Logo Europa Conference League

Op 6 november 1985 speelde Sparta zijn voorlopig laatste wedstrijd in één van de grote Europese bekertoernooien. Borussia Mönchengladbach versloeg onze mannen met 1-5. Vijfendertig en een half jaar later mogen we weer dromen van een Europees avontuur.

Sparta heeft het in eigen hand. ‘Gewoon’ vier keer winnen en de tickets naar Litouwen, IJsland of Moldavië kunnen worden geboekt. Schrijf 22 juli maar met potlood in de agenda, want dan zijn de heenwedstrijden in de tweede kwalificatieronde van de Europa Conference League en start de Europese campagne van de winnaar van de playoffs om Europees voetbal. Ook nuttig voor in de agenda: de finale van de Conference League is op 25 mei 2022 en wordt gehouden in het immer gezellige Air Albania Stadion in Tirana.

Opvaren

Stap 1 op de weg naar Tirana is de thuiswedstrijd tegen Utrecht. De aftrap is op donderdagmiddag om 14:30 uur. Dat lijkt een eigenaardig tijdstip, maar deze donderdag wordt binnen het christendom herdacht dat Jezus Christus is opgevaren naar God, zijn Vader in de hemel, negenendertig dagen na zijn opstanding uit de dood, en dus is bijna iedereen vrij en kunnen we mooi een potje voetballen.

Hemelvaart en Pinksteren | Parochie Maria Vlucht

Sterker, dan kunnen we mooi negen potjes voetballen. Op Hemelvaartsdag wordt namelijk de één-na-laatste competitieronde in de eredivisie gespeeld en op de beide laatste speeldagen starten alle wedstrijden tegelijkertijd.  Een nadeel hiervan is dat de Spartaan of Utrechter die Sparta – Utrecht live wil volgen op de computer enkele noodgrepen uit moet halen. ESPN heeft ervoor gekozen de kraker om plek 8 (en 6) niet rechtstreeks op TV uit te zenden. Via ESPN Extra is de wedstrijd wel te volgen: instructies vindt u hier en hier. Radio Rijnmond doet ook verslag van de wedstrijd, maar omdat Feyenoord tegelijkertijd speelt, zal de aandacht voor Sparta ook hier beperkt zijn.

Wie fluiten, vlaggen en VAR’en er bij Sparta – Utrecht? De fluit wordt gehanteerd door de pas 25-jarige Jannick van der Laan. Hij is geboren op 10 juli 1995, net op tijd om, zij het niet bewust, het (tot nu toe…) laatste seizoen mee te maken dat Sparta in het linkerrijtje van de eredivisie eindigde. Gevlagd wordt er door het dappere duo Kleinjan en Vandeursen. Señor cuatro is het heerschap Gansner. Wie ook ESPN Extra aan moeten zwengelen om Sparta – Utrecht te zien zijn VAR Mulder en AVAR Ribbink. Hopelijk hebben ze een account op ESPN.

Sparta

Bij Sparta is (helaas) de centrale vraag of Tom Beugelsdijk speelt tegen Utrecht. De Haagse centrale verdediger wordt in verband gebracht met spotfixing: gokkers hebben gegokt dat een speler geel zou pakken, waarna de speler prompt geel pakte en de gokkers geld verdienden en die speler zou volgens onbevestigde bronnen op het gezaghebbende Twitter Tom Beugelsdijk zijn. In het geval van onze Haagse vriend is gokken dat hij geel krijgt te vergelijken met gokken dat de kleur van Goudse kaas geel is of gokken dat een speler of trainer van FC Utrecht alleen in clichés praat over Sparta – Utrecht.

Tom en Sparta zeggen dat Beugelsdijk onschuldig is. Ook Henk Fraser toont vertrouwen in de Hagenees. Tel daarbij op dat Beugelsdijk in bloedvorm is en dat het buiten de basis houden van onze Haagse vriend als een bewijs van schuld op kan worden gevat en we gaan ervan uit dat Beugelsdijk gewoon in de basis staat en heel dat FC Utrecht van de mat blaast. #FreeTom.

Sparta heeft een fitte groep en geen schorsingen. Keuze te over voor Henk Fraser. Varianten met Laros Duarte en Mica Pinto zijn denkbaar, maar zong ABBA niet ‘Never change a winning team’? Neen, dat was ‘The winner takes it all’. En ‘Dancing Queen’ en ‘Chiquitita’. Maar desondanks gaan we voor dezelfde elf als die afgelopen vrijdag Vitesse aan het spit reeg.

Sparta: Okoye; Abels, Vriends, Beugelsdijk, Meijers; Harroui, Smeets, Auassar; Mijnans, Thy, Engels

Geweldige muziekdocumentaire ABBA Forever woensdag te zien op NPO 3

Utrecht

Om te weten te komen hoe de tegenstander de wedstrijd tegen Sparta benadert, schakelen wij van ITWM altijd graag naar de regionale omroep van dienst. In het geval van FC Utrecht is dat RTV Utrecht. Zet u schrap en houd u vast voor de even schokkende en baanbrekende Utrechtse visie op de wedstrijd Sparta – FC Utrecht:

“We willen plek zes vasthouden natuurlijk. Dat geeft het recht dat je thuisspeelt, dus het is belangrijk dat we de competitie goed afsluiten en goed de play-offs in gaan” (Hidde ter Avest, speler FC Utrecht)

“Je leeft van wedstrijd naar wedstrijd. Als we nu al met het hoofd bij de play-offs zitten, dan gaat dat iets te snel.” (Hidde ter Avest)

“Aan ons is alles gelegen om de zesde plaats vast te houden. Het is fijn dat we al geplaatst zijn, want dat was de doelstelling. Maar we zijn nog lang niet klaar. Daar zit een bepaald gevaar dat je misschien gemakzuchtig wordt. Maar je moet in een flow blijven.” (Mark van der Maarel, speler FC Utrecht)

“Van verslapping is geen sprake. Binnen twee weken zit het seizoen erop, dus die spanning is er volop. Nu worden de prijzen pas verdeeld.” (Mark van der Maarel)

“Iedereen moet scherp zijn, en eerlijk zijn hoe hij zich voelt. Maar ik heb er alleen maar zin in. Nu gaat het eigenlijk pas echt beginnen.” (Van der Maarel)

“Ik denk dat Sparta een goede reeks heeft staan, dus ik denk dat het een lastige pot gaat worden.” (Ter Avest)

“We zijn hongerig naar meer, maar Sparta zit ook in een goede flow. Dus dat wordt een heel lastige opgave.” (Van der Maarel)

“Het is anders dat Sparta nog strijdt voor de play-offs, maar het mag niet anders zijn in de manier waarop we het benaderen. Wij strijden nog vol voor plek zes. Maar dat wij morgen een pittig potje tegemoet gaan, dat lijkt mij duidelijk.” (René Hake, trainer FC Utrecht)

“Sparta is een goed georganiseerd team. Ze beschikken over individuele kwaliteiten en fysieke kracht. Daar ligt hun kwaliteit. Als zij dat kunnen benutten, is het een taaie ploeg om van te winnen.” (Hake)

“Een cliché (of gemeenplaats) is een stijlfiguur waarbij een beeldspraak wordt gebruikt die haar kracht door het vele gebruik ervan heeft verloren.” (Wikipedia)

De Clicheemannetjes – De Clicheemannetjes (10 Gesprekken Aan Het Biljart)  (1966, Vinyl) - Discogs

Gelukkig stond er ook nieuws op RTV Utrecht. Mahi en Ramselaar doen niet mee. Willem Janssen verliet woensdag voortijdig de training, maar doet donderdag vermoedelijk toch mee. Hij doet zijn best maar.

Utrecht: Oelschlägel; Warmerdam, Janssen, Van der Maarel, Ter Avest; Van de Streek, Van Overeem, Maher; Elia, Kerk, Boussaid.

SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner