Sparta wil niet in stadion met 3.500 fans voetballen

Als het kabinet niet meer toeschouwers toelaat dan de 1/3 capaciteit van de voetbalstadions, dan is Sparta ‘voornemens’ om de poorten voor haar supporters niet openen. Op de website van Sparta zegt Manfred Laros daar het volgende over:

Sparta Rotterdam is voornemens om het stadion niet te openen als er slechts 1/3e van de capaciteit gebruikt kan worden.” Daar zijn meerdere redenen voor volgens de directeur. ‘Wij zijn, net als menig andere club, van mening dat het betaald voetbal en zeker ook Sparta, heeft bewezen dat het wedstrijdbezoek veilig en verantwoord is op Het Kasteel. Het is haast ondoenlijk om te kiezen uit welke supporters en sponsors wij wel of geen toegang gaan verlenen. Ook is het financieel een extra kostenpost. Het organiseren van een wedstrijd met 1/3e capaciteit zorgt elke wedstrijd voor een extra verlies van enkele honderdduizenden euro’s en het zorgt voor verdeeldheid onder de achterban. Wij willen graag het Sparta Stadion openen als er minimaal 2/3e van de capaciteit gebruikt kan worden. Op die manier kunnen wij alle seizoenkaarthouders en sponsors in ieder geval toegang geven bij thuiswedstrijden. Ook dan maken we nog steeds verlies omdat er geen losse kaartverkoop kan plaatsvinden en er geen extra hospitality kan worden aangeboden, maar het neemt dan wel de grootste pijn weg omdat wij al onze fans kunnen verwelkomen.”

Druk opvoeren, grootspraak of bittere noodzaak

Of het is om de druk op te voeren (andere clubs zijn ook niet amused) of dat het grootspraak is van onze Algemeen Directeur zullen we mogelijk gaan zien. Diverse ‘kringen rondom het kabinet’ gaven gisteren al aan dat vandaag gesproken gaat worden over 2/3e bezetting van de stadions. Het is duidelijk dat het betaalde voetbal de druk nu opvoert. Maar 1/3e is ook nog een optie. En voegt Sparta de daad bij het woord om in een leeg stadion te spelen, als er 3.500 toeschouwers in kunnen?

Naast dat er een enorme kostenpost aan het opengooien van het stadion kleeft is er namelijk ook nog iets van een thuisvoordeel te behalen wat ook met 3.500 fans een positieve uitwerking kan geven aan onze beroerd presterende club. Thuisvoordeel zou de kans op degradatie kunnen verkleinen. De berekening van een degradatie is niet meegenomen in het clubstatement. Ook is het nogal wat om tegen je trouwe fans te zeggen dat ze niet mogen komen kijken, terwijl het van de overheid wel zou mogen.

Statement Betaald Voetbal

Het algemene statement van alle clubs luidt als volgt:

Het betaald voetbal zegt “nee” tegen 1/3 bezetting van de stadions

De KNVB, Keuken Kampioen Divisie en Eredivisie CV hebben dit gisteravond laten weten aan het kabinet.

Het is een voorstel zonder perspectief. Het is niet uit te leggen aan de supporters, het vergroot de onrust onder de achterban alleen maar en bovendien kost het de clubs weer handen vol met geld.

Wij stellen ons constructief op en willen meedenken in oplossingen. Voor ons is het alleen acceptabel om met 1/3 te beginnen als we vanaf 4 februari kunnen doorschakelen naar minimaal 2/3 bezetting. Dat kunnen wij veilig en verantwoord organiseren. Met alles wat daarbij hoort. En van daaruit snel toewerken naar volle stadions.

Wij gaan er vanuit dat het kabinet gehoor geeft aan deze oproep.

Wat is jou mening in deze?

Wat vindt jij van de ontstane situatie? Vind je dat Sparta ivm de kosten het stadion niet toegankelijk moet maken voor haar seizoenkaarthouders of vind je dat je met bijvoorbeeld een vorm loting (net zoals vorig seizoen) er gewoon bij moet zou moeten kunnen zijn? Hoe vind je dat Sparta omspringt met de belangen van de supporters in deze? Is het een solidaire gedachte of voel je je genaaid? En hoe belangrijk is het sportieve aspect in deze? Zonder supporters helemaal geen sfeer. We horen graag je mening vooral over de keuze die Sparta heeft gemaakt.

Abonneer
Abonneren op
117 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties