Sparta pakt 3 punten en klimt naar plek 16

149
5589
verslag Groningen Sparta

De rekenmeesters kwamen er weer aan te pas de afgelopen weken. Maar je bent in de eredivisie pas op eigen kracht volledig veilig met 35 punten in de knip. In een enkel jaar zijn 32 punten voldoende. Soms 33. Meestal zijn clubs met 34 punten ook veilig. Maar met 35 punten eindig je historisch bezien altijd op plek 15 of hoger. En vrijwel ieder jaar zie je hetzelfde patroon. Veel van de staartploegen pakken in de laatste fase van de competitie meer punten dan gemiddeld.

Concurrentie pakt punten

Dit weekend zagen we hetzelfde gebeuren. Op vrijdag pakte RKC in Leeuwarden een prima punt. En voorafgaand aan Groningen – Sparta wist Fortuna al een ongelooflijke knappe uitzege te halen tegen Twente. Met de bibbers in het lijf volgden vrijwel alle Spartanen de potjes op de andere velden. PEC pakte een knap punt tegen Utrecht. Willem II overklaste Heracles. De vier clubs die boven Sparta stonden pakten allen 1 of 3 punten. Eigenljik moest er gewonnen worden in en tegen Groningen. En dat gebeurde!

Steijn geeft duidelijkheid

Groningen had al vier wedstrijden op rij verloren en dat was te merken aan de publieke belangstelling. Die viel tegen. En dat is opvallend. In het Oosterpark -het vorige stadion van Groningen- had Groningen een zeer trouw publiek. In de Euroborg waren er de eerste jaren lange wachtlijsten. Maar dit seizoen – en ook de laatste seizoenen voor corona – zijn er akelig veel lege plekken te zien als het even tegenzit. Ook het uitvak had wat beter gevuld mogen zijn in zeer deze belangrijke pot. Gelukkig liet de 200 Spartanen die de lange reis gemaakt hadden zich vanuit uitvak wel goed horen. Hulde aan deze kanjers!

Het was pas de tweede wedstrijd van Sparta onder leiding van Maurice Steijn, maar wat hij goed doet is duidelijkheid geven. In een korte periode zonder voorbereiding is het van belang de spelers een gevoel van zekerheid te geven. Ooit promoveerde Sparta onder leiding van Adri van Tiggelen met dezelfde visie: duidelijkheid in deze fase is van belang. Sparta begon in die geest met dezelfde elf namen als tegen AZ.

Mijnans en Namli brengen voetballend vermogen in de ploeg

Steijn gaf vooraf weer aan dat Sparta meer aanvallende intenties heeft dan in de vorige maanden, maar van naïeviteit is gelukkig geen sprake. Sparta houdt het verdedigend compact. Het Spartaanse balbezit tegen Groningen lag tussen de 35 en 40 %. Met vier verdedigers en daarvoor ‘het blok’ Kamps – Verschueren heeft Sparta terecht nog steeds een stevig accent op het tegenhouden van doelpunten. Waar Steijn vooral op hamert is dat als onze club balbezit heeft, dat er dan ook meer mogelijkheden tot gevaar moeten komen. En dus wil hij rondom en voor uitstekende duo Kamps – Verschueren ook spelers hebben die naar voren denken. Daarom stelt hij spelers als Namli en Mijnans op. En beiden spelers ‘leverden’ in Groningen. Eén van de 2 of beiden waren steeds betrokken bij de grootste kansen van Sparta. Ook Thy lijkt lekkerder in zijn vel te zitten. Er kruipt hoop in de Spartaanse harten. Heeft Steijn de sleutel gevonden?

Op voorsprong de rust in

Tegen Groningen paste de sleutel van Steijn in ieder geval perfect. Al was de eerste kans voor Groningen, toch had Sparta een paar aardige aanvallen. En na na twintig minuten spelen kwam onze club op een 0-1 voorsprong via Arno Verschueren. Er ging een prachtige aanval aan vooraf, met goed combinatiespel waarbij onder meer Mijnans en Namli elkaar wisten te vinden. Vooral de rol van Namli in Groningen was toch opvallend. Na een goede eerste wedstrijd zakte hij onder Fraser snel weg. Hij leek er ook weinig zin meer in te hebben. Maar tegen Groningen speelde hij zijn beste wedstrijd in Spartaanse dienst. De combinatie met Mijnans loopt lekker en hij weet Thy -die in Groningen ook een behoorlijk niveau haalde, na een wel heel slecht seizoen- goed te vinden. Na de lekkere aanval kwam de bal bij Namli. Hij gaf een heerlijke pass op de diepgaande Verschueren die de bal via de paal binnen tikte.

Sparta ging onverstoorbaar verder. Gaf het resterende deel van de eerste helft niets meer weg, al had Groningen steeds meer balbezit. Maar de ploeg uit het hoge noorden wist zich hiermee totaal geen raad. Sparta kwam achterin niet in de problemen en had spelers in het veld staan die snel de omschakeling wilden maken richting het doel van de tegenstander. Het is te hopen dat dit tegen PEC en Heracles ook zo zal gaan, want die doelgerichtheid na een omschakeling is een wapen dat we dit seizoen gemist hebben. Vlak voor rust had Mijnans een geweldige actie op links. De liefhebbers van technisch voetbal zullen ervan gesmuld hebben! Mijnans speelde zich zelf op fraaie wijze vrij en zijn subtiele voorzet kwam bij Vito van Crooij terecht. De bal was nog best lastig, maar toch was dit de kans om de 0-2 te maken. Helaas kwam het niet zover.

Als je niet schiet, ken je niet scoren

Groningen behield balbezit, maar speelde krachteloos. In de 57e minuut had Thy een mooie loopactie en Namli wist hem met een knap passje te vinden. Het was zeker geen oogstrelende wedstrijd van Sparta, maar we kregen deze wedstrijd echt een paar mooie acties voorgeschoteld door de rood-witte gladiatoren. Thy schoot op doel en en Groningen keeper Leeuwenburgh hielp Sparta met een blunder. De bal ging door zijn benen langzaam over de lijn. Maar ook Thy mag een compliment krijgen. Want onder het motto ´als je niet schiet, ken je niet scoren´ waagde Thy in ieder geval een doelpoging, iets wat de afgelopen maanden te weinig zagen. Sparta liep dus zomaar tegen dit gelukje aan en er leek geen vuiltje meer aan de lucht. Groningen behield het eeuwige balbezit waar ze niets mee deden. Uit armoede pompte de Groningen de bal naar voren. Maar Sparta toonde zelfvertrouwen in de op papier toch zeer lastige uitwedstrijd. De hoge ballen waren stuk voor stuk een prooi voor de Spartaanse verdedigers. En met Tom Beugelsdijk als invaller als extra slot op de spreekwoordelijke deur leuk er niets te halen voor de Groningers.

Grootse vreugde na het knijpen der billen

Toch ging het nog bijna fout. Bjorn Meijer scoorde uit een voorzet. Okoye zag er daarbij niet goed uit. Hio had de bal wel kunnen hebben en bijvoorbeeld over de lat heen kunnen tikken, zo leek het. Tegelijkertijd liep een Groningen-speler binnen het doelgebied van Okoye tegen onze keepert aan. De VAR beoordeelde het als een geldig doelpunt en zal wellicht gedacht hebben: ‘fout van de keeper’. En dat was het ook. Puur kijkend naar de spelregels maakte Groningen een overtreding. Of is dit de rood-witte supportersbril die spreekt?

Sparta hoopte op een VAR-gelukje, maar dat kwam er niet. En een geweldige kans op 2-2 kwam er wel. Strand Larsen stond oog in oog met Okoye en de Nigeriaan maakte duidelijk dat hij een grote kans heeft om een topkeeper te worden. Hij heeft nog zijn foutjes, maar hij is nog jong. De redding op de inzet van Strand Larsen was pure klasse. Sparta kwam daarna niet meer in de problemen, al was het als supporter billen knijpen. Gewoon in de eigen billen uiteraard. Voor je het weet heb je en #metoo schandaal aan je bil hangen. Maar knijpen deden we. Met een 1-2 stand zit een ongeluk ten slotte in een klein hoekje. De mannen van Steijn bezweken niet onder de druk en speelden de wedstrijd professioneel uit. Het eindsignaal werd op het uitvak bizar gevierd. We leven nog! Sterker, Sparta klimt naar plek 16. In een weekend waarin alle concurrenten er 1 of 3 punten bij ´kregen´, behoort Sparta tot de winnaars.

Een zinderende voetbalweek op komst

15 mei is de laatste speeldag. Rechtstreekse degradatie? Nacompetitie? Rechtstreekse handhaving? Het is allemaal nog mogelijk. Het wordt een zinderende voetbalweek.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Maduka Okoye, Dirk Abels (90. Jeremy van Mullem), Bart Vriends, Adil Auassar, Aaron Meijers (84. Riza Durmisi), Joeri de Kamps, Vito van Crooij, Arno Verschueren, Lennart Thy, Sven Mijnans (90. Michael Heylen), Younes Namli (69. Tom Beugelsdijk)

Abonneer
Abonneren op
149 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties