sterretjes in hoekvak

Anderhalf jaar geen publiek bij betaald voetbal wedstrijden laat sporen na

In de wekelijkse Sparta-podcast van RTV Rijnmond werd aandacht besteed aan de sfeer op Het Kasteel. Tot de uitbraak van coronacrisis was dit geen onderwerp, de club draaide een zeer behoorlijk eerste Eredivisie seizoen na de sensationele promotie uit bij De Graafschap. Tweewekelijks puilde het Sparta stadion uit met bijna 11.000 fans op de tribune. Gezang en sfeeracties werkten in combinatie met goede resultaten als een magneet. De roep om stadionuitbreiding was een vaak terugkerend onderwerp.

Tot half maart 2020 alles stilviel en de stadsderby Sparta – Feyenoord 2 dagen (!) voor de wedstrijd werd afgelast waarna de competitie niet veel later volledig werd stilgelegd om nooit meer uitgespeeld te worden.

Seizoen 2020-2021

Op 2x een beetje publiek (4.000 tegen Ajax) en 2.000 (tegen VVV) na moesten de supporters het doen met live beelden op Fox dat na de winterstop ESPN ging heten. In nota bene het beste seizoen in 25 jaar mochten er geen fans naar binnen. De legendarische revival tegen AZ hebben hooguit een paar mensen van de administratie en een aantal journalisten ‘in het echt’ meegemaakt. Op slag van rust mistte AZ speler Koopmeinders een strafschop bij een 0-4 stand waarna Sparta zich in de tweede helft terugvocht in de wedstrijd en Mijnans vlak voor tijd met een prachtig curve de 4-4 binnenschoot. Een enorme ontlading bij de spelers maar zonder publiek geen kolkend stadion. De rest is geschiedenis, Sparta speelde steeds beter en plaatste zich met een 8e plaats voor de play-off Europees voetbal met als hoogtepunt voor de die-hard fans het feest(je) met spelers en staf na afloop van de uitwedstrijd tegen Heerenveen.

Sparta staakt seizoenkaartverkoop bij 7.000 – komen er halve seizoenkaarten te koop in de winterstop ?

Het duurde erg lang voordat er weer fans op de tribunes mochten komen. En toen de seizoenkaarten verkoop volop draaide werd een nieuwe restrictie door het demissionaire kabinet uitgevaardigd. Slecht 2/3 van de stadions mochten bezet worden waarna Sparta (en nog een aantal clubs) direct de SCC-card verkoop stillegde. Onbegrijpelijk want nu stokte de verkoop bij 7.000 jaarkaarthouders terwijl er zeker nog voldoende belangstelling was om een recordverkoop te realiseren. Nu moet Sparta weer veel moeite doen om via allerlei acties het stadion weer vol te krijgen. Tegen Cambuur 8.000 mensen en Groningen 9.000.

Alleen Ajax, Feyenoord en de gepromoveerde clubs trekken volle bak

Niet alleen Sparta heeft moeite het stadion weer vol te krijgen, vrijwel alle BVO’s met uitzondering van Ajax, Feyenoord en de gepromoveerde clubs (logisch – alles is nieuw) hebben hiermee te maken. Sommige mensen hebben nieuwe hobbies ontdekt, anderen zijn de binding kwijtgeraakt en daardoor (tijdelijk?) afgehaakt. Bij de grote clubs worden die plaatsen nu eenmaal sneller opgevuld met nieuwe ‘fans’. Bij Ajax verlies je het recht op Champions League wedstrijden als je geen SCC meer hebt en de aantrekkingskracht van de Kuip op mensen van vooral buiten Rotterdam is nu eenmaal een feit.

Onvoorwaardelijke vocale steun

Een uitverkocht ‘huis’ is altijd sfeer verhogend. Resultaten helpen daar zonder meer bij en laat het daar nu net in de deze periode aan ontbreken bij de Kasteelclub. Daarnaast zijn Sparta supporters kritisch en nu eenmaal niet zo uitgelaten enthousiast als bij andere clubs – zonder ‘De Spangenaren’ in de hoek van de DN en Kasteeltribune daarmee te kort te doen. Hun vocale steun is onvoorwaardelijk en het zou mooi zijn als hun aanstekelijke gezang wat meer werd overgenomen door de bezoekers op de Bok de Korver tribune waar het niet naar bier en worsten ruikt maar naar zoete stroopwafels, aldus de makers van de podcast.

Abonneer
Abonneren op
59 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties