affiche 1/2 finale play-offs

Een penalty van Vito van Crooij en een verwoestend schot van Tobias Lauritsen van buiten de zestien. Twee doelpunten voor Sparta in de eerste helft. De altijd scorende Douvikas in de tweede helft eentje. En daardoor een eindstand FC Utrecht – Sparta Rotterdam van 1-2. Puik resultaat. Dat geeft goede hoop voor aanstaande zondag.

FC Utrecht – Sparta werd eigenlijk in de 30e minuut beslist. Daarover later meer. Want voor de lezers die niet in het stadion zaten en geen televisie keken, verslaan we hier ook het eerste half uur. Dat begon met een minuut stilte vanwege het overlijden van oud FC Utrecht-trainer, en scout Cees Loffeld (77). Opvallend in de basis bij onze tegenstander was verdediger Rubin Kluivert. Hij verving de geschorste Mike van der Hoorn, die op zijn beurt veel in beeld werd genomen. Zagen we ook gelijk hoe knap zijn vrouw is.

Bijna was de beginfase van Sparta even mooi. Op een lange bal van de puike Olij snelde Koki Saito langs de ver uit zijn doel komende keeper Barkas. Hij kreeg de bal erna vanuit een moeilijke hoek nog op de lat. Er waren nog geen twee minuten gespeeld. Vlak erna: Ramselaar rammelt de bal op doel waar Olij hem, tot opluchting van alle Spartanen, uit de goal ranselt. Het beloofde een heerlijk pot voetbal te worden.

FC Utrecht was eerste kwartier beter

Vooraf werd door kenners de loftrompet gestoken over Utrecht middenvelder Bozdogan. Dat is ook de beste speler in de Domstad. Hij ligt tot 2026 contractueel vast en liet zien waarom. In de beginfase ging alles langs, via en door hem bij FC Utrecht. Zet je hem vast, dan win je. Simpel. FC Utrecht was in het eerste kwartier beter. Al liet ons centrale duo Eerdhuijzen/Vriends Douvikas onzichtbaar zijn. Een gave. Door een schot van Van Crooij, via de hak van Viergever, net naast de goal en het niet opgeven van Verschueren na blessuregevallen kwam Sparta in de wedstrijd.

Omhelzend naar de grond. Geen liefdesverklaring, wel een penalty

Helemaal in de 29e minuut. Bij toeval eigenlijk. Iedereen zag De Guzman tobben en er geblesseerd uitmoeten. De arbitrage zag ook dat vlak ervoor Kluivert zich misgreep aan Lauritsen. Sla je armen om mij heen, dat deuntje zong Lauritsen waarschijnlijk tegen de verdediger van FC Utrecht die hem omhelzend naar de grond trok. Een liefdesverklaring was het niet. Een penalty welzeker. Achter de bal, onze koele kikker Van Crooij. Keeper de ene kant op, zijn bal de andere. 0-1. Terechte penalty, gelukkige voorsprong.

Wie heeft het 06-nummer van Lodewijks of Koeman?

Namli kwam De Guzman vervangen. Olij werkte een kopbal van Van der Streek over. Even over Nick Olij, u weet het al. Maar Ronald Koeman blijkbaar niet. Hij hoort echt in Oranje. Niet omdat wij dat lekker zingen. Gewoon omdat hij na Bijlow momenteel de beste keeper uit Nederland is. Beter dan Noppert, die ook nog eens een tijd geblesseerd was en pas weer een paar wedstrijdjes keept. Beter ook dan Flekken, die overigens een mooie transfer maakt naar Engeland. Hij hoort als reservekeeper bij het Nederlands Elftal te zitten, bewees hij eens te meer in deze wedstrijd. Wie heeft het 06-nummer van Lodewijks en Koeman. Hugo, jij? Komaan. Ze kunnen niet meer om hem heen.

Strijdplan FC Utrecht lazerde na de 0-2 in elkaar

Net toen na de 0-1 de rust in de wedstrijd, na een opstootje, leek terug te keren, schoot Lauritsen een terugvallende bal uit de zestien (na daadkrachtig werk van Van Crooij) snoeihard tegen de touwen. Geen houwen meer aan. De constructie liep gevaar. FC Utrecht kon het niet meer vertrouwen en hun speelplan lazerde in elkaar. 0-2. Tot aan de rust was Ramselaar nog dichtbij, maar Olij. Sambo pakte geel. Hij bleef wel heel.

Sagnan duikt ook direct op Lauritsen. Koppen tegen elkaar

De tweede helft dan. Abels, die zoals eerder geschreven op ITWM een belangrijk rol gaat spelen deze play-offs, in het veld voor Sambo. Bij Utrecht moest liefdesmisdadiger Kluivert het veld ruimen voor Sagnan. Die was ook direct verliefd op Lauritsen. Kopduel. Koppen tegen elkaar. Auw. Kusje erop? Nee. Juist woede. Toeschouwers vinden dat Sparta-speler te vaak op de grond liggen. Wie goed kijkt ziet dat Lauritsen wel degelijk steeds wordt geraakt. Namli neemt het terecht op voor onze spits. Hij kan toch ook niet met zo’n pothelm op gaan spelen.

Bijna terugspeelballetje van de eeuw. Barkas met schrik vrij

Oei, bijna 0-3. Terugspeelballetje op Barkas. Stuitertje. Blunder van de eeuw? Naast. Barkas met de schrik vrij. Klaiber aan de andere kant in het zijnet. Tjango Warmerdam geblesseerd aan de kant. Dat was ie al heel de wedstrijd. Maar dat zei de commentator van ESPN op dit moment in de wedstrijd. Warmerdam speelt volgend seizoen bij Sparta. Dat in de tweede helft meer en meer onder druk kwam te staan. FC Utrecht laat spierballenvoetbal zien. Maar het is toch net allemaal niet. Alsof de spierbal met de andere hand een beetje omhoog wordt gedrukt. Kent u dat? Gefrustreerd. Nep. Tijd voor Dost. Bas Dost loopt al een half uur voor het einde warm.

Koste wat het kost Bas Dost?

Stormram Dost moet op de poorten van het Kasteel gaan rammen? Hij was geblesseerd aan zijn hamstring, had zijn middenvoetsbeentje gebroken, een ingegroeide teennagel en een zwerend toompje en hij was gisteren 34 jaar geworden. Nou dan weten we het allemaal wel. Dost is geen del. Dost was in de slotfase de hoop van heel Utrecht. Dommigheid in de Domstad. Voorin loopt bij FC Utrecht de (mede)topscorer van de Eredivisie. Douvikas genaamd. Goed bespeeld door ons centrale duo, maar altijd gevaarlijk. Uit de kluts, in de 70e minuut, 1-2. Daar ging een comfortabele voorsprong. Dost was ineens niet meer zo nodig.

Billetjes knijpen, borstjes vooruit. Hectische slotfase doorstaan

Sparta ging consolideren. Niet op zoek naar een derde goal. Overwinning eruit slepen. Saito eruit. Auassar erin. Klaiber op zijn laatste benen. Viergever geniepig in een luchtduel. Harold Wapenaar met een schetsboek aan aanwijzingen, want Dost komt er toch tien minuten in. De hemel zij geprezen. Victor Jensen kan het tempo niet bijbenen. Boussaid moet plaats maken. Organiseren, Sparta. Weghouden van de goal. Voorlangs nog in de 95e minuut. Billetjes knijpen. Borstjes vooruit. Weg die bal bij de laatste corners. Gaan we dan echt sinds 1997 weer winnen in Utrecht? Jajajajaaaaaaaaa. Het blijft 1-2. Op naar zondag. Met goede hoop en een overwinning op zak. In onze diepe zakken past meer. We gaan nog steeds voor Europees. Al moeten we met een knapzak op de rug, lopend naar Kroatië. We gaan. Sparta komt eraan.