vrouwenoog blauw

Spartanen, ik weet niet hoe het met jullie is. Misschien lacht het einde van deze corona-straftijd je toe, misschien zit je in een moeilijke periode door corona of door iets anders. Maar iedere Spartaan zal deze weken toch af en toe een lach op het gezicht kunnen toveren dankzij de mannen van (en rond) het eerste elftal. In tegenspoed hebben we last van zeurende pijntjes gedurende het seizoen, in voorspoed (nu dus) kan je altijd even een vrolijk moment creëren door naar de stand te kijken. Uw schrijver van dienst is in ieder geval weer helemaal verkikkerd op de echte rood-witten. Zodanig zelfs dat ik af en toe mijzelf toesta om oude beelden op internet op te snorren.

En er zijn dan ook tenminste vier redenen waarom dit het beste moment in jaren is om eens de tijd te laten verglijden onder het genot van oude beelden van ons Sparta:

  1. Afgezien van enkele duizenden op 13 september 2020 en 23 april j.l. hebben de meeste van ons al meer dan jaar geen voet gezet op het kasteel tijdens een wedstrijd. Beelden van volle stadions kunnen ons voorbereiden op de terugkeer naar onze stoel, na de zomer
  2. Er is een website waar mensen allerlei videomateriaal posten en die heet Youtube;
  3. Attracties, musea, cafés en restaurants blijven nog wel even gesloten
  4. Ongeacht het resultaat op vrijdag 7 mei, we beleven het beste seizoen sinds 23 of 25 jaar. Niet sinds de dagen van Dennis de Nooijer waren we zo goed, en dat wil wat zeggen.

De voorgestelde aanpak is simpel: plaats een tip op ITWM voor die video’s/momenten die je moet zien. Zeg er vooral bij waarom. En vertel wat je opviel tijdens het kijken van video’s die anderen hebben aangeraden.

Mijn lijstje:

De Juul aller Juulen. Let op de Sparta poort op 1.25 en de entree met lelijk hek op 4.55: 24 december 1989 Sparta Rotterdam – Roda JC 3-1 (bron: YouTube)


Kerstmis op het kasteel met Valke, Polley, Sandel en Gijp. Waar wacht je nog op: 24 december 1989 Sparta Rotterdam – Roda JC 3-1 – (bron: YouTube)

Omdat je Glenn Helder en Elden de Getrouwe toch een keer aan het werk heb moeten zien gaan, vooral na 2:35. En die prachtige halflege Rijnmondtribune in de regen na 0.25 (ik stond zonder dak langs de lange zijde): (50) De laatste keer dat Sparta in de halve finale stond 17 maart 2004 (bron: YouTube)

De eerste overwinning op zuid voor een hele generatie supporters. Let ook op de slechte beslissingen van scheidsreschtersbaas Jaap Uilenberg: (50) Samenvatting • Sparta Rotterdam – Feyenoord (05-11-1995) (bron: YouTube)

Omdat we toch een beetje liefde moeten hebben voor de generatie El Khattabi, Marbus en Nielsen. Let op de unieke move van Boukhari op 5:08: (50) Sparta Rotterdam – Ajax in het archief: 2000/2001 (3-0) (bron: YouTube)

Omdat het de favoriete wedstrijd aller tijden van Johan Derksen is, Rickie een kwart van zijn hersenen verloor na die kopstoot tegen de paal na zijn gemiste pingel en het ons helpt herinneren dat de dennenappel realistisch gezien toch het hoogst haalbare is: (50) De laatste keer dat Sparta in de halve finale stond 17 maart 2004 – (bron: YouTube)

Omdat niet alles onder Vloet zo slecht was, Bouaouzan nog een belofte was (2.40) en Cvetkov een van de beste van de eredivisie was: (50) Sparta Rotterdam – FC Twente in het archief: 2006-2007 (3-0) – (bron: YouTube)

Omdat we door deze pot opeens besefte dat we weer een eredivisieclub konden worden. Let op Hughes na 0.26 en de rare balbehandeling op 3.35: (50) Sparta Rotterdam – FC Volendam in het archief: 2015/2016 (3-1) – (bron: YouTube)

Omdat Henk en Henk 32 maanden geleden echt niet aan een plek in het linkerrijtje in de eredivisie mochten denken en omdat Royston toen een goed idee was (2.30) (50) Samenvatting Sparta rotterdam – Fc Eindhoven 2-0 – (bron: YouTube)

Hahaha, hij staat er integraal op. Laatste keer dat ik deze volledig keek was met een brakke kop ergens laat in de middag op 8 april. (50) [INTEGRAAL] Sparta – Feyenoord (07-04-1996) 1-0 n.v. (KNVB Beker) – (bron: YouTube)

En als we vrijdag winnen is het natuurlijk ook toegestaan om gewoon alle samenvattingen van dit seizoen te bekijken (OK, je mag PEC uit overslaan). Als het leven naar je lacht is het een misdaad om niet terug te lachen.

Moeten we dan ook niet denken aan de toekomst? Want gaan andere clubs inderdaad meer last hebben dan wij van de corona kaalslag in de voetbalwereld? Kan Henk van Stee de jeugdopleiding zodanig vormgeven dat de talenten uit Zuid-Holland nog bij ons willen beginnen? Wordt nieuw-Terbregge verkocht en krijgen we een Sparta City tussen het Kasteel en Vreelust? Gaan we nog een keer een bekerwinst meemaken? Krijgen we ooit te weten waarom wij apen op de kasteelmuur hebben staan?

Een ding is zeker: het kijken naar oude filmpjes helpt vrijwel niet bij het vinden van antwoorden op deze relevante maar oh zo moeilijke vragen. Het kijken naar video’s van weleer is gewoon fijne entertainment. Niets houd je dus tegen. Laat ons weten welke rood-witte momenten door jou nog met plezier weer zijn opgezet.

Elmer “Noordereiland” Rietveld

Abonneer
Abonneren op
31 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties