Vorige week meldden we hier al dat Van Stee in het buitenland is geweest. Naar nu blijkt was dat Oostenrijk. Een land met mooie bergen, stevig voedsel, doordrinkbare pilseners en verrassend goede wijnen, maar geen land met een speler voor Sparta. De trip heeft niets opgeleverd. De zoektocht naar een spits gaat door.

Alon Turgeman?

Het Algemeen Dagblad meldt dat Sparta mogelijk in gesprek was met Alon Turgeman, een 28-jarige centrumspits die bij Austria Wien op een zijspoor is geraakt. Van Stee wil dit bevestigen noch ontkennen. Hij gaat niet op namen in. Dat is natuurlijk niet waar. Vorige week ging hij bij Fox nog uitgebreid in op ‘de naam’ Kharcouch. Van Stee gaat niet op namen in, als het hem niet uitkomt. Is ook niets mis mee. Zo werkt het in in de voetbalwereld. Belangrijkste is dat Sparta geen haalbare aanwinst in Oostenrijk heeft gevonden en dus krijgt Alon een streep door zijn naam.

De boekhouder regeert over het (kunst)gras

Eerder deze maand heeft Van Stee ook de komst van Lassina Traoré (Ajax), Ferdy Druijf (AZ) en Kaj Sierhuis (door Ajax verhuurd aan Groningen) onderzocht. Daarmee zette Van Stee hoog in. Prima, wie niet waagt, zal ten slotte ook niet winnen. De kans dat AZ Druijf, die dit seizoen al behoorlijke waarde gehad heeft gehad voor AZ, zou laten gaan, was ultra klein.

Het huren van Sierhuis of Traoré van Ajax was in theorie het proberen waard. Marc Overmars liet ruim een week geleden nog weten dat clubs als Sparta die investeren in jeugdopleidingen en met wie Ajax een goede band heeft op zich een streepje voor hebben bij verhuur, zolang ze maar op echt gras voetballen. Hij bevestigde nog maar eens dat Ajax bij voorkeur niet verhuurd aan clubs die op kunstgras spelen. Van Stee weet dus eigenlijk al bij voorbaat dat een belletje richting Amsterdam kansloos is. Er zijn overigens ook spelers die standaard ‘nee’ zeggen tegen ‘kunstgrasclubs’ en ook daar loopt Van Stee tegenaan. Onze directeur voetbalzaken zal hiervan ongelooflijk balen en met enige regelmaat denken: leg gewoon gras in dat stadion, dat zou mijn leven en het Spartaanse elftal zoveel beter kunnen maken.

Maar Van Stee heeft pech. Als het om de ondergrond gaat regeert bij Sparta de boekhouder en niet het voetbal. Er zijn wel andere oplossingen, maar bij Sparta wil men per se wachten op de verbouwing van Terbregge. Die verbouwing had eigenlijk al plaatsgevonden gevonden moeten hebben, maar voorlopig is er nog geen zicht op een start. De onderhandelingen tussen Sparta en de gemeente lopen niet soepeltjes en dat is een understatement. Van Stee zit er maar mooi mee. Net als de liefhebbers van voetbal op echt gras natuurlijk.

Dervisoglu en Kharchouch waarschijnlijk niet

Sparta en Brentford hebben regelmatig contact over Dervisoglu. Van Stee had in eerste instantie verwacht al voor de kerst (!) helderheid te krijgen van Brentford . Echter, Brentford maakt deze week pas definitief duidelijk of Dervisoglu blijft of dat ze hem toch willen verhuren aan Sparta. Ze zullen wel moeten, het wordt ten slotte vanzelf 1 februari en dan is alles duidelijk. We mogen toch wel zeggen dat Sparta zich aan het lijntje heeft laten houden, maar het lijkt er al weken op dat Dervisoglu in Engeland zal blijven en ook de spits zelf zegt daar vanuit te gaan. Door zijn naam kan dus bijna een streep.

Henk van Stee heeft al een aantal maal naar Telstar spits Reda Kharchouch gekeken, die dit seizoen al 16 keer scoorde. Tegenover Fox Sport was hij erg lovend over de 24-jarige spits, maar was hij ook kritisch op zijn gebrek aan techniek. Van Stee vond het lastig om te voorspellen of Kharchouch snel het niveau naar de eredivisie zou maken. Het leken woorden die nuttig kunnen zijn bij het edele spel der onderhandelingen, maar trainer Henk Fraser ging zich er in de pers ook mee bemoeien en was duidelijker. Fraser wil hem eigenlijk er nu gewoon nog niet bij hebben. Onze trainert over Kharchouch: “Met alle respect: ik moet wel een speler hebben die direct Eredivisie-klaar is”. Om vervolgens duidelijk te maken dat Kharchouch nog naar het eredivisieniveau toe moet groeien.

De Hoge Hoed

Van Stee verwijt sommige geledingen binnen Sparta een gebrek aan topsportklimaat. Terecht dat hij zo kritisch. Alleen door de lat hoger te leggen kom je ten slotte vooruit. Zou Van Stee ditmaal ook zelfkritisch durven te zijn. Het vertrek van 2 spitsen kondigde zich afgelopen zomer al aan. Tijd genoeg om keurig voor half januari je zaakjes op orde te hebben. Excuses zijn er altijd te vinden, maar tellen die wel in het door Van Stee beoogde topsportklimaat? De zaakjes niet tijdig op orde hebben, vruchteloze tipjes maken naar Oostenrijk, je aan het lijntje laten houden door Brentford, kansloze telefoontjes met Marc Overmars, waarvan je weet dat hij iets over kunst gaat mompelen. Het kan gebeuren, maar eigenlijk hadden we toch verwacht hier vanaf te zijn in ‘het tijdperk Van Stee’.

Dat gezegd hebbende. Van Stee heeft de laatste 1,5 jaar gewoon goed werk verricht. Er is geld. Er zijn nog een paar dagen. Er zal ongetwijfeld iemand komen en wie weet brengt De Hoge Hoed ons een goede spits. We staat er prima voor en gaan ons met een degelijke selectie natuurlijk wel handhaven (zo is de glazen bol verwachting van de redactie van ITW

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties