De één-na-laatste speelronde van de eredivisie 2023/2024 brengt Sparta naar Utrecht. In een uitverkocht Stadion Galgenwaard trappen nummer 7 FC Utrecht en nummer 9 Sparta om half drie ’s middags af voor een pot waar geen enorme spanning op staat, maar die ook niet om des keizers baard gaat.

Geiten en keizers

Weet u trouwens dat niet precies duidelijk is waar de uitdrukking ‘strijden om des keizers baard’ vandaan komt. Genootschap Onze Taal geeft twee verklaringen? ‘ De uitdrukking komt waarschijnlijk uit het Duits. Sich um des Kaisers Bart streiten betekent ruziemaken om niets. Dit is mogelijk een verbastering van um den Geissen Bart streiten (dus om de ‘baard’ van een geit)’.

Maar ook: ‘Een andere verklaring gaat wél uit van de baard van een keizer. De oorsprong zou dan de volgende gedachte zijn: als je speelde om des keizers baard, speelde je om iets wat je nooit in je bezit zou kunnen krijgen – je zou er zelfs nooit bij in de buurt kunnen komen. Dat betekende dat je om iets speelde wat geen enkele reële waarde had als inzet van het spel. Gesteld dat het om een echte keizer ging in deze uitdrukking, welke zou het dan zijn? Het Woordenboek der Nederlandsche Taal houdt het op de witte baard van Karel den Groote of de rode van Frederik Barbarossa. ‘

Bebaarde Spartanen

Over baarden gesproken. In de rijke geschiedenis van Sparta heeft slechts een handjevol bebaarde Spartanen het Spartashirt in een wedstrijd op het hoogste niveau gedragen. Sparta-icoon Bok de Korver had een even iconische snor (model naaktslak), maar op baardhaar viel hij niet te betrappen. Wie het onvolprezen jubileumboek ‘125 jaar Sparta’ erop naslaat en in 1888 begint ziet jarenlang alleen maar elftalfoto’s met Spartanen met gladgeschoren wangen en het en der een snor.

Pas in de vroege jaren zeventig verschijnen de eerste baarden. Stef Walbeek (links) koos voor een vogelaarsbaardje dat ook een groot uitgevallen sik zou kunnen zijn, terwijl bij Dries Visser (tweede van rechts) de vraag kon worden gesteld of hij een baard had of dat zijn bakkebaarden te groot waren uitgevallen. De enige die met een volle baard op de elftalfoto ging was Arie van Staveren (tweede van links).

Jan, Pier, Tjoris en Corneel (vlnr)

Een feit dat hem nadien alleen nog na werd gedaan door Jeffry Fortes (rechts). De slechte scheerbeurten van Mike Snoei, Winston Bogarde en Django Warmerdam en de sikjes van de broertjes Duarte en Nick Olij tellen we niet mee. Woeste baarden willen we zien!

Conference League

Tot zover onze beschouwing over gezichtsbeharing. Want we spelen dus niet om des keizers baard. En ook niet om die van een geit. We spelen om een zo goed mogelijke uitgangspositie voor de playoffs voor Europees voetbal en om harde euro’s. Want hoe hoger we eindigen, hoe groter de kans op hoge televisiegelden.

Dan die playoffs voor plaatsing voor de voorronde van de Conference League. Er komen nog zes clubs in aanmerking voor de plaatsen 6 tot en met 9. Bovenaan kunnen NEC en Utrecht Ajax nog inhalen en zich zo rechtstreeks plaatsen voor Europees voetbal. Mathematisch kunnen Go Ahead Eagles en Sparta Utrecht nog inhalen, al is de kans dat dat gebeurt klein. Sparta moet dan de laatste twee wedstrijden winnen en Utrecht moet beide wedstrijden verliezen. Utrecht moet, na de rechtstreekse confrontatie met Sparta, nog naar AZ, dus helemaal ondenkbaar is een plek boven Utrecht in de eindrangschikking ook weer niet.

Ook mathematisch kan Heerenveen Go Ahead en/of Sparta nog inhalen. De Friezen staan met twee wedstrijden te spelen op 6 punten achterstand en hebben een veel slechter doelsaldo dan de concurrentie. Om 100% zeker te zijn van de playoffs moet Sparta minimaal een punt pakken of moet Heerenveen punten laten liggen. Allebei mag ook.

Zoals de zaken nu erbij liggen, kan Utrecht – Sparta wel eens een voorproef zijn van de playoffs. Zoals het ook de rematch is van de eerste ronde van de playoffs afgelopen seizoen. Sparta wist toen voor een vol en kolkend uitvak (1200 man) Utrecht te verslaan. De terugwedstrijd (die was er toen nog) won Utrecht, maar de uitblinkende Nick Olij besliste de penaltyserie in Spartaans voordeel. Wie erbij was, weet hoe mooi deze wedstrijden waren.

FC Utrecht

FC Utrecht begon het seizoen dramatisch. Na vier wedstrijden stond Utrecht puntloos laatste en werd trainer Michael Silberbauer op de keien gezet en kwam Ron Jans. Onder Jans ging het langzaam maar zeker draaien. Inmiddels zit FC Utrecht al tijden in een goede flow en is in de ogen van velen de favoriet voor de playoffs om Europees voetbal. Ter illustratie: Utrecht heeft de laatste zeven thuiswedstrijden gewonnen. Ook hoopgevend: Sparta won in de afgelopen veertig jaar welgeteld één keer voor de competitie in Utrecht. In 1997 maakte Arjan van der Laan de enige treffer. Voor meer opbeurende statistieken en de visie van Ron Jans op de komende wedstrijd verwijzen we naar dit filmpje van FC Utrecht.

Vermoedelijke opstelling: Barkas; Ter Avest, Van der Maarel, Viergever, El Karouani; Flamingo, Fraulo; Booth, Toornstra, Boussaid; Lammers

Sparta

Joshua Kitolano en Arno Verschueren zijn tegen Utrecht nog geblesseerd. Tegen PSV vielen Camiel Neghli en Mike Eerdhuijzen geblesseerd uit. Zij zijn weer gesignaleerd op de training en zitten vermoedelijk gewoon bij de selectie. Met dezelfde spirit als tegen PSV en iets minder persoonlijke fouten (hallo Van der Kust, hallo Bakari!) moet een resultaat haalbaar zijn. Zet hem op, Spartanen!

Vermoedelijke opstelling: Olij; Bakari, Vriends, Eerdhuijzen, Van der Kust; De Guzman, Metinho; Mito, Clement, Saito; Lauritsen

Arbitrage

Geen voorbeschouwing is compleet zonder een kritisch blik op de arbitrage. De scheids heet Van der Laan. Zijn assistenten luisteren naar de namen Nanninga en Van Marrewijk. Heerschap Kevin Puts is vierde man (m/v/x). VAR Ruperti en AVAR Polman moeten in Zeist een rustig hoekje zoeken, want alle wedstrijden starten deze competitieronden op hetzelfde tijdstip, zodat het een drukte van jewelste is in Zeist met heel veel VAR’en en AVAR’en die allemaal tegelijkertijd voetbal moeten kijken. Niemand van het arbitrale sextet draagt een baard.

Spartanen, op naar Utrecht. Op naar de playoffs!

Abonneer
Abonneren op
140 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties