scheidsrechtersfluit

De wedstrijd Feyenoord – Sparta is uitverkocht. We zagen foto’s van Sparta-spelers op de training. Langzaamaan wordt toegewerkt naar de Rotterdamse derby van zondagavond. Niets aan de hand, zou je zeggen. Tot we dit bericht op VI.nl zagen. Zijn ze nu helemaal van de pot gerukt. Of is dit een goed idee? Roept u maar.

‘Na gele en rode maakt ook blauwe kaart entree in het voetbal’

De spelregelcommissie van de FIFA gaat vrijdag een bijzondere aankondiging doen. Er gaat getest worden met de invoering van de blauwe kaart. Een speler die deze kaart krijgt, moet voor een periode van tien minuten van het veld af.

'Na gele en rode maakt ook blauwe kaart entree in het voetbal'

The Telegraph heeft vernomen dat de International Football Association Board (IFAB) toestemming heeft gegeven voor een proefperiode met een nieuwe, derde kaart die scheidsrechters kunnen uitdelen. Dit betekent niet dat de Eredivisie-spelers snel te maken krijgen met de blauwe kaart, eerst zal er op een lager niveau een testfase worden uitgevoerd. Het Engelse medium voorspelt dat er vanaf deze zomer al getest gaat worden.

Tien minuten naar de kant na professionele overtreding

Een scheidsrechter mag een blauwe kaart uitdelen als een speler aanmerkingen heeft op de arbitrage, of als een speler een professionele overtreding maakt. De IFAB heeft in die beargumentatie een situatie uit de vorige EK-finale aangehaald. Toen Engeland tegen Italië speelde, dreigde Bukayo Saka van Engeland uit te breken en gevaar te stichten. Giorgio Chiellini hield vervolgens opzichtig het shirt van Saka vast en voorkwam daarmee een Engelse aanval. Chiellini kreeg geel, maar zou in de nieuwe situatie een blauwe kaart krijgen en tien minuten naar de kant moeten.

Twee keer blauw is rood. Wegwezen.

In Nederland zijn de amateurvoetballers al bekend met tijdstraffen. In Categorie B van het veldvoetbal wordt gewerkt met een tijdstrafregeling. Bij een gele kaart moet de desbetreffende speler tien minuten naar de kant, bij een volgende gele kaart volgt een rode kaart. In de door de IFAB aan te kondigen regels krijgt een speler bij zijn tweede blauwe kaart rood, net als bij een combinatie van een gele en blauwe kaart in een wedstrijd.

Abonneer
Abonneren op
30 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties