Zaterdag 11 maart speelt Sparta om 21:00 uur thuis tegen Vitesse uit Arnhem. Net als alle andere thuiswedstrijden is het Kasteel ook deze keer weer stampensvol en bovendien uitverkocht. Sparta – Vitesse is ook te volgen via ESPN, Rijnmond en Omroep GLD. De Gelderlander stelt vooraf dat het de omgekeerde wereld is dat het goed gaat met Sparta en slecht met Vitesse. Pertinente onzin natuurlijk, niks omgekeerde wereld, de orde is na een jaar of dertig eindelijk hersteld.

De scheidsrechter is godzijdank niet Joey Kooij, maar Laurens Gerrets. Zijn assistenten heten Dobre en Ketting en vierde official is heerschap Wiersma die ook een behoorlijk potje schijnt te kunnen dammen. In het ARAG KNVB Replay Center (dat heet echt zo) ondersteunen VAR Van den Kerkhof en AVAR Been de vier man ter plaatse.

Chouffe uit blik

We gaan eerst even terug naar 5 november 2022. Sparta speelde die dag de uitwedstrijd tegen Vitesse. Mede dankzij de Chouffe uit blik (glas is verboden in de bus) kwam uw voorbeschouwert van dienst die dag in goede stemming aan in het Gelredome. Die stemming werd alleen maar beter toen Sparta de wedstrijd domineerde. Einduitslag: 0-4 voor Sparta. In het inwendige van het Gelredome bouwde de Sparta-aanhang een mooi feest. Ook de busreis terug was, weer met dank aan Chouffe uit blik, plezierig. Op de fiets terug naar huis kon uw voorbeschouwert ternauwernood de wegbelijning op het fietspad ontwijken, waarna hij met fiets en al plat en overdwars in de berm belandde en daar de Spartamarsch aanhief. We willen maar zeggen: een wedstrijd tegen Vitesse kan best leuk zijn.

Theater

Er is onrust bij Vitesse. Rumoer, paniek, gedoe. Het zal eens niet zo zijn, zult u verzuchten. En terecht. Sinds charlatan Karel Aalbers eind jaren negentig met het provincieclubje uit Gelderland aan de haal ging is het non-stop hommeles bij Hollywood aan de Rijn.

Wat speelt er nu? Vitesse dreigt uit haar stadion, het Gelredome, te worden gezet. Dat is weliswaar een kutstadion, maar in Arnhem is er nu eenmaal niets anders. Vitesse huurt het stadion voor € 2,15 miljoen per jaar bij vastgoedboer Nedstede. Dat vond Vitesse, zelfs in de tijd dat Russische oliemaffiosi de club runden, wat gortig. In 2018 werd daarom het huurcontract (met een opzegtermijn van vijf jaar) opgezegd om tot een nieuw voordeliger contract te komen. Iets in de orde van een half miljoen, zo dacht Vitesse aanvankelijk. Wellicht kunt u ook eens bij uw woningbouwvereniging of bij de huisbaas opperen de huur tot een kwart te verminderen. Eens kijken wat ze doen.  

Niet geheel onverwacht was Nedstede het oneens met het voorstel van Vitesse. Er werd gepraat en overleg gevoerd, maar tot een oplossing kwamen de partijen niet, waarbij het ook niet hielp dat de KNVB de overname van Vitesse door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Common Group tegenhoudt. Ondertussen wil diezelfde KNVB deze week van Vitesse weten of ze komend seizoen een stadion hebben, want dat is een voorwaarde voor deelname aan de eredivisie. Terecht punt uit Zeist.

Momenteel is een serie rechtszaken aan de gang over de vraag of Vitesse het ‘eeuwigdurend speelrecht’ voor het stadion heeft en, zo ja, hoeveel huur ze daarvoor moeten betalen. Nedstede blaast hierin hoog van de toren.  ‘Gelredome kan zonder Vitesse, waarom niet? Het is geen voetbalstadion, maar het grootste theater van Nederland.’, aldus Nedstede-directeur Michael van de Kuit. Wie de agenda van het Gelredome bekijkt, zal die stelling betwijfelen. Vier keer Snollebollekes, een Afrikaanse zanger, nog drie concerten en twee feesten en het jaar 2023 is al weer om. Het Gelredome kan blijkbaar zonder Vitesse, maar niet zonder Snollebollekes.

Onder druk van de deadline van de KNVB lijkt er toenadering te komen. Al is het maar omdat Vitesse en het Gelredome tot elkaar zijn veroordeeld. Gezelliger is het in ieder geval niet geworden in Arnhem en rustiger al helemaal niet. Eind april doet de rechtbank uitspraak. De conclusie: het is zo slecht nog niet dat Sparta zelf eigenaar is van het grootste deel van het Kasteel. Dat scheelt een hoop gedoe.

Voorselectie

Geachte heer Koeman, beste Ronald,

Wij van de ITWM raden u in het landsbelang aan om eens een wedstrijdje van Sparta te bekijken. Als u dat doet, let dan vooral eens op de keeper van Sparta. Nick Olij heet hij. U zult zien dat deze jongen een zeer behoorlijke doelverdediger is. Een soort Flekken, Verbruggen of Cillissen, maar dan beter. Nick is al het hele seizoen in een bloedvorm. Als keuzeheer van het Nederlands Elftal zou het u niet misstaan als u Nick Olij opneemt in uw selectie. In Nederland worden ze niet veel beter gemaakt dan onze Nick.

Blijkbaar volgt u Vitesse wel en Sparta niet. Vitesse-keeper Kjell Scherpen zit immers wel in uw voorselectie. Misschien is het dan leuk om zaterdag naar Sparta – Vitesse te kijken. Dan kunt u Olij met Scherpen vergelijken en begrijpt u hopelijk het volslagen gebrek aan logica in uw keuzebeleid. Vooraf: Nick Olij (zie afbeelding) is die knaap met dat geile snorretje en hoort bij de roodwitten. Die heten Sparta en staan zesde met 26 tegendoelpunten. Scherpen speelt voor Vitesse, die staan op plaats dertien en hebben 42 keer moeten vissen.

Met vriendelijke groet, ITWM

17–01-2023, Rotterdam, Sparta, Nick Olij Fotocredit: Broer van den Boom.

Piet Duitser

Bij Sparta is iedereen fit en vrolijk en daarom start Maurice Steijn met dezelfde elf als afgelopen zondag bij de eclatante en o zo lekkere winst op Excelsior. Op de bank bij Sparta zit onder andere Pedro Aleman. Dat is Spaans voor Piet Duitser.

Sparta: Olij; Sambo, Vriends, Eerdhuijzen, Pinto; de Guzman, Kitolano; Saito, Verschueren, Van Crooy, Lauritsen.

Veer in reet

Vitesse heeft drie keer op rij verloren. Hoewel daar wedstrijden tegen Ajax en AZ bij zaten, is dat volgens de Gelderlander (toch wel onze favoriete krant over Gelderland) reden voor Vitesse-coach Phillip Cocu om zijn elftal om te gooien. Geen Isimat-Mirin, wel Sankoh. Het zal.

De Gelderlander tekent ook een flinke veer in de Spartaanse reet door Cocu op: ‘Er zit structuur in het team. Er staat een goede defensieve organisatie. Sparta krijgt weinig goals tegen en heeft een vaste speelwijze. Zij bezitten de eigenschappen die wij graag zouden willen hebben, ja. Dat is wel een voorbeeld van het niveau waar wij naartoe willen.’ Zo te lezen is Phillip klaar voor anderhalf uur voetballes. We geven die graag!

Vitesse: Scherpen; Flamingo, Oroz, Meulensteen, Wittek; Van Ginkel, Bero, Tronstad; Manhoef, Sankoh, Kozlowski.

Abonneer
Abonneren op
98 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties