affiche Sparta - Excelsior

‘Laatste kans voor Rijsdijk’. ‘Wedstrijd van het seizoen’. ‘Deze moeten we winnen’. ‘Tandje erbij voor Rijsdijk’. ‘Aanhaken of afhaken’. Tis allemaal waar, maar zo voorspelbaar, dat we bij deze clichés niet te lang willen stilstaan. Sparta – Excelsior wordt een onvervalste voetbalpot waar de spanning vol op staat. Zo erg dat we morgen om deze tijd wel eens zonder hoofdtrainer kunnen zitten. Of al een nieuwe hebben. Het blijft profvoetbal.    

Een trainer is net zo goed als zijn laatste resultaat: kansloos verliezen in De Kuip bij Feyenoord (2-0). Voegt hij daar tegen weer een Rotterdamse tegenstander een nederlaag aan toe, dan is het definitief: Rijsdijk is een slechte trainer. De spelers hebben zijn lot in handen. Ze beseffen, merkten we vandaag, dat er wat op het spel staat. Crisisberaad mag je het niet noemen, maar de spelers namen zelf initiatief voor een groepsgesprek. Wanneer spelers uit eigen beweging een praatsessie beleggen, is dat meestal het einde voor een trainer. Vriends, Olij en De Guzman appten de selectiespelers dat er voor de maandagtraining gepraat moest worden. Even de neuzen dezelfde kant op. Benadrukken dat de vrije val van Sparta gestopt dient te worden. De lastige periode doorbreken. Spelers prikkelen. Bewust maken van de belangen. Op scherp zetten. 

‘De komende wedstrijden krijgen meer belang’

Bart Vriends erkent in een interview met Rijnmond dat hij extra druk voelt. “Niet perse intern, ook al ken ik de belangen van de wedstrijd tegen Excelsior, maar ik hoor ook wel eens wat in en rond het stadion en lees dingen op social media. Het is iets rumoeriger en dat is een tijdje geleden. Als je een aantal keren tegen een nederlaag aanloopt, krijgen de komende wedstrijden meer belang. We hebben gesproken over wat we kunnen doen om niet in een slechte periode te komen, zonder dat het een gestreste situatie wordt. We zijn er alles aan gelegen om daarvandaan te blijven. Dan kan je beter in februari de koppen bij elkaar steken in plaats van in april.”

Goede woorden van Vriends. Tegen Excelsior de daden. 

Het is februari. En Sparta is inderdaad geen Real Madrid of Atletico Madrid, zoals Vriends terecht stelt. ,,Maar er moet wel een gevoel van urgentie ontstaan dat we tot de laatste dag willen volhouden.” De miserie waar Sparta in zit wordt een serieuze hobbel gezien. “Het is zaak dat we vandaan blijven waar we niet willen belanden. Dan is deze wedstrijd heel belangrijk en belangrijker dan de afgelopen twintig wedstrijden hiervoor.” Het zijn goede woorden van onze aanvoerder. Nu nog de daden. 

De balans. Zowel Sparta als Excelsior zijn niet in the winning mood

Vier wedstrijden wisten we nu al weer niet te winnen. Verliezen tegen Go Ahead en Zwolle thuis. Een puntje tegen RKC uit en afgaan in De Kuip vorige week. We staan nu tiende. Excelsior doet het de afgelopen weken niet veel beter. Na een 1-1 gelijkspel tegen FC Utrecht kwamen er toch weer twee nederlagen. Eerst Almere City (2-1 verlies). Daarna FC Twente (3-0 verlies). Excelsior staat 15e. Eén jaar geleden wist Sparta na zestien jaar weer eens thuis te winnen van Excelsior. Joshua Kitolano werd in blessuretijd de matchwinnaar, na doorkoppen van Tobias Lauritsen, die morgen weer kan meedoen. In de zes edities hiervoor op Het Kasteel verloor Sparta driemaal en speelde het ook drie keer gelijk. 

Eerder dropen we af op Woudestein. Met de lul tussen onze benen

Eerder dit seizoen, op Woudestein, dropen we met onze lul tussen de benen (of was het spreekwoord anders?) af bij de dames van lichte zeden. De Guzman gaf ons nogwel een stijffie, maar de winnende goals van Troy Parrott in extremis waren zaaddodend. Zij de punten, wij de kater. Met Kenzo Goudmijn heeft Excelsior een speler met een verleden bij Sparta. In het seizoen 2021/2022 werd de middenvelder door AZ verhuurd aan ons. In een halfjaar tijd kwam Goudmijn tot twaalf wedstrijden in het rood-wit. Thomas Verhaar een Spangenaar? Vergeet het maar. De assistent-trainer van Excelsior, vriend van Vriends, heeft weinig meer sympathie voor onze club dan die twee andere Rotterdamse profclubs. VOC is wel oke. 

Ambitieloze Van Os helpt Sparta geen steek verder

Even over de Sparta naar Voren-podcast van Rijnmond. Wij zijn uiteraard trouw luisteraar. Journalist en supporter Anton Slotboom, hoofdredacteur en demagoog Ruud van Os, presentator Frank Stout (of een vervanger) en een alleraardigste gast, telkens weer. Goede Sparta-kost. Onze Jaap zat er ook eens. Hij zette vaak de podcast-afleveringen op onze site. Jaap zit in Thailand. Andere ITWM-scribenten zien even geen noodzaak om de podcasten hier te promoten. We vinden ze wat zoutloos en niet te nassen. Slotboom daargelaten.  

Het kleineren van Slotboom is onnodig 

De laatste tijd verdedigt Van Os ons iets te vaak het beleid van de bvo Sparta Rotterdam. Je mag als hoofdredacteur van de regionale zender in het Rijnmond-gebied uiteraard goede contacten onderhouden met de algemeen en technisch directeur van Sparta. Maar als het slecht gaat (af te leiden aan het aantal punten en het vertoonde spel) kan een zichzelf journalist noemende Sparta-supporter niet alleen maar door een rood-witte bril blijven kijken. Wij weten uit ervaring het verschil in rol als hoofdredacteur en verslaggever, maar dan nog. Doe je journalistieke plicht. Kritische collega, Slotboom, kleineren is ook niet nodig. Respecteer het supportersgevoel van Anton. Ruud is dan geen opportunist zoals Anton en wij dat misschien wel wat zijn, maar aan tafel geeft Ruud geen enkele blijk van voetbalverstand. Zelf heeft Ruud nooit op enig amateurniveau gevoetbald. Sommige van onze redacteuren wel. Vandaar dat hij wel in de reet van Nijkamp moet kruipen om nog wat beslagen ten ijs te komen. 

De felle intentie ontbreekt, dat kun je toch zien?

Zijn argument dat spelers niet bewust de handdoek in de ring gooien, houdt geen stand, als duizenden mensen zien dat Sparta-spelers wel meelopen met tegenstanders, maar dat zonder fanatisme doen om de bal snel te veroveren. Die felle intentie op dat moment niet hebben. Zoals een keeper (niet Olij) bijvoorbeeld altijd zal duiken naar een verre bal, maar zich niet altijd volledig zal strekken. Die verschillen zien en voelen we op de tribune. Waarschijnlijk moet je er voor gevoetbald hebben om dat op te merken. Voetballers weten van elkaar wanneer iemand er niet vol voor gaat. 

Nu al een seizoen lang, uitgezonderd een enkel helftje, saai Fraseriaans voetbal

Van Os benadert Sparta als een zakenpartner, waarbij terechte kritiek op het product (het voetbal) wordt vergoelijkt. Dat mag, maar is weinig ambitieus. Waarom zouden we met Sparta niet mogen doorgroeien? Niet mogen vergelijken met vorig seizoen? ITWM is ambitieuzer. Sparta heeft de 9e begroting. (En niet de 11e, zoals Nijkamp en Van Os toevalligerwijs beiden beweren). Belangrijke spelers zijn behouden. Sparta mocht geld uitgeven (aan Mito) op de transfermarkt. Dan is meedoen om play-offs voor Europees Voetbal en aardig voetbal laten zien een terechte verwachting. We krijgen nu (ik citeer een mede-ITWMer): ’een seizoen lang, af en toe een helft uitgezonderd, saai Fraseriaans voetbal te zien. Zakken weg op de ranglijst. Spelers presteren beneden hun kunnen en onze linksbacks zijn dusdanig slecht dat je verlangt naar Jason Trommel.’

Van Os is een holle spreekbuis. Sparta speelt accountvoetbal. Passie erin!

Doelstelling 11 wordt plotseling verzonnen. En dan helpt het niet dat Van Os in een soort drie-eenheid met Nijkamp en Laros het spel bagatelliseert. Als een holle spreekbuis. Sparta speelt accountvoetbal, met een bemoedigend knikje op het verder uitgestreken gezicht van Ruud. Passie en strijd is wat we willen zien. Niet het glas halfvol. Het glas is halfleeg en moet snel voller. Volle glazen. Hoe kun je nu tevreden zijn met stilstand? Stilstaand water vertroebelt Ruud. Hop, toon je ambitieus. ’s Nachts kruip je in Berkel en Rodenrijs toch ook niet plichtmatig tegen je (overigens mooie) Natascha aan om het bestaand repertoire af te werken? Dan wil je toch ook passie, afwisseling, standje 69, variatie, achterlangs, bovenlangs, rustig…dan weer ruig! en misschien wel een derde persoon erbij (Frank?) Op allerlei zinnenprikkelende manieren tot een orgasme komen?  

Bezoekersaantallen van ITWM stijgen alleen maar 

Zo ook onze unieke duizenden ITWM-bezoekers als het om voetbal van onze liefde Sparta gaat. ITWM vertegenwoordigt geen 13 supporters, maar duizenden. Ons eerste boekje (Sparta’s Top en Tob 60 Aller Tijden uit 2008) werd al in de eerste oplage door liefst drieduizend mensen aangeschaft. Ons tweede boekje idem dito. De bezoekersaantallen online zijn de afgelopen jaren alleen maar gestegen. Samen met Hugo, Wietse Dijkstra en Mikos Gouka (van het AD/RD) hebben we als vijfde colonne destijds charlatans en babbelzieke managers als Wiljan Vloet, Willem Brocker, Mike Snoei, etc het Kasteel uitgejaagd.

Testosteron en tennis. Van Es en Kranenburg doen live verslag

Ruud, je voert je leeftijd van 55 jaar op om ongevraagd advies te mogen geven. Goede intenties zijn best, maar leeftijd is geen garantie voor kwaliteit. Laat Manfred Laros lekker zelf uitzoeken hoe ie overkomt op beeld. Je toont je meer voorlichter dan journalist. We weten dat je geen journalistieke opleiding hebt en als scholier vrij lui was. “Zijn vader maakte daar korte metten mee: Je gaat maar in militaire dienst. Zo maakte Ruud al snel deel uit van lichting 875. Dat heeft hem wel gevormd”, lezen we in een interview. Dus terug je hok in, Ruud. Zet maar eens muziek op van de Outsiders. Frank Stout stuurt het je wel door. Krijg je wat testosteron. Je hoeft niet onze ballen te zuigen en bent ook geen huichelaar, maar klaar. Enfin. Genoeg Ruud voor nu. Het cancelen van Johan Derksen in zijn kaars-periode laten we dan nog buiten beschouwing. Kusje op je kale knar. Terug naar de wedstrijd. Ruud zit bij het tennis. Zijn collega’s Philip van Es en Dennis Kranenburg doen live-verslag van de derby.  

Dit zijn de mannen in het zwart

Serdar Gözübüyük fluit. Erwin Zeinstra en Johan Balder assisteren. Heerschap Jesse Rozendal is vierde official. Pol van Boekel VAR. AVAR is Don Frijn. Het Kasteel is zaterdagavond volledig uitverkocht. De aftrap is om 18.45 uur.

Excelsior-doelman Van Gassel keept honderdste wedstrijd

Excelsior keek door middel van elf feiten vooruit op deze wedstrijd. We pikken er enkele uit. Zoals Stijn van Gassel die in de stadsderby zijn 100ste wedstrijd voor Excelsior Rotterdam speelt. Geen enkele doelman in de Eredivisie verrichte sinds begin vorig seizoen zoveel reddingen als Van Gassel dat deed (251 reddingen in 55 wedstrijden). Geen enkele speler won dit seizoen meer onderlinge duels dan Spartaan Tobias Lauritsen (169). Oost-speler Siebe Horemans staat op 151 gewonnen duels en heeft daarmee naast Lauritsen alleen Mats Wieffer boven zich staan in deze top-drie. Alleen FC Volendam en Vitesse behaalden tot nu toe minder punten op eigen veld dan Sparta (9), dat twee derde van de punten buitenshuis behaalde en op 28 oktober 2023 voor het laatst won op Het Kasteel (2-0 tegen RKC Waalwijk).

18e editie op Spangen. Sparta won al 10 keer, Excelsior 5. Twee keer remise. 

De stadsderby is toe aan zijn 18de editie op Spangen. Excelsior won vijfmaal, waaronder drie keer in de laatste vier ontmoetingen, en nam twee keer een punt mee naar Kralingen. In de overige tien wedstrijden hield Sparta de punten op Het Kasteel. Ai, dan deze: de meest geruchtmakende treffer in de extra tijd is zonder twijfel die van Guyon Fernandez op 16 mei 2010. Wij waren er helaas ook bij. Door zijn doelpunt in de vierde minuut van de blessuretijd (1-1) promoveerde Excelsior toen, en niet wij, naar de Eredivisie.

Het Kasteel is zaterdag helemaal uitverkocht.

Vermoedelijke opstelling Excelsior:

Van Gassel, Duivesteijn, Widell, Pierie, Horemans. Zagre, Uddenas, Sandra, Goudmijn. Driouch en Parrott

Vermoedelijke opstelling Sparta:

Met dank aan Levi Schnitzler: 3-4-3 met De Guzman als schakel tussen verdediging en middenveld aan de linkerkant. Dus zonder pure linksback.

Olij, Eerdhuijzen, Vriends en Bakari.  De Guzman, Kitolano, Verschueren, Metinho. Saito, Brym, Mito 

(Lauritsen brengen in de 65e minuut. Clement in de 70e minuut (voor een Japanner die geen hele wedstrijd aankan). Dano Lourens in de 85e minuut er nog eens bij). Aanvullen dus. En winnen. Dat spreekt voor zich.  

Abonneer
Abonneren op
235 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties