Sparta gladiator

Sparta scoorde in de afgelopen competitie slechts 30 keer. Deze 30 goals steken erg mager af tegen de 49 goals in het seizoen 2020-2021. Desondanks heeft Maurice Dister de statistieken erbij gepakt om te bepalen wie de beste afmaker van Sparta was in het afgelopen seizoen? In dit artikel gebruik ik daarvoor de Expected Goal methode om de beste afmaker aan te wijzen.

Te hoge verwachtingen?

Na de 8e plek vorig seizoen had ik (en velen met mij op deze site) bij de start van het seizoen geen twijfels over het scorend vermogen van de ploeg. Topscoorder Thy (14 goals) was gebleven en talent Emegha stond op doorbreken. Vito van Crooij (3 goals voor VVV-Venlo) was aangetrokken en joker Mario Engels (3 goals) bleef. De technische staf vond de voorhoede zo sterk dat Reda Kharchouch (2 goals) werd uitgeleend aan FC Emmen en Gravenberch (4 goals) mocht vertrekken.

Helaas kwamen de verwachting niet uit. De resultaten en de goals vielen tegen dit seizoen.

De cijfers

Lennart Thy en Vito van Crooij scoorden allenbei vijf keer. Waren zij daarmee de beste afmakers van Sparta? In figuur 1 staan alle Spartanen die gescoord hebben, het aantal doelpunten en het aantal minuten wat ze gespeeld hebben. Als je het aantal gespeelde minuten ook in ogenschouw neemt valt op dat Lennart Thy gemiddeld 479 minuten nodig had om een doelpunt te maken. Adrián Dalmau was in dat opzicht veel effectiever. De huurling van FC Utrecht maakte namelijk twee doelpunten in 585 minuten: 1 doelpunt per 293 minuten.

Figuur 1: Doelpuntenmakers en aanvallers Sparta in 34 wedstrijden

SpelerMinuten speeltijdGoalsMinuten per goals
Vito van Crooij2.1935439
Lennart Thy2.3955479
Sven Mijnans1.8923631
Adil Auassar2.4873829
Bart Vriends2.8233941
Adrián Dalmau5852293
Emanuel Emegha9682484
Arno Verschueren9682484
Bryan Smeets1.4842742
Younes Namli8711871
Mario Engels1.09111.091
Joeri de Kamps1.18411.184
Giannis Masouras8380

Expected Goals

Met de Expected Goals (xG) methode probeer ik te duiden wie de beste afmaker is. Expected Goals is een methode gebaseerd op statistieken om het verwachte aantal goals van een speler of team te meten. Bij deze methode wordt aan elke afzonderlijke doelpoging een waarde toegekend, gebaseerd op de kwaliteit van deze kans. De kwaliteit van de poging wordt bepaald met behulp van allerlei variabelen, zoals de afstand tot het doel, de hoek tot het doel, het lichaamsdeel, de spelsituatie, etc. Expected Goals geeft aan hoe vaak er gemiddeld genomen gescoord wordt vanuit een bepaalde positie op basis van een historische database met honderdduizenden doelpogingen. Elke poging krijgt een xG waarde die ligt tussen de 0 en 1. Een intikker vlak voor de goal heeft daarbij een hogere xG dan een schotpoging van ver buiten het penaltygebied, omdat die intikkers er simpelweg vaker in gaan. Een schot van korte afstand van het doel heeft een hoge xG, terwijl de xG van een lastig afstandsschot van ver buiten de 16 meter schommelt rond een xG van 0,02. Een afstandsschot vanuit een lastige positie gaat er immers niet zo vaak in. De site Tussen de linies heeft een leesbaar artikel waarin de methode wordt uitgelegd.

De xG van alle pogingen van Sparta was in totaal 34,9 goals. Sparta deed het slechter dan verwacht met 30 goals. Gelukkig niet zo slecht als PEC Zwolle (39,1 xG en maar 26 goals) of Heracles (42,6 xG en 33 goals)! Overigens deed Cambuur het heel erg goed met 40,6 xG en maar liefst 53 goals.

Met de xG data van alle Spartanen heb ik een top-15 gerankt op basis van het verschil tussen het aantal gemaakte goals en de Expected Goals van de doelpogingen. Dus in andere woorden: welke spelers hebben minder of meer gescoord dan je op basis van de kwaliteit van hun kansen/pogingen zou mogen verwachten.

15. Lennart Thy: 6,60 xG – 5 goals (-/- 1,60)

De topscoorder van het seizoen 2020-2021 met 14 goals (xG 11,47) kon die fantastische prestatie dit seizoen helaas niet evenaren. Slechts vijf goals waaronder de 2-0 tegen Fortuna. Zijn contract liep af en de 30-jarige Duitser speelt volgend seizoen in de Keukenkampioendivisie voor PEC Zwolle.

14. Mario Engels: 2,36 xG – 1 goals (-/- 1,36)

Mario Engels speelde niet veel en scoorde nog minder, mede door blessures, maar wist mij wel te verrassen door het harde werken. Ook de technische staf zag zijn bijdrage aan het team en beloonde hem met contractverlenging. De enige goal van Super Mario in de competitie was in de spannende kraker tegen Heracles. Vlak na zijn invalbeurt scoorde Mario in de 79e minuut de 0-3 waarmee Sparta nog een seizoen Eredivisie veiligstelde.

13. Tom Beugelsdijk: 1,20 xG – 0 goals (-/- 1,20)

Tommie is natuurlijk niet gehaald om te scoren maar om als centrale verdediger de tegenstander te beletten dat bij ons te doen. In het seizoen 2020-2021 scoorde hij wel twee keer. Dit seizoen helaas niet ondanks dat de Hagenees best vaak in een positie kwam om een goal te scoren. Bij Tommie is het de vraag of hij na de zomer weer te bewonderen is op het Kasteel gezien zijn aflopende contract. Hij zou in de belangstelling staan van ADO

12. Dirk Abels: 1,16 xG – 0 goal (-/- 1,16)

De speler met de meeste minuten in Sparta! Ik verwachtte dat met international Laurent Jans een concurrent voor Dirk Abels was binnengehaald, dit bleek niet het geval. Slechts 1 wedstrijd miste Dirk Abels door een schorsing (7 gele kaarten in het hele seizoen). Dirk heeft de rechtsback positie goed ingevuld dit seizoen maar werd door Henk Fraser ook regelmatig op het middenveld gepositioneerd.

11. Sven Mijnans: 3,72 xG – 3 goals (-/- 0,72)

Het grote talent van Sparta had een lastig seizoen. Hij werd door Fraser vaak gepasseerd. De laatste weken heeft Sven laten zien dat hij in het basiselftal van Sparta behoort te spelen. Naast drie goals was Sven ook belangrijk met drie assists. Sven was super belangrijk in de thuiswedstrijd tegen Vitesse toen hij twee keer scoorde. Het talent uit Spijkenisse ligt nog vast tot de zomer van 2024

10. Emanuel Emegha: 2,48 xG – 2 goals (-/- 0,48)

Emanuel Emegha scoorde in de eerste seizoenshelft twee keer en werd daarna verkocht aan Royal Antwerp FC. De transfersom zou volgens transfermarkt.com circa 1,5 miljoen euro bedragen maar gecommuniceerde transfersommen in de media moet je altijd met een grote korrel zout nemen. Zie het geruzie tussen Manfred Laros en Henk van Stee welke tot grote bestuurlijke onrust zou leiden. In België mocht Emegha pas 1 keer invallen en moet hij oppassen dat Marc Overmars hem geen dickpics stuurt via whatsapp. Of een snel vertrek bij Sparta goed is voor zijn carrière zullen we achteraf beoordelen.

9. Giannis Masouras: 0,37 xG – 0 goals (-/- 0,37)

Een half uur voor de sluiting van de transfermarkt werden we als Spartanen verrast met een huurspeler van Olympiakos. Masouras bleek de derde rechtervleugelverdediger te zijn maar werd door Fraser ook als rechtsbuiten en linksbuiten gebruikt. Daarnaast was hij actief als parttime ober van restaurant Dionysos. Waarschijnlijk was het aantrekken van de Griek een paniekactie van Henk van Stee op transfer deadline day toen de gehoopte transfers 1 voor 1 mislukte.

Geruchten en grappen dat Sparta de verkeerde Masouras van Olympiakos had gehuurd waren niet van de lucht op ITWM. Bijna naamgenoot Georgias Masouras van Olympiakos zou een regelrechte versterking zijn geweest. Georgias scoorde dit seizoen namelijk zeven keer, gaf drie assists dit seizoen in de Griekse competitie en was als international actief voor het Griekse elftal. Helaas had Sparta Giannis gehuurd ….

8. Adrián Dalmau: 2,18 xG – 2 goals (-/- 0,18)

In de winterstop werd Dalmau gehuurd van FC Utrecht. De Spanjaard was direct belangrijk. Bij zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen Cambuur scoorde de centrumspits. Na een corona besmetting maakte Adrián nog een hele belangrijke goal in de uitwedstrijd tegen Vitesse (0-1). Daarna werd zijn rol steeds minder belangrijk en Maurice Steijn liet hem vooral op de bank zitten.

7. Vito van Crooij: 5,14 xG – 5 goals (-/- 0,14)

Vito van Crooij werd afgelopen zomer gekocht van VVV-Venlo voor een onbekend bedrag. De Limburger was erg belangrijk voor Sparta. Hij gaf vier assists en scoorde vijf keer. Van Crooij miste ook enkele grote kansen zoals in de 43e minuut in de uitwedstrijd tegen FC Groningen (xG: 0,81, geen goal).

Van Crooij had eerder al bij VVV met Steijn samengewerkt en de hernieuwde samenwerking gaf een impuls aan het uitgebluste Sparta. Zijn goal uit een schitterende vrije trap in de 94e minuut tegen AZ (xG 0,04) vind ik persoonlijk het mooiste doelpunt van dit seizoen. Wat een ontlading op het Kasteel!

6. Arno Verschueren: 1,64 xG – 2 goal (+ 0,36)

In de winterstop maakte Arno Verschueren de overstap van Lommel SK naar Sparta waarbij Sparta een transfersom betaalde om zijn doorlopende contract af te kopen. De middenvelder tekende een contract tot de zomer van 2025. In zijn derde wedstrijd voor Sparta pakte hij een rode kaart waardoor Sparta de wedstrijd tegen PSV uit handen gaf. De Belg revancheerde zich en scoorde de 0-1 tegen Groningen maar ook in de absolute kraker tegen Heracles.

5. Yousef Namli: 0,57 xG – 1 goal (+ 0,43)

In januari werd Namli gehaald om het middenveld te versterken. De creatieve Deen werd gehuurd van Krasnodar in Rusland en was de afgelopen twee jaar op huurbasis actief voor Colorado Rapids in de Major League Soccer. Namli scoorde in de afgelopen seizoenshelft 1 keer fraai met zijn linkervoet tegen Willem II. Verder gaf hij 4 assists wat veel is in de relatief weinig minuten (871) die hij speelde. Van spelers die in Rusland hun brood verdienen zijn de contracten tijdelijk opgeschort door de FIFA. Daardoor is er een kansje dat Namli komend seizoen weer op het Kasteel gaat spelen.

4. Bryan Smeets: 1,48 xG – 2 goals (+ 0,52)

Bryan Smeets was in de eerste seizoenshelft best belangrijk. Hij scoorde twee keer en gaf twee assists. Toen bekend werd dat Sparta zijn contract niet ging verlengen mocht hij eerder vertrekken. Smeets speelt nu voor SK Lommel waar hij 1 keer scoorde.

3. Joeri de Kamps: 0,17 xG – 1 goal (+ 0,83)

De derde middenvelder die in de winterstop verscheen was Joeri de Kamps. Hij werd gehuurd van Slovan Bratislava, de kampioen van Slowakije. In de overeenkomst is een optie tot koop opgenomen. Deze is niet gelicht door Nijkamp vanwege te hoge salariseisen van De Kamps. Joeri de Kamps schoot van grote afstand raak in de Arena waardoor Sparta op voorsprong kwam tegen Ajax, de club waar hij in de jeugd voor speelde.

2. Bart Vriends: 1,76 xG – 3 goals (+ 1,24)

De centrale verdediger had een sterk seizoen. Naar mijn mening zijn beste seizoen van zijn vijf seizoenen bij Sparta. Hij speelde bijna alle wedstrijden en scoorde maar liefst drie keer waaronder een fraaie omhaal in de thuiswedstrijd tegen Heracles. Zijn contract liep af en ondanks dat Bart al verschillende keren had aangegeven te verlangen naar een buitenlands avontuur, verlengde hij zijn contract tot 2024 met een optie voor nog één jaar.

1. Adil Auassar: 1,52 xG – 3 goals (+ 1,48)

Adil heeft geluk dat er bij deze verkiezing geen minpunten worden uitgedeeld voor het veroorzaken van strafschoppen door handsballen in het strafschopgebied. Als die minpunten hadden meegeteld was Adil Auassar niet de beste afmaker geworden. Adil verraste vriend en vijand met drie goals terwijl 1,52 goal verwacht mocht worden. Daarnaast bekroonde onze aanvoerder zijn seizoen met 1 assist. Adil scoorde tegen AZ, scoorde fraai tegen Go Ahead. Zijn laatste goal maakte de 35-jarige tegen PEC Zwolle. Auassar is vaker belangrijk voor Sparta zoals in de play-offs tegen De Graafschap. Auassar en Sparta hebben onlangs besloten dat ze nog een jaar samen doorgaan. Bedankt Adil, de titel van beste afmaker van het seizoen 2021-2022 is je van harte gegund!

Conclusie

Dit seizoen waren Vito van Crooij en Lennart Thy topscoorders met vijf doelpunten. Voor Thy was dat teleurstellend ten opzichte van de 14 goals in seizoen 2020-2021. Daarnaast had Thy op basis van de expected goals methode vaker moeten scoren gezien zijn kansen.

Opvallend was dat de beste afmakers dit seizoen verdedigend zijn ingesteld. Joeri de Kamps, Bart Vriends en Adil Auassar zijn het beste met hun kansen om gegaan en staan in de top drie.

Bron: De data van expected goals is afkomstig van het datadashboard van Tussen de linies

Abonneer
Abonneren op
82 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties