Je zou er maar op moeten kijken als scheidsrechter zijnde.

Tot diep in blessuretijd leek Sparta te gaan winnen van FC Emmen. De VAR besliste anders en hanteerde na de aangeschoten handsbal van Adil Auassar strikt de regels. De Leeuw benutte de strafschop en zette de 1-1 neer als uitslag. Daarmee was niemand, zelfs Hugo de Jonge niet, tevreden.

Een degradatiekraker kon deze wedstrijd vooraf niet worden genoemd. Daarvoor heeft Sparta te veel punten en afstand tot nummer laatst FC Emmen. Maar stiekem voelde het voor ons als Sparta-supporters, na zeven wedstrijden niet te hebben gewonnen, wel zo. We zijn er inmiddels aan gewend geraakt armlastige clubs de helpende hand toe te reiken. Dat ging dus wat worden aan de Oude Meerdijk.

In wederom een trieste ambiance trad Sparta op in een 4-4-2-formatie. De linkerflank met Meijers en Burger liet nagenoeg niets zien. De rechterflank met Abels en Duarte, afwisselend met de opduikende Harroui, was iets beter. Al liet laatstgenoemde geen enkele keer zien waarom grote buitenlandse clubs interesse in hem hebben.

Maar laten we bij het begin van de wedstrijd beginnen. Direct dreigde gevaar. In de 3e minuut stond Adzic van Emmen helemaal vrij in de zestien meter om de bal binnen te schieten. Sparta was gewaarschuwd. Het is dat Adzic (in de tweede helft gewisseld voor Paul Gladon) nog niet in de wedstrijd zat. Veel gebeurde er daarna niet. In de rust zei ESPN-analist Gert-Jan Verbeek het treffend: ‘Het is een hoop breed, terug en opnieuw. Weinig verheffend. Sparta laat niets zien.’

Sparta kwam wel tot een schuiver van Laros Duarte. Ook Thy poogde zich rot. Alleen stond hij vaak net voorbij de middenlijn zich te ontdoen van twee of drie tegenstanders. Niet de juiste positie daar en ook niet zijn taak. Thy moet rond de zestien meter blijven. Toch wist hij één keer de bal vrij te krijgen bij de opstomende Abels, die er overigens niets mee deed. Ja, hoog over schieten. Het was van Sparta-kant in de eerste helft slordig. Afwachtend. Aftastend, slecht en ronduit saai.

Je zou met je gedachten zomaar kunnen afdwalen naar Kaapse buffels. Wist u dat die stemmingen houden over de plek waar ze gaan grazen. Alleen een volwassen dier kan hier aan meedoen. Door met de kop naar een richting te staan wordt het gebied bepaald. Nu weet u dat ook weer. Je zou in deze periode van de wedstrijd met allemaal gekut op het middenveld ook flauwe grappen kunnen maken over Easy Toys, de opvallende shirtsponsor van FC Emmen. En dan heet de trainer ook nog Dick. Maar dat zal u als lezer ook niet bevredigen. Trouwens, daarover geschreven. Wist u dat Sparta eens een ‘piemelspits’ in de gelederen had? Google maar op Nick Proschwitz.

Ondertussen – zo rond minuut 30- valt ons oog op de witte spoken op de tribune. Een soort lijkzakken. Wat zijn dat? De commentator zegt dat het gaat om supporters die er niet kunnen zijn. Oké. Het lijken wel de geesten van de gesneuvelden van de Slag bij Ane. Daarbij kwamen de slachtoffers uit het leger van de bisschop van Utrecht. Emmen werd uit wraak in de fik gestoken. Van dergelijke strijdlust is anno 2021 niets te zien. We kabbelen naar een 0-0 ruststand toe, totdat plots een afvallende bal voor de voeten van Laros Duarte valt. Van ver haalt hij uit. Keeper Michael Verrips lijkt de bal makkelijk te kunnen pakken, maar vergrijpt zich en de bal rolt, verhip, tergend langzaam toch over de doellijn. Een blunder van onze oud-keeper. Verrips debuteerde voor Sparta op 14 mei 2017. Dat was in de Eredivisie tegen Go Ahead Eagles. Kortsmit, had destijds een blessure aan zijn meniscus. Verrips kan wel wat: met KV Mechelen pakte hij in 2019 de Belgische beker.

Enfin. Rusten met een gelukkige 0-1 voorsprong. Henk Fräser spoorde zijn team voordat ze de kleedkamer indoken nog maar eens aan. Want het spel was kut. Na rust kon de twijfel direct worden omgezet in zekerheid. Adou Harroui gaf Engels de gelegenheid om van dichtbij de 0-2 te maken. Onze spits schoot tegen de Drentse goalie op. Misschien toch maar eens met Kharcouch beginnen, Fräser?

De Leeuw schoot voor Emmen niet lang na onze kans op de binnenkant van de paal. FC Emmen werd beter. Had meer balbezit. En als dan Beugelsdijk onze beste speler wordt, zegt dat eigenlijk al alles. Het is dat onze tegenstander met spelers als Frei, Vlak, Pena en Bernadou nou niet bepaald iets creatiefs kan creëren. Er volgde van beide kanten zoveel misperen dat je er een hele fruitschaal mee kon vullen. De wissels Burger voor D. Duarte en L. Duarte voor Kharcouch hielpen ook niet echt mee. Je zou nog eerder je lul in deze lockdown omhoog krijgen, dan Sparta’s spelniveau.

We zitten inmiddels al op minuut 75. Nog steeds die 0-1 voorsprong. En een uitbraak. Geen corona, maar verdomme een uitgebroken Gravenberch. Doorgebroken? Nee dat niet. Wel geel voor Verrips die samen met verdediger Araujo aan de noodrem hing. Vrije trap mee. Mooie plek. Maar ook die bal is geen lekkere eindbestemming gegund. In plaats van in een bollend net, verdwijnt het leder in vak 27. Lekker dan. Thy wordt gewisseld voor Heylen. Nog vijf minuten. Van 4-4-2 naar 5-3-2. Voorsprong verdedigen. Uit alle macht. Maar via glibberige wijze. Als een minister Grapperhaus die na de avondklok nog snel aan de Kaoie van Zierikzee verse schol wil halen. De bedoeling is goed, maar het gaat hem niet worden.

Zeker niet als Gravenberch bij een cornervlag probeert tijd te winnen. We leven in de 94e minuut. Schiet die bal op dat moment gewoon het stadion uit. De grens over. De loopgraven in. Weet ik wat. Maar niet wild in de voeten van verdedigers, die nog één keer de bal naar voren kunnen brengen. Maak dan als Kharcouch zijnde, ook niet op het middenveld die bewuste overtreding. Blijf dan lopen. Je weet bij een overtreding dat er een lange vrije trap komt. Bij het er naast lopen en insluiten van speler, heb je dat risico veel minder. Enfin. Vrije trap tegen. Bal nog een keer de zestien in. Wanboel. Auassar krijgt onbewust van dichtbij de bal tegen de hand. Naar de letter van de wet, inderdaad een handsbal. Scheidsrechter Makkelie vindt het aangeschoten. VAR corrigeert hem. Hij moet regeltjes volgen. Dus penalty. De Leeuw benut buitenkans: 1-1. Niemand blij. Ook analist Verbeek niet. Auassar is woedend en heeft schijt aan de VAR voor de camera. Hij zweert het. Komt ook niet naar Emmen toe om Verbeek te vermaken, zegt ie.

Sinds wanneer is Verbeek trouwens een man die leeft naar de letter van de wet? Bij elke club waarvoor hij werkte, ging hij als een Kaapse buffel door de porseleinkast. Maakte hij zijn eigen regeltjes. Donder toch op. Deze VAR-beslissing was inderdaad poep. Een beetje zoals de corona-maatregeltjes. Niet onderbouwd, onlogisch, ridicuul, onrechtvaardig en te theoretisch. Je zou er ziek van worden. En dat zijn we ook. Iets positiefs? Mhaw. Emmen is qua punten niet op ons ingelopen. Maar daar mogen we niet al tevreden over zijn.

Abonneer
Abonneren op
406 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties