta. De videoanalist logt zaterdag in met Zoom.

Slag om Arnhem

Dan kunnen we ook nog melden dat Vitesse – Sparta het jaarlijkse Airborne-duel is. Elk jaar staat medio september een wedstrijd van Vitesse in het teken van de herdenking van de Slag om Arnhem. We citeren Wikipedia: ‘De Slag om Arnhem was een luchtlanding en veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog die van 17 tot 25 september 1944 in en rond de stad Arnhem plaatsvond, als onderdeel van Operatie Market Garden.’ Ondanks de coronamaatregelen gaat de herdenking dit seizoen ‘gewoon’ door, weliswaar in aangepaste vorm. Vitesse zal in dit kader niet in het (flink verneukte) geel-zwart spelen, maar in een aangepast shirt (ook) met de tekst ‘waterontharder.com’.

Vitesse won de eerste wedstrijd van het seizoen. Op bezoek bij RKC werd het 0-1. Hangen, wurgen, zwijnen, maar wel drie punten. En dat zijn er drie meer dan Sparta. Never change a winning team, zal de man met het meest vierkante kapsel ooit in de vaderlandse geschiedenis denken en dus gaan we in deze voorbeschouwing uit van de volgende opstelling:

Vitesse: Pasveer; Rasmussen, Bazoer, Doekhi; Wittek, Tannane, Bruns, Bero; Dasa, Darfalou, Openda

Update: Rasmussen is positief getest op Corona en doet niet mee. Sturing appte ITWM dat Clark hem vervangt.

Stapje opzij: Fortuna Sittard, AZ en Heerenveen. Met respectievelijk 63,8%, 64,3% en 67,9%. Al was bij AZ een deel van het seizoen het dak eraf gewaaid.

En door…

Scoren

Door naar Sparta! Bij Sparta is de grote vraag wie de bal in het vijandelijk doel schiet of kopt. Al sinds het prille begin van de voorbereiding heeft Sparta moeite het doel te vinden. In de eerste oefenwedstrijd tegen TOP Oss werd nog wel drie keer gescoord, maar sindsdien scoorde Sparta in 7 wedstrijden (6 oefenwedstrijden en de competitie-opener tegen Ajax) welgeteld en alles bij elkaar vier keer. Waarvan twee keer door een aanvaller.

Eerste spits Lennart Thy heeft, trainingen en warming-ups daar gelaten, nog geen enkel doelpunt gemaakt in het Spartashirt. Tegen Ajax werd hij in de rust gewisseld. De noest arbeidende Gravenberch en de talentvolle Emegha brachten meer actie, maar kregen ook geen scoringskansen. Om iets te forceren bracht Henk Fraser bij gebrek aan aanvallers centrale verdediger Tom Beugelsdijk als breekijzer. Pure armoede.

Henk van Stee is ongetwijfeld druk bezig zijn hele rolodex af te bellen op zoek naar scorend vermogen, maar tegen Vitesse moet Sparta het doen met de spelers die er al zijn. Vermoedelijk mag Thy opnieuw proberen het doel te vinden, al zullen Gravenberch en Emegha azen op een plekje op het veld. Andere opties in de spits zijn Tom Beugelsdijk, Ben Wessels, Hugo Borst en Wesley van der Stam.

Maar laten we, Frank Rijkaard in gedachte, ook de lichtpuntjes benoemen: de keeper de verdediging en het middenveld. Die stonden tegen Ajax heel aardig. Henk Fraser kan beschikken over de nieuwe linksback Aaron Meijers die met ADO geruild werd tegen de bij Sparta nooit onomstreden Lassana Faye. Deroy Duarte doet tegen Vitesse niet mee. Hij is één van de 1977 nieuwe coronabesmettingen en zit in thuisquarantaine.

Sparta: Van Leer; Pinto, Heylen, Vriends, Fortes; Auassar, Harroui, Laros Duarte, Smeets, Rayhi, Thy.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties