Zo, de winterse transferwindow zit erop. De ITWM conclusie? Financieel wat rijker. Sportief wat armer.

Wie een andere mening of dezelfde mening heeft kan hem hieronder bij de reacties geven. En heb je zin in leesvoer, dan kom je ook aan je trekken in Op deze site. We hebben hieronder een lap tekst neergekletterd.

Aan te passen doelstelling?

Sparta had voorafgaand aan het seizoen de doelstelling om zo hoog mogelijk in het rechterrijtje te eindigen. Gaat deze doelstelling aangepast worden? Sparta heeft gezegd dit te doen na 31 januari. Alvast een tipje voor Nijkamp & co.: natuurlijk moet deze doelstelling aangepast worden. We staan met nog 15 wedstrijden te gaan nog 11 punten voor op de nummers 10 en 11. Je kan nu niet met goed fatsoen zeggen dat de doelstelling is een gat van 11 punten naar clubs als RKC en Fortuna uit handen geven. Maar de play-offs halen vindt men intern teveel druk op de groep leggen. De glazen bol van ITWM zegt dan ook dat de aangepaste doelstelling zal worden: in het ‘linkerrijtje’ eindigen.

Kwaliteitsverlies in plaats van kwaliteitsimpuls?

Het linkerrijtje. Voorafgaand aan het seizoen hadden we er voor getekend. Maar nu we al maanden op plek 6 staan, hoop je als supporter simpelweg op meer. En dat mag. Bij Sparta komt de succestrein niet bijster vaak langs. Stopt de trein op station Spangen, dan willen we erin springen ook. Nu de stofwolken van de winterstop zijn neergedaald en spelers als Auassar en De Guzman niet volledig fit zijn en Vriends en Saito voor een wat langere periode zijn uitgeschakeld voelt de transferwindow toch als een kleine nederlaag.

Toegegeven, we zijn wel wel erg benieuwd of Nijkamp met Meissen, Alemañ, of Melkersen onbekende parels in huis heeft gehaald. Wat zou dat mooi zijn! En ja, we hebben weer geld op de bank. Ook belangrijk. En ja, we gaan nog steeds voor het linkerrijtje dankzij een geweldige transferzomer en uitstekende prestaties in de eerste 19 wedstrijden. Maar het is ook duidelijk dat we op transfergebied deze winter niet hebben kunnen doorpakken. Stiekem hadden ‘we’ als supporters toch gehoopt dat het mogelijk was geweest om de selectie bijeen te houden?

Sterker nog, had de Spartaanse selectie deze winter geen extra kwaliteitsimpuls kunnen krijgen? Misschien voor dit ene seizoen een serieuze gooi proberen te doen naar Europees voetbal? Sparta heeft een aanzienlijk positief eigen vermogen en spelers in het veld als Mijnans, Kitolano, Lauritsen en Olij die ook deze zomer nog een bulk aan geld vertegenwoordigen. Was dit niet het moment geweest om met een minimum aan financieel risico door te pakken en vol te gaan voor dat sportieve succes? En dan deze zomer de miljoenen maar binnenharken?

Het is de supporter die spreekt. Ons kersverse Two-Tier Board wordt geleid door Leo Struijs (Rvc) en Manfred Laros (directie). Beide heren staan bekend om hun financieel behoudende koers. Een gezond eigen vermogen willen ze. En vervolgens geven we pas centen uit, als ze binnen komen. Daar is wat voor te zeggen. Sparta is financieel kerngezond. Maar heel soms -de zomer van 2022, de winter van 2023- hoop je als supporter op meer. Dat kwam er deze winter niet. Mijnans verliet gisteren onze club. Onze club koos voor de zekerheid van het geld. Sparta is nog steeds een club die zich niet kan zeggen tegen Mijnans: deze zomer werken me mee, deze winter niet. Of club kan en/of wil het zich niet permitteren om een miljoenenbod af te slaan, zoals FC Twente dat wel kan (en wil). Tegelijkertijd komen er voor ‘onze’ spelers ook geen biedingen van rond de 10 tot 12 miljoen euro zoals bij Groningen (afgelopen zomer) en Heerenveen (deze winter). We staan 6e. Zijn financieel kerngezond. Het gaat goed. Maar willen we structureel bij die eerste 12 blijven spelen, dan hebben ‘we’ hebben als club ook nog wat stappen te maken.

Sparta verliest ervaring

Deze winter kwamen er spelers bij die in eerste instantie voor de breedte en Jong Sparta zijn. Of gaan Pedro Alemañ en Elias Hoff Melkersen (beiden pas 20 jaar) verrassen en zich als revelaties van de tweede seizoenshelft in de basis spelen? Dan zou Nijkamp een ware tovenaar zijn en ons allen verrassen. Feit is dat de selectie wat ervaring gaat missen. Mijnans had met zijn 22 jaar al aardig wat ervaring. Lokila (24 jaar) ook. En natuurlijk kunnen we Mario Engels op het ervaringsvlak ook die uitvlakken. Twee keer vlak in een zin. Dat zie je niet vaak op een voetbalsite!

We hadden allemaal graag een vervanger voor Mijnans gezien. En toegegeven, Laros en Struijs zitten niet alleen op de centen. Ze hadden er voor gezorgd dat er geld beschikbaar was voor een huurspeler. Maar die huurspeler kwam er niet. Ergens ging iets mis met de juiste lijstjes, de juiste voorbereiding. Hopelijk wordt dit ook tussen Nijkamp en de scouting kritisch geëvalueerd, want dit Sparta had wel een goede speler erbij kunnen gebruiken. Naast een vervanger voor Mijnans missen we heel het seizoen eigenlijk al een adequate vervanger voor Bart Vriends. Zeker nu hij langere tijd geblesseerd is wordt het puzzelen. Iemand als Rekik gaan we natuurlijk niet missen. Hij had een contract waarin stond dat hoe meer hij speelde, hoe des te minder hij Sparta ging kosten. Rekik was dus een dure gast! En daarnaast bewees hij tegen NEC nog maar eens dat hij het niveau (nog) niet aan kan. Sparta was in die zin al kwetsbaar centraal achterin. Dat probleem is gebleven. In Jong Sparta staat er ook niet direct een waardige vervanger klaar voor Vriends. Je mag het ook niet direct verwachten van de van Utrecht overgekomen Rick Meissen. Nu Vriends geblesseerd is wordt het terugvallen op een extra linkspoot achterin (Eerdhuizen), Abels centraal of één van de jongelingen. Als Auassar niet inzetbaar is wordt het helemaal puzzelen.

Wat moet het worden?

Roept u maar Spartanen. Zijn we erop vooruit gegaan. Ja of nee?

En wat moet de aangepaste doelstelling van onze club voor dit seizoen worden?

Zij die kwamen, zij die gingen

Gekomen

Pedro Alemañ (van Valencia, 20 jaar, vastgelegd tot medio 2025, met de optie voor nog een seizoen). Elias Hoff Melkersen (20 jaar, van Hibernian FC, huur, Sparta heeft een optie tot koop bedongen), Rick Meissen (20 jaar, van FC Utrecht, vastgelegd tot medio 2026, met de optie voor nog een seizoen), Kjeld van den Hoek (19 jaar, van FC Utrecht, hij is toegevoegd aan de selectie van Jong Sparta, Sparta heeft niet laten weten met wat voor contract. Bij Utrecht was hij nog amateur, mogelijk komt hij op op dit moment ook op amateurbasis uit voor onze club).

Vertrokken
Sven Mijnans
(AZ), Mario Engels (naar Tokyo Verdy), Jason Lokilo (verhuurd aan Istanbulspor), Omar Rekikiek (terug naar Arsenal, zijn huurcontract is ontbonden), Achraf Madi (zijn contract tot 2024 is ontbonden en hij vertrok van -Jong- Sparta naar Telstar).

Abonneer
Abonneren op
87 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties