geld en voetbal

Het werd de week van de waarheid genoemd met drie wedstrijden. Na de fijne overwinning op Fortuna speelde Sparta dinsdag alweer uit in Arnhem tegen de plaatselijke trots Vitesse. Nou ja trots zullen de supporters daar niet echt zijn. De club uit Arnhem is een bestuurlijke puinzooi. De club dreigt de licentie te verliezen en sportief is het een rampseizoen. Sparta won met gemak met 1-4. Vitesse staat nu op de 18e plek, een plek die directe degradatie betekent. Zaterdag was een deceptie. Sparta ontving Heracles en verloor.

Wat maakte deze wedstrijden zo belangrijk voor Sparta? Allereerst sportief. Bij drie keer winst had Sparta een gat geslagen van 5 punten op het rechterrijtje en zou daarmee bijna zeker zijn van play-offs voor een ticket van de UEFA Conference League. Maar financieel waren deze wedstrijden ook superbelangrijk voor de begroting van het komende seizoen 2024/2025.

Nieuw tv-contract

Wat is er aan de hand? Volgend seizoen 2024/2025 bedragen de reguliere tv-opbrengsten van de Eredivisie ruim 85 miljoen euro. Deze worden verdeeld op basis van 10 jaar aan historische prestaties. Voor de seizoenen 2025-2030 is een nieuw en veel lucratiever tv-contract afgesloten met Disney (eigenaar van ESPN) en stijgen de tv-gelden behoorlijk. Door met Disney te verlengen hebben de Eredivisieclubs een tekenbonus van maar liefst 50 miljoen euro binnengesleept. De helft van die tekenbonus keren de clubs in het komende seizoen 2024/2025 alvast uit. Lekker opportunistisch zul je denken, maar voetbalbazen zijn dat nou eenmaal. In het komende seizoen 2024/2025 wordt dus 25 miljoen euro extra tv-geld verdeelt en Sparta kon daar extra van profiteren door van Vitesse en Heracles te winnen. Wat was er aan de hand?

Vitesse

Degradatie van Vitesse zou gunstig zijn voor Sparta, niet op zich op sportief gebied maar wel op financieel vlak. Vitesse ontvangt namelijk op basis van haar historische resultaten (nog een 4e plek in 2020/2021 en een 6e plek behaald in 2021/2022) een grote bijdrage aan tv-gelden en bij degradatie raken ze die kwijt. Sparta stijgt dan automatisch een plek op de tv-ranglijst. Winst in Arnhem, en daarmee grotere degradatiezorgen voor Vitesse, kunnen dus zeer lucratief gaan uitvallen voor Sparta.

Heracles

Heracles staat dit lopende seizoen nog 1 plek boven Sparta op de tv-ranglijst (391 versus 345 punten) en incasseert daarom meer tv-geld. Dat kan komend seizoen veranderen. Door de degradatie naar de KKD in 2022 is Heracles veel tv-punten verloren en Sparta heeft de afgelopen seizoenen juist veel tv-punten gewonnen. Indien Sparta dit seizoen op de sportieve ranglijst twee plekken boven Heracles eindigt dan gaat Sparta Heracles op de tv-ranglijst voorbij.

Sparta staat nu op de sportieve ranglijst 9e met 37 punten. Heracles is nu 13e met 32 punten maar is slechts 3 punten verwijderd van de 10e plek en heeft mijn inziens een relatief makkelijk programma (Heerenveen, Zwolle, RKC, Excelsior en Fortuna).

Balans opmaken

Vitesse lijkt mede door het verlies tegen Sparta te gaan degraderen. Dat is financieel gunstig voor Sparta. Bij winst op Heracles had Sparta aan het einde van dit seizoen zeker twee plekken boven Heracles geëindigd. Sparta was dan zeker Heracles gepasseerd op de tv-ranglijst. Door het verlies kan Heracles nog heel dichtbij komen en zal Sparta er alles aan moeten doen om nog goede resultaten neer te zetten tegen Almere (uit), Volendam, PSV (uit), Utrecht (uit) en Heerenveen.

En FC Groningen dan? Mocht FC Groningen promoveren dan blijft Sparta hen met de huidige stand ook op de tv-ranglijst voor. Bij degradatie van Vitesse en als Sparta Heracles twee plekken voor blijft dan stijgt onze club van de 10e plek naar plek 8 op de tv-ranglijst. Deze 8e plek op de tv-ranglijst levert 5,5 miljoen euro aan tv-geld op. Dat is fors meer dan de circa 3,2 miljoen euro die Sparta dit seizoen aan tv-geld ontvangt. Twee miljoen euro extra die de club kan besteden aan betere faciliteiten, spelers en misschien een kleine stadionuitbreiding…? Er staat dus nog veel op het spel de komende weken. Niet alleen sportief maar ook financieel.

Abonneer
Abonneren op
35 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties