Samenvatting

Bijgepraat willen worden over de voortgang van de huisvestingsplannen van onze club? Dan hieronder een lang artikel voor de mensen die tijd teveel hebben, een leesfetisj hebben, of om vakantie of andersoortige redenen geen zak te doen hebben.  

Geen zin om het hele stuk te lezen? Dan hier alvast de samenvatting.

  1. Komende zomer worden alle stadionstoelen vervangen.
  2. De verbouwing van Terbregge start waarschijnlijk in 2021.
  3. Als de verbouwing van Terbregge inderdaad in 2021 start, dan is het realistisch dat Sparta vanaf de zomer van 2022 op natuurgras gaat spelen.
  4. De financiering van de stadionuitbreiding is nog niet rond. Sparta gaat hoe dan ook faseren, beginnend met de nieuwe stoeltjes in 2021. In 2022 is er de wens tot natuurgras en meer verbetering van de publieksfaciliteiten. Denk aan pisbakken mensen. Pisbakken!  En verbetering en / of uitbreiding van de sponsorfaciliteiten. Maar dus niet per se uitbreiding van de supportersplekken. Dat lijkt in 2022 gewoonweg niet realistisch. De reden? Geld, geld en nog eens geld. En hoewel soms jammer is dat ook terecht. Iedere euro die Sparta erin steekt moet ook leiden tot een hoger spelersbudget. En betere pisbakken. Maar das logisch.

Stadionplannen

Stadionplannen & Sparta zijn historisch bezien werkelijk een rampzalige combinatie. Het is een wonder dat we er zo’n prachtig Kasteel aan over hebben gehouden. Het oorspronkelijke Kasteel werd al niet volgens ontwerp afgebouwd vanwege een tekort aan financiën. En dat werd een constante in de geschiedenis van de club. Ooit maakte Sparta een kapitale blunder door de Schietribune achter de bestaande tribune te bouwen. Van de rest van de ambitieuze stadionplannen kwam weinig meer terecht.

Het huidige stadion werd opgeleverd na decennia van geouwehoer en dossiers van ouderwetse telefoonboeken dik. Tijdens de bouw van Het Kasteel zoals het er nu staat, werd er snel nog een ruimte met sponsorloges op bedacht. Een keuze die wel goed uitpakte, want die zijn altijd uitverkocht. Sterker nog. Dit stadion zou al snel uitgebreid worden, zo liet Sparta begin 2007 (!) weten (klik hier voor meer tekst daarover). Weinig van terecht gekomen.

Inmiddels heeft Sparta een nieuw bestuur, dat alweer sinds 2016 (!) bezig is met een serieuze upgrade van het huidige stadion. In 2018 waren de plannen op hoofdlijnen rond en in januari 2019 presenteerde Sparta de plannen. Dit in de volle overtuiging dat het snel rond zou komen. De eerste tekeningen die naar buiten kwamen waren voor het supportersdeel overigens nog niet geweldig. Maar hé, dat kon wel aangepast worden. Het belangrijkste was om de financiering nog ‘even’ rond krijgen. Inmiddels is onze club met de stadionplannen nog niet veel verder. Grootse probleem: geld. En dat is het al een tijdje. De toon 2 jaar geleden was zelfs een stuk positiever. Manfred Laros laat deze maand in Kasteelnieuws weten. “Wat het stadion betreft zijn we naarstig op zoek naar financiering. Daar moeten we eerst een beter gevoel bij krijgen, voordat we naar een volgende fase gaan”.

Dat is jammer, maar de kanttekening daarbij is dat het ook ook zeer terecht is. Laros is een cijferman bij uitstek. Het heeft geen nut om miljoenen te investeren, als je daar per jaar geen geld aan over houdt. Met miljoenen investeringen moet het spelersbudget omhoog, zo niet, dan heeft het geen nut. Met de almaar stijgende bouwprijzen wordt het niet makkelijker om een business case rond te krijgen.

LAROS: “WAT HET STADION BETREFT ZIJN WE NAARSTIG OP ZOEK NAAR FINANCIERING. DAAR MOETEN WE EERST EEN BETER GEVOEL BIJ KRIJGEN, VOORDAT WE NAAR EEN VOLGENDE FASE GAAN”.

Verbouwing in fases

Sparta hoopt nog steeds mee te kunnen liften op gebiedsontwikkelingen rondom Het Kasteel en hoopt nog steeds op een opwaardering van Het Kasteel in 2022. Een hoop hoop, maar zonder financiering zijn de grootschalige ingrepen die ooit bedacht werden niet haalbaar.

In 2019 liet onze club weten het voornemen te hebben om het stadion in eerste instantie uit te breiden met circa 1.100 zitplaatsen. Buiten deze zitplaatsen zouden er twaalf nieuwe skyboxen komen, waardoor de capaciteit naar circa 12.500 plaatsen zou gaan. Het veld zou worden verlaagd en met de ruimte die zou ontstaan konden nieuwe supportersplekken gemaakt worden. Prijzig allemaal. Ook zouden de toilet- en horecavoorzieningen in de gracht worden vernieuwd en uitgebreid. Naast het vergroten van de capaciteit voor publiek was uitbreiding van het hoofdgebouw is noodzakelijk.

De kans bestaat is groot dat er ‘onderdelen’ gaan sneuvelen, waardoor de verbouwing betaalbaarder wordt. Sparta is realistisch en ondertussen dus al bezig met een fasering, zo liet Laros weten. En dat moet ook wel. De tijd begint te tikken. De financiering is nog niet rond. En zelfs als het geld op wonderbaarlijke wijze wel heel snel zou komen, is er nog niet zomaar verbouwd. Het traject van plannen in detail uitwerken, vergunningen, aannemers vinden en bouwen behelst nou eenmaal een forse periode.

Maar Sparta wil wel in 2022 doorpakken. Dat gaat dus gefaseerd gebeuren. In Kasteelnieuws valt te lezen dat de verwachting is dat Sparta in 2022 door wil pakken bij de verbetering van de publieksruimten en uitbreiding van de sponsorruimtes. Denk aan. Toiletvoorzieningen, horecavoorzieningen en verbetering van het hoofdgebouw. Indien financieel mogelijk uitbreiding van het hoofdgebouw. Maar de dure verlaging van het veld met uitbreiding van het aantal stoeltjes voor ‘gewone’ supporters of aanpassingen van de fanshop zijn verre van een zekerheidje. Denk aan een volgende fase. Het moet betaalbaar blijven.

Sparta blijft in 2021/2022 op Het Kasteel trainen

Zoals bekend onderzocht Sparta de mogelijkheid om volgend seizoen elders op gras te trainen en in Het Kasteel komende zomer al gras neer te leggen. Dit is definitief van de baan. Sparta blijft nog een seizoen op kunstgras spelen en blijft ook in het stadion trainen.

Eerste paal Terbregge in 2021 in de grond

Laros laat in Kasteelnieuws over de verbouwing van Terbregge weten: “We hebben de verwachting dat in 2021 nog de eerste paal de grond in kan worden geslagen”. Dat zou mooi zijn en is ook op koers met de berichten die we daarover de laatste tijd hebben vernomen. Dat ziet er dus goed uit! Het is ook een noodzakelijke stap voor de verdere ontwikkeling van Het Kasteel. Bovendien zijn de kosten voor de verbouwing van Terbregge puur voor Sparta relatief laag. “We weten wat de gemeente daarin kan betekenen en zitten momenteel in de detaillering van de financiële voorwaarden”, aldus Laros. Dat komt wel goed, voordat om de gemeente dus helder heeft gemaakt wat het gaat betalen (klik hier mocht je willen weten hoe dat ook al weer zat).

Natuurgras in 2022

Als de eerste paal in 2021 de grond in gaat in Terbregge, dan zal de verbouwing volgens planning voor de zomer van 2022 klaar zijn. En daarmee is ook de voor een profclub geschikte omgeving klaar, die Sparta op Terbregge wil creëeren. En dat is dan weer de opstap richting natuurgras. Laros stelt dan ook: “Mocht de verbouwing in de komende maanden starten, dan is het reëel dat Sparta met ingang van het seizoen 2022/2023 weer op natuurgras zal voetballen.”

Abonneer
Abonneren op
43 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties