Sparta doet het in uitwedstrijden in de competitie goed. Thuis niet. Slechts 2 van de 9 thuiswedstrijden werden gewonnen. De wedstrijd tegen Go Ahead werd afgesloten met een 0-2 nederlaag. Dit terwijl Jeroen Rijsdijk vooraf nog zo had aangegeven dat zijn ploeg de supporters op Het Kasteel meer moest gaan bieden. Daar kan kwam bar weinig van terecht: wat was dit een ongelooflijke klote wedstrijd! Verliezen kan. Maar dit was werkelijk niet om aan te zien. Sparta zakt van plaats 6 naar plek 8, terwijl Go Ahead na vandaag 6e staat.

Het waren twee redelijke minuten

In de eerste 2 minuten van de wedstrijd leek onze club nog wel vol goede moed druk naar voren te geven. Na ruim een minuut was daar zelfs bijna de kans op 1-0. Maar de pass van Verschueren richting Kitolano kwam net niet goed aan. Het rood-witte optimisme mocht na die eerste 2 minuten al snel de koelkast in. Al had menig Spartaan liever 90 minuten lang in een koelkast van een degelijk formaat gezeten. Daar was de gevoelstemperatuur warmer geweest dan op het ijskoude Kasteel en er was geen zicht op het spel van Sparta, dat pijn aan je ogen deed.

Verdedigend onmachtig, Go Ahead tactisch sterker

Geen koelkast. Geen hartverwarmend voetbal. Wel pijn aan de ogen. Het was bikkelen voor iedere Spartaan die zich deze zondag op Het Kasteel bevond. De ellende begon na een minuut of 4 met Rick Meissen, die op onbegrijpelijke wijze een bal aan een Go Ahead speler gaf, waardoor De Eagles gevaarlijk konden worden. De ploeg van René Hake sprong slordig met dit cadeautje om en wist er geen serieuze kans van te maken, maar het had een waarschuwing mogen zijn. De waarschuwing was aan Sparta echter niet besteed. Onze club liet Go Ahead wat tikken en in de 7e minuut waren de mannen uit Deventer wel scherp. Brym gaf teveel ruimte weg voor de voorzet. Velthuis was zijn man helemaal kwijt. Willemsum had de bal voor het inkoppen. 0-1.

Het bleek het perfecte scoreverloop voor Go Ahead. Vanaf dat moment probeerden ‘De Adelaren’ het spel te vertragen en de wedstrijd ‘dood’ te maken met alle professionele middelen die ze voor handen hadden. En soms kwamen ze er in in balbezit best lekker uit. Een uitstekende strategie van Go Ahead, dat bij vlagen redelijk voetbalde, maar vooral de discipline had om verdedigend de ruimtes klein te houden. Sparta kon er nauwelijks mee omgaan. Go Ahead trainer Hake had Sparta uitstekend bestudeerd. Go Ahead zette het Spartaanse middenveld vast en liet onze verdedigers bewust aan de bal.

Hierdoor bleek Sparta grote delen van de wedstrijd machteloos. Het balletje ging eindeloos breed van Velthuis naar Meissen en van Velthuis naar Meissen. Soms naar Van der Kust en weer terug. Regelmatig ging de bal terug naar Olij. Er volgde een lange bal of een slechte opbouw. En heel soms werd er door Go Ahead als één team druk gezet op mannen als Van der Kust, Meissen en Velthuis, die het dan helemaal niet meer wisten – en je op de tribune je hart vast hield. De keren dat Sparta er echt lekker onderuit wist te voetballen waren op de vingers van één handschoen te tellen. Go Ahead liet weinig zien wat voetbalharten sneller doet kloppen, maar had het tactisch veel beter voor elkaar dan onze club.

De mannen van Hake lieten Sparta bewust het spel maken. Iets waartoe Sparta -opnieuw- niet in staat bleek. Met name op rechts was er best veel ruimte voor Bakari en Mito. Maar het was Meissen die steeds maar weer niet direct durfde in te spelen, waardoor de ruimte niet gevonden werd. Ontzettend zonde, want een Mito met ruimte is toch levensgevaarlijk. Maar de ‘wapens’ van Mito kwamen vandaag nooit tot hun recht. Op links bakte Van der Kust er weinig van. Velthuis speelde ook één van zijn minste wedstrijden in een Sparta shirt. Wat Sparta liet zien was al met al niet iets om vrolijk van te worden.

Onze club kreeg wel wat mogelijkheden, maar om het kansen te noemen gaat te ver. Brym had een slap schot, waarbij hij beter voor een mede-speler had kunnen kiezen. De volley en vrije trap van De Guzman bleken totaal ongevaarlijk. In de 35e minuut was Mito nog enigszins gevaarlijk na een voorzet van Bakari, maar de volley van de Japanner ging ruim naast het doel. Lauritsen kopte nog een keer naast, maar van deze ‘gelukskopbal’ leek hij zelf weinig weet te hebben. Echt dichtbij een doelpunt kwam Sparta niet, totdat Go Ahead keeper De Lange blunderde. Hij schoot keihard tegen Verschueren aan, die vol voor de bal ging. De bal ging van De Lange, tegen Verschueren aan, maar vloog net naast de paal. Verschueren speelde niet best vandaag, maar dit soort momenten vol doorzettingsvermogen blijft hij wel altijd hebben. Je zou dat iemand als Brym ook gunnen. De Canadees kan prima voetballen. Vanaf de zijkant is het minder, maar zeker als hij in het centrum opduikt, laat hij af en toe aardige dingen zien. Maar te vaak gaat hij duels uit de weg, doet hij alsof hij op een pleintje aan het voetballen is, of is hij volledig afwezig. Dat kan echt niet in de eredivisie. Juist in een wedstrijd als vandaag waar het met voetbal niet lukt, zou je wat meer passie verwachten, dan wat Brym liet zien.

Al met al was het een koude eerste helft die niet om aan te zien was. De 0-1 tussenstand maakte de voetbalellende voor ons Spartanen compleet.

Rijsdijk besluit niet te wisselen in de rust

Nijkamp heeft afgelopen zomer simpelweg gefaald om goede backs te halen. Rijsdijk zit er mee. Dan waren tegen Go Ahead Vriends, Neghli en Saito nog steeds afwezig. Dat zijn voor onze trainer best verzachtende omstandigheden. Maar het is ook weer niet zo Rijsdijk helemaal geen keuzes had. Hij koos in de basis voor Van der Kust op linksback. En die bakte er in de eerste helft he-le-maal niets van. Van der Kust compleet afbranden gaat misschien wat ver. Hij werd gehaald als ’tweede linksback’ achter Warmerdam, om later door te groeien. Misschien dat hij volgend seizoen beter te beoordelen is. Maar als je hem eerlijk beoordeeld op zijn prestaties, dan hij kan het niveau dat Sparta nastreeft nu gewoon (nog) niet aan. En als hij zo slecht speelt als tegen Go Ahead, dan moet je hem als trainer er in de rust wel uithalen. Warmerdam verdient dan gewoon weer een kans. Dan vond iedereen op de tribune. Maar blijkbaar hebben Booij, Boukhari en Rijsdijk een andere wedstrijd gezien. Rijsdijk startte ook in de tweede helft weer met Van der Kust.

Centraal heeft Rijsdijk -ook bij afwezigheid van Vriends- eveneens een andere optie. Eerdhuijzen was vorig jaar misschien wel de revelatie van de tweede seizoenshelft. Niet alleen omdat hij uitstekend verdedigde, maar juist ook omdat hij zo goed kon opbouwen. Hij is inmiddels alweer een maand of twee, drie fit. Maar nog steeds moet hij Meissen en Velthuis voor zich dulden. Prima, maar zowel Meissen als Velthuis speelden waardeloos in de eerste helft. Dan verdient ook Eerdhuijzen het om de tweede helft tegen Go Ahead te spelen. Rijsdijk besloot anders. Ook De Guzman speelde een zeer slechte eerste helft en Metinho had in Sittard toch een lekkere invalbeurt. Was ook een logische wissel geweest in de rust. Maar na een bizar slechte eerste helft wisselde Rijsdijk helemaal niet. Misschien vertrouwde hij erop dat zijn speech wonderen zou verrichten. Helaas, welke speech Rijsdijk ook gegeven heeft, vlak na rust ging niet beter. Sparta modderde maar wat voort.

Blunderende Van der Kust helpt Go Ahead aan 0-2

Vlak na rust liep Van der Kust, bijna ter hoogte van het middenveld, dom door op zijn directe tegenstander, die onze linksback eenvoudig in de luren legde. Van der Kust rende daarop terug en haakte een Go Ahead speler. 100 % pingel. Go Ahead scoorde de 0-2 in de 51e minuut. Het is natuurlijk niet gezegd dat het beter was gegaan met Warmerdam in het veld. Maar werkelijk iedereen in de buurt van uw schrijver van dienst vond dat Van der Kust in de rust gewisseld had moeten worden. Waarom een trainer dat dan niet doet, blijft toch een raadsel. Dat juist Van der Kust dan de 0-2 aan Go Ahead schenkt is ronduit irritant. En ja, dit is een understatement – de veelvuldig te horen krachttermen op de tribune waren duidelijker.

10 minuten lang een Spartaanse opleving

Vorige week kreeg Fortuna ook veel kansen. Die club maakte het niet af en gaf meer ruimte weg achterin. De mannen uit Deventer waren veel effectiever. En dan krijg je het deksel op de neus. Viel er over Sparta dan helemaal niets positiefs te zeggen? Tja, in een team dat zo matig draait is het toch wel heerlijk om te zien hoe een man als Kitolano blijft knokken, blijft vechten en bij vlagen ook zijn klasse laat zien. Wellicht is hij de enige Spartaanse veldspeler die op een voldoende kan rekenen? Hij speelt weliswaar niet zo goed als vorig seizoen, maar dat is ook niet makkelijk als je mede-spelers zo’n stuk minder spelen. Het is wel één van de mannen die blijft gaan, ook als het slecht gaat.

Helaas lukte het ook Kitolano niet om in de 54e minuut een geweldige kans -een kopbal na een corner van Brym- op 1-2 binnen te koppen. Het was wel de inleiding van een korte opleving van Sparta. Als Sparta in deze fase de aansluitingstreffer had gemaakt, wie weet was er dan nog een bloedstollend laatste half uur gekomen. Maar als telt niet. Verschueren kreeg in deze fase een geweldige kans op 1-2, maar hij stuitte in een 1 op 1 situatie op De Lange. En ook Lauritsen kreeg nog een kans, maar zijn schot miste alle richting. Dit alles speelde zich af tussen de 54e en 64e minuut. Genieten was het niet, maar een glimp van hoop dat er een punt in zat was er even. Heel kort. Daarna zakte Sparta op onbegrijpelijke wijze weer weg en de glimp verdween in de duisternis.

Ondanks de 10 minuten met drie kansen kwam Sparta op het veld uiteindelijk nooit echt ‘los’. En ook op de tribunes was de sfeer zeer matig. Gezapigheid alom.

Lauritsen valt geblesseerd uit

Ruim 20 minuten voor tijd raakte Lauritsen tot overmaat van ramp geblesseerd. Het leek op een spierblessure. Hopelijk valt het mee!

Nog 1 kans, verder niets

De 19-jarige Rosario kwam er in de 70e minuut in voor de geblesseerde Lauritsen. Rosario ging op links spelen. Brym in de spits. Eerder was Metinho er in de 67e minuut al ingekomen voor De Guzman en Clement voor Mito. Gezien het feit dat ze in een slecht draaiend elftal invielen deden de invallers het niet eens zo heel slecht, maar ze konden ook geen potten breken. Al moet gezegd worden dat Metinho zowel tegen Fortuna als tegen Go Ahead een frisse indruk maakte en misschien komt zijn potentie nu eindelijk naar boven.

Een voorzet van Bakari leverde in de 76e nog een laatste kans op voor Verschueren, maar zijn kopbal ging ruim over.

De opbouw van achteruit was heel de wedstrijd lang werkelijk dramatisch. Rijsdijk besloot hier pas in de 83e minuut iets aan te doen met het inbrengen van Eerdhuijzen en Warmerdam. Te laat. En eigenlijk werd Eerdhuijzen vooral als stormram voorin geposteerd. Vorig seizoen bleef hij achterin nog moeiteloos overeind tegen clubs als Utrecht en Twente. Nu volgens Rijsdijk slechts te gebruiken als stormram. Het kan verkeren. De Spartaanse stormloop bleef helaas uit. In blessuretijd kreeg Sparta nog een mogelijkheid, maar al met al bleef Go Ahead vrij eenvoudig overeind.

Zaterdag tegen het RKC van Fraser

Het blijft afwachten hoe de selectie er na 1 februari uitziet. Olij, Verschueren en/of Kitolano in deze transferwindow kwijtraken zou wel een zeer forse aderlating zijn. Aan de andere kant zijn Neghli, Brym en Vriends op de weg terug. En zou Eerdhuijzen het voetballen nou echt helemaal verleerd zijn? Wellicht gloort er met alle spelers die terugkomen hoop aan de horizon. Maar voordat het februari is volgt aanstaande zaterdag eerst nog het RKC van Fraser. Onze voormalige trainer zal ongetwijfeld met een verdedigende tactiek komen, waarbij hij Sparta het spel zal laten maken. Het is iets waarbij Fraser zich fijn voelt en waarmee dit Sparta moeite heeft. Aan Rijsdijk om daar iets goeds tegenover te zetten.

Als het dan thuis niet lukt, dan maar uit: in Waalwijk moeten er weer drie punten behaald worden! En met dit optimisme sluiten we het verslag over de slechtste thuiswedstrijd van het seizoen 2023/2024 af. Want tjonge, jonge, wat was het slecht!

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Nick Olij, Saïd Bakari, Rick Meissen (83. Mike Eerdhuijzen), Tijs Velthuis, Djevencio van der Kust (83. Django Warmerdam), Jonathan de Guzmán (66. Pelle Clement), Joshua Kitolano, Arno Verschueren, Shunsuke Mito (66. Metinho),Tobias Lauritsen (70. Rayvien Rosario), Charles-Andreas Brym

Abonneer
Abonneren op
404 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties