geld en voetbal

Sparta staat na 16 wedstrijden op een prima 7e plek. Wat als de stand van de winterstop ook de eindstand zou zijn? Wat zou dat betekenen voor de tv-gelden. Maurice Dister licht toe.

Televisiegeld

Sparta haalde in het seizoen 2022-2023 voor 3,0 miljoen euro binnen aan tv-gelden. Dat is het dubbele van wat Sparta verdiende aan de verkoop aan seizoenkaarten (1,5 miljoen euro) zoals bleek uit het jaarverslag. De tv-gelden zijn voor Sparta dus erg belangrijk.

Het tv-geld wordt in Nederland voor 95% verdeeld op basis van de prestaties van de afgelopen 10 seizoenen in de Eredivisie: hoe beter je prestaties, hoe meer tv-geld je ontvangt waarbij prestaties in de meest recente seizoenen het zwaarst meetellen. Sparta heeft door haar goede sportieve prestaties de afgelopen seizoenen enorme slagen gemaakt qua tv-punten.

In het seizoen 2021/2022 eindigde Sparta op een matige 14e plek maar door de degradatie van Willem II, Heracles en PEC Zwolle maakte Sparta aan het einde van dat seizoen een grote sprong op TV-ranglijst (van plek 13 naar plek 10). Het afgelopen fantastische seizoen betaalde zich maar deels uit. Door de degradatie van FC Groningen (jarenlang stabiel op plek 7 op de tv-ranglijst) lonkte voor Sparta een hogere plek op de tv-geld ranglijst. Echter Heracles keerde na een jaar Keukenkampioen divisie weer terug in de Eredivisie en kwam hoog binnen op de tv-ranglijst vanwege historische prestaties. Sparta bleef dus op de 10e plek staan.

Winterstop: 7e plek

Na 16 wedstrijden in het seizoen 2023/2024 staat Sparta 7e in de Eredivisie. Hoe zou Sparta en de andere clubs staan op de tv-ranglijst als de stand van de winterstop ook de eindstand in mei 2024 zou zijn? Onderstaande figuur geeft inzicht

statistiek die laat zien welke verdeling er van de tv gelden voor seizoen 2024 2025 staat te gebeuren obv de stand van de winterstop

Vergelijking

Bij de huidige stand degraderen Volendam en Vitesse uit de Eredivisie. Vitesse heeft op basis van haar prestaties in het verleden een 6e plek op de tv-ranglijst. Sparta en heel veel clubs zullen economisch profiteren van een degradatie van de club uit Arnhem.

Sparta stijgt twee plekken op de tv-ranglijst en komt dan op de 8e plek uit met 422 punten. Dat zou 77 punten erbij zijn ten opzichte het huidige seizoen. Met deze 422 punten wordt Heracles (354 punten) ingehaald. De 8e plek op de tv-ranglijst zou Sparta een forse financiële impuls geven. De 8e plek levert namelijk 0,9 miljoen euro extra op ten opzichte van het huidige seizoen.

Ook de vrienden van FC Twente (+73), N.E.C. (+81) en Go Ahead (+107) zouden door de sportieve prestaties veel extra tv-punten verzamelen en stijgen op de ranglijst. Vanuit de Keukenkampioendivisie promoveren Willem II en Roda JC. Willem II komt binnen op plek 14 en Roda JC op plek 18. Verder is RKC een flinke verliezer. De Waalwijkers dalen op de tv-ranglijst van plek 12 naar plek 15.

In onderstaande figuur 2 heb ik de ontwikkeling van de tv-punten van de ploegen rond Sparta in de laatste vijf seizoenen weergegeven. De opmars van Sparta is duidelijk te zien. Heracles en PEC zijn door degradatie veel punten verloren en Sparta zou beide ploegen flink voorbijgaan.

grafiek die laat zien wat de ontwikkeling van de tv punten doen van de ploegen rondom Sparta in de laatste vijf seizoen

Wat leert deze exercitie ons?

De stand van de winterstop is natuurlijk een momentopname. Het seizoen kent nog 18 wedstrijden en er kan dus nog veel gebeuren. Sparta staat nu 7e met 22 punten maar achter ons staan veel ploegen dicht op elkaar: FC Utrecht staat met 17 punten op plek 13 en zal vast na de winterstop meer punten gaan pakken. Verder kan Vitesse bijvoorbeeld in de winterstop groen licht krijgen van de licentiecommissie van de KNVB voor de overname van de Common Group die vervolgens fors gaat investeren in de Arnhemse selectie en zo degradatie weet te voorkomen. Een paar interessante zaken om op te letten de komende maanden:

  • Wil PEC ons Sparta inhalen op de tv-ranglijst dan moeten de Zwollenaren in het huidige seizoen 10 plekken hoger eindigen dan Sparta. PEC heeft nu 18 punten en staat 11e.
  • En wat als FC Groningen toch nog weet te promoveren? Sparta moet 13e worden om FC Groningen voor te blijven.
  • Om Heracles op de tv-ranglijst in te halen moet Sparta twee plekken boven Heracles eindigen. Heracles heeft 15 punten en staat 15e.
  • Sparta speelt op een doordeweekse dag begin april tegen Vitesse (18e plek met 11 punten). Een overwinning is sportief en financieel zeer gunstig zijn want bij een eventuele degradatie verdwijnt Vitesse uit de verdeling van het tv-geld en het seizoen erna kan Vitesse in de KKD geen tv-punten verdienen. Een structurele plek boven Vitesse is dan het wenkend perspectief.

Al met al zijn er na de winterstop grote kansen voor Sparta om een financiële klapper te maken van 0,9 miljoen extra TV-gelden volgend seizoen.

Abonneer
Abonneren op
23 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties