Beeld van een feestend Sparta na de wedstrijd uit tegen SC Heracles.

Morgen speelt Sparta alweer de laatste (besloten oefen)pot van 2022. Westerlo is de tegenstander. Op 7 januari gaat de competitie verder in Eindhoven. Daar gaat onze club proberen te stunten tegen PSV. Ondertussen probeert Sparta in de winterstop een vervanger te halen voor Mario Engels en heeft Gerard Nijkamp interesse in het halen van Pedro Aleman naar Het Kasteel.

De ontwikkelingen staan tussen Kerst en Nieuwjaar dan ook niet stil, maar maar hoe dan ook gaan we 2023 redelijk zorgeloos en vol ambitie in. Sparta is momenteel een club in rustig vaarwater. Dat was begin 2022 wel anders. We stonden er slecht voor. Nijkamp was net begonnen. De selectie moest versterkt worden -en werd ook versterkt- maar eind januari kon Sparta het bod op Emegha niet laten lopen. Hij vertrok naar Antwerp en voorin werd Sparta nog kwetsbaarder. Fraser, toch al niet Neerlandse meest avontuurlijke trainer, gokte vanaf dat moment nog meer op ‘de boel dichtgooien’. Het liep voor geen meter.

Ontslag Rankovic, opstappen Fraser, komst Steijn

Op 22 april werd tijdens Twente – Sparta wel duidelijk dat het zo niet verder kon. De 2-0 nederlaag was als uitslag niet eens zo verschrikkelijk. Maar de spelers liepen futloos over het veld. Sparta stond inmiddels 18e en was de gedoodverfde degradatiekandidaat. Geen punten, geen voetbal, geen felheid. Er sijpelde naar buiten dat de sfeer in de selectie al maandenlang slecht was, mede door een negatieve houding van een deel van de trainersstaf. Rankovic werd door veel spelers niet gepruimd. Na Twente – Sparta kon hij zijn biezen pakken. Doel was het bereiken van het welbekende schokeffect. Binnen Sparta wist iedereen dat Fraser dan loyaal zou zijn en op zou stappen. Laros en Nijkamp zweren tot op de dag van vandaag dat een vertrek van Fraser niet de bedoeling was. Het is moeilijk te geloven. En het maakt ook niet uit. In de slangenkuil die de voetbalwereld is, is een leugentje om bestwil geen probleem. Rankovic kreeg netjes zijn geld. Fraser maakte zijn eigen keuze en heeft geen degradatie achter zijn naam staan. Beiden mannen hadden eerder al een contract bij Utrecht getekend. Sparta moest door. Achteraf bezien was het eruit gooien van Rankovic een meesterzet. Zo goed als dit uitpakte, dat zie je maar zelden in de voetballerij. Natuurlijk komt er ook een dosis geluk bij kijken, maar toch, Nijkamp nam bewust de beslissing en krijgt de credits voor deze achteraf geweldige keuze. Fraser was bij Sparta qua resultaten een succesvolle coach. Maar het kon simpelweg niet meer. Doordat hij zelf opstapte kreeg Sparta nauwelijks het gezeik dat bij het ontslaan van een trainer hoor. De al voor het seizoen 2022/2023 aangestelde Maurice Steijn stapte eerder in. Nourdin Boukhari bleef als assistent en alhoewel hij standaard wat kilo’s teveel bij zich draagt, is en blijft hij een Spartaanse held. Boukhari lag ook goed in de groep. Zijn loyaliteit ligt terecht bij Sparta en niet bij Rankovic. De andere assistent van Steijn werd Jeroen Rijsdijk. ‘The rest is history’.

Handhaving

Onder leiding van Steijn, Boukhari en Rijsdijk flikte Sparta een geweldig kunstje. In vier wedstrijden tijd van 25 naar 35 punten. In vier wedstrijden tijd van plek 18 naar plek 14. Steijn stapte in, hij (en wij) hadden wat mazzel met heerlijke gelijke spel tegen AZ. De drie overwinningen op rij die volgden stonden vervolgens als een huis. Weliswaar had Sparta ook in die potten hier en daar mazzel. Maar met meer aanvallende intenties en de wil om te voetballen en te scoren (zonder achterin naïef te worden) dwong Sparta het geluk wel degelijk af. Onze club handhaafde zich rechtstreeks. In Almelo was het uitvak afgekeurd voor het kijken van voetbal. De Spartaanse ploeg moest het daarom in een cruciale wedstrijd doen zonder de steun van het uitpubliek. Deze milde vorm van competitievervalsing had geen vat op de spelers. De Heraclieden werden met 1-3 verslagen. Op het kunstgras van Het Kasteel hadden duizenden mensen zich verzameld om te kijken naar de ontknoping van het seizoen. Wat een heerlijk feest werd het!

Het linkerrijtje van de Eredivisie; dat smaakt naar meer

De handhaving was veruit het mooiste Spartaanse moment van 2022. Maar er gebeurden meer mooie dingen bij onze club. We staan er financieel goed voor. Sparta kan zowaar transfergeld investeren en deed dat meer dan zinvol. De scouting bleek afgelopen zomer goed op orde, een groot pluspunt. Ondertussen wordt Nieuw Terbregge verbouwd. We voetballen weer op echt gras! Sparta heeft een record aantal seizoenkaarten en daar komen nu nog 400 halve seizoenkaarten bij. Er worden wat verbeteringen aangebracht aan het stadion en onlangs kregen we te horen dat er definitief een treinstation gaat komen tussen Het Sparta Stadion en de Van Nelle fabriek, met veel (woningbouw)ontwikkelingen eromheen. Pas over een jaar of 10. Maar voor Sparta een belangrijk plan om op mee te liften, zo heeft het bestuur aangegeven. De Spartaanse zon ging schijnen in 2022 en we kregen er een dosis hoop voor de toekomst bij. Natuurlijk, het kan nog beter. We kunnen niet wachten op ontwikkelingen rondom het stadion. De begroting moet op termijn verder omhoog. De commerciële afdeling mag er nog een tandje bijdoen. De plannen voor uitbreiding van sponsorloges en vergroting van aantal supportersplekken zijn in 2022 helaas opnieuw in de koelkast gezet en uit de jeugdopleiding stroomt op dit moment te weinig door. Niet alles is hosanna, maar toch, na het vertrek van Fraser / Rankovic was er heel veel in 2022 om van te genieten – en denkend aan 2023 is het vrolijke rood-wit vooruit dromen ons gegund. Wat waren de afgelopen maanden een heerlijk toetje van 2022. Ten zij je een Qatarese kater hebt, maar ach, wij denken aan Sparta. Gewoon terecht op een 6e plek in de Eredivisie. Geen (corona)restricties, dus we mochten er allemaal bij zijn. Iedereen zal zo zijn of haar eigen favoriete momenten van deze succesperiode hebben. Zo staat de 0-4 tegen Vitesse en het feest in de catacomben van het Gelredome zeer hoog op het favoriete lijstje van de schrijver van dit stukje. Al met al was 2022 een mooi Spartaans jaar. Dat smaakt naar meer. Nog effe terugblikken……

Spartaanse Remontada bij ESPN

Deze goal betekende de ommekeer……

Juichen tijdens Heracles – Sparta

Podcast van Rijnmond met een terugblik op 2022

Abonneer
Abonneren op
16 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties