Op herhaling. Dat gaan we met de wedstrijd Fortuna Sittard – Sparta, alsook met uw voorbeschouwende schrijver. Een dag voor vrijdag 18 februari zat die op een tochtig zolder, waar de storm Eunice aan rukte als een malloot, al te tikken. Hopende dat zijn dak er niet af zou waaien. Uit het raam kijkend naar weer een vallende boom. De voorbeschouwing tikkend. Zo, die stond klaar op uw favoriete website. Even later werd de wedstrijd afgelast. Onverantwoord om te spelen en voor het reizende publiek.    

We leven nu 15 april. Een dag voor de datum van de inhaalwedstrijd. Buiten is het warm. Op zolder ook. Slechts een zuchtje wind. Met een plakzak in de boxershort een karakteristieke kelderkraker in wording omschrijven. Buiten zoeven de Duitsers over de N59 naar de Noordzeekust toe. Sleurhut achter de auto. Of luxueus in een camper met dakantennes. Klaar voor kuilen in het strand. Fertig fur de Pommes Rot-Weiss. Die frikandel mit swieblen. Enfin. Je wordt er allemaal niet echt opgewonden van. 

Zo ook niet van de nummer laatst tegen een voorlaatste in de Eredivisie. Ga er maar aanstaan. Dat gaat Sparta zeker. Het verschil tussen de twee clubs bedraagt één punt in het voordeel van Fortuna. Het is al eerder D-day dan je denkt. Om 18:45 uur op zaterdag 16 april klinkt het beginsignaal van scheidsrechter Serdar Gözübüyük. Hij wordt bijgestaan. Want een wedstrijd als scheidsrechter alleen leiden, is niet meer van deze tijd. We zitten ook niet bij de amateurs. Dus staan er twee man langs de zijlijnen: Joost van Zuilen en Johan Balder. Er is een vierde official: heerschap Martin Perez. En dan hebben we in 2022 ook mensen die via een schermpje alles in de gaten houden. Bij deze wedstrijd zijn dat: Pol van Boekel en Freek Vandeursen.

Sparta verloor zestien keer eerder

Beide ploegen kregen de vorige speelronde een goed gevoel. Sparta verloor niet kansloos bij Ajax en Fortuna pakte in Utrecht een punt, dankzij een goal van Zian Flemming. In de historie van dit treffen wist Fortuna zestien van de 43 wedstrijden te winnen. Sparta dertien. Veertien keer werd het gelijk. De laatste onderlinge ontmoeting was op 12 september 2021. Een van de weinige keren dat Sparta won in de huidige competitie: 3-1. Gescoord werd er eerst door Bryan Smeets. Lennart Thy maakte fraai 2-0. Na de rust bracht Mats Seuntjens Fortuna dichterbij. In de spannende slotfase maakte Emanuel Emegha de 3-1. Smeets en Emegha zijn inmiddels foetsie. Andere spelers moeten het gaan doen. Mag Thy er ook eentje scoren. 

Welke Oud-Spartanen spelen er bij Fortuna?

Komen we nog oud-Spartanen tegen bij de tegenstander? Altijd. Keeper Michael Verrips (van 2016 tot 2018). Spits Paul Gladon (van 2009 tot 2015). En Deroy Duarte (van 2006 tot 2021). Ander bekende Sparta-naam is de assistent-trainer van Fortuna, Rob Alflen., Die speelde in het seizoen 1996/1997 25 wedstrijden voor onze club. Bij Fortuna vinden ze het wel leuk om Mica Pinto weer terug te zien in Sittard. Die stond daar 2,5 seizoenen onder contract en was zelfs een half seizoen aanvoerder.

Uitpubliek van Sparta: trek een rood-wit shirt aan

Als neutrale toeschouwer (haha) nog naar de wedstrijd toe? De Fernando Ricksen Side is uitverkocht, voor de overige vakken zijn nog wel tickets beschikbaar. Geen zin om naar Limburg af te reizen dit Paasweekend? Kijk ESPN 1. Er is zaterdagavond toch geen reet op de tv. Veel Spartanen reizen onze spelers achterna. Hulde voor het volle uitvak. Zo’n 700 Spartanen staan in verschillende rood-witte shirts achter onze club. De oproep aan de uitsupporters is om rood-witte shirts aan te trekken. Trek dus je mooiste, nieuwste, lelijkste of oudste Sparta-shirt aan in het uitvak. In de bus kun je gewoon een ander shirt aanhouden. Of blouse (met stropdas). Of een bikini (het wordt warm).

Uitpubliek van Sparta: lees een boek in de bus

Ga ook niet de hele tijd op je mobiel zitten kijken of er nog nieuw nieuws is. Je laat je Paasweekend toch niet verpesten door de verrotte plannen van een uitgespeeld kabinet? Nu ook uit ontluisterende Wob-documenten blijkt dat we in coronatijd twee jaar lang onjuist en onvolledig zijn geïnformeerd. Niet vergeten. Door toedoen van de media overigens zijn we voorgelogen, bedonderd en bestolen. Laten we toch lekker gaan pilzen en ouwehoeren in de bus. Of lekker ouderwets klaverjassen. Kaartje leggen. Of lees in deze boekenweek een goed boek. Kan ook!

Daarna met goede moed in Sittard de tribune op. Onze spelers aanmoedigen naar de drie zo broodnodige punten. Deze spelers, zo denken wij bij ITWM, staan op het veld. 

Fortuna Sittard: Van Osch, Cox, Siovas, Anga, Tirpan, Rienstra, Duarte, Seuntjes, Noslin, Flemming en Benschop. 

Sparta: Okoye, Pinto, Vriends, Auassar, Abels, De Kamps, Mijnans, Namli, Van Crooij, Engels en Thy.   

Abonneer
Abonneren op
436 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties