Volle tribunes bij Sparta, Foto ITWM

Vanavond zullen door premier Rutte de nieuwe versoepelingen op de coronamaatregelen bekend gemaakt worden. Eén van de versoepelingen is al uitgelekt. We mogen, indien de besmettingsgraad laag blijft, vanaf september weer naar het voetbal toe. Althans, een deel van het publiek, en alleen onder voorwaarden. Wellicht trekt dit de tot nu toe uit beeld geraakte 5.000 seizoenkaarthouders van Sparta toch nog over de streep een kaart aan te schaffen.

Eén van de voorwaarden is dat er maar 1/3 aan het publiek toegelaten zal worden. Voor Sparta betekent dat, dat er ongeveer 3.500 supporters per thuiswedstrijd op de tribune plaats zullen mogen nemen. Deze supporters moeten dan op anderhalve meter van elkaar zitten en men zal van te voren, zoals het er nu naar uit ziet, een (digitale) gezondheidsverklaring moeten tekenen. Supporters met een snotneus moeten dus thuisblijven en zijn niet welkom.

Wat ook aan banden zal worden gelegd dat is dat er geen ruimte zal zijn voor spreekkoren en gezang. Achterliggende gedachte is dat door zang en geschreeuw men elkaar sneller kan besmetten. Hoe de clubs dit gaan handhaven is nog niet bekend. Wellicht dat de scheidsrechter de wedstrijd staakt bij dergelijk gezang. We zullen het allemaal snel genoeg horen.

Sparta heeft tijdens de coronacrisis niet stil gezeten vertellen bronnen rondom de club ons. Al voor dat het Deltaplan betaald voetbal geschreven werd schreef de Kasteelclub al een aantal scenario’s hoe men om zou gaan met het (weer) toelaten van publiek rondom de thuiswedstrijden van Sparta in coronatijden.

Op anderhalf meter zitten zal niet de grootste uitdaging zijn, maar hoe richten we toiletten, opgangen, in- en uitgangen en de horeca in? En sluiten al die plannen aan bij de op komst zijnde versoepelingen? Sparta heeft daarbij ook nog eens een extra uitdaging: Men zoekt een nieuwe veiligheids-coördinator bleek gisteren uit een vacature die de club plaatste. Een job die momenteel niet erg makkelijk zal zijn, gezien alle verantwoordelijkheden die op de schouders van deze functionaris zullen komen.

En als laatste rest nog de vraag wat te doen met de uitwedstrijden? Naar verwachting zal dat nog even wachten worden voor de supporters die Sparta altijd trouw ondersteunen in deze vaak lastige wedstrijden.

En nu maar hopen dat de maatregelen versoepeld blijven en uiteindelijk nog meer versoepeld worden als daar de mogelijkheden voor zijn. Allemaal positief nieuws dus, maar alles is ook onder voorbehoud van dat het virus niet opnieuw opleeft. Dan kunnen alle versoepelingen weer net zo snel terug gedraaid worden.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties