€ 750.000 was de schamele prijs die Sparta in de zomer van 2017 ontving voor Denzel Dumfries, om die vervolgens een jaartje later voor een veelvoud naar PSV te zien gaan. Een zakcentje voor Sparta, dikke knaken voor SC Heerenveen. De kenner zag toen al dat deze moderne wingback potentie zou hebben voor de absolute top van Nederland, maar waarom werd daar dan niet (financieel) naar gehandeld?

Het lijkt het laatste koopje te zijn geweest voor de subtop uit snoepjeswinkel Sparta. Met lede ogen hebben wij de laatste jaren onze pareltjes voor een appel en een ei zien verdwijnen om ze vervolgens bij clubs die niet zo veel beter waren dan wij, te zien schitteren.

Enter Henk van Stee.

De potentie in de club willen zien en de potentie eruit halen zijn blijkbaar verschillende dingen. Het zelfrespect kwam terug aan de onderhandelingstafel. We zien telkens hetzelfde patroon. Een eerste bod wordt lachend van tafel geveegd. Idem met het tweede. Wat volgt zijn de voorspelbare schaakzetten in de media van geïnteresseerde clubs en zaakwaarnemers. In het midden de speler in kwestie, wachtend tot de lift omhoog naar een betere club en dito salaris zich opent.

Henk is de man tussen de lift en de speler. Vingers aan de knoppen. Vriendelijk glimlachend als de portier voor de nachtclub, die vaderlijk en dwingend een hand op je schouder legt en je de toegang in eerste instantie nog ontzegd. Je mag de lift in lieve jongen, maar even wachten tot die meneer in die groen-witte/wit-rode/geel-zwarte stropdas betaald heeft. En wel precies het bedrag dat ik wil.

Logischerwijs wil Abdou Harroui ook in die lift. Het is hem van harte gegund, echt waar. Het doet nu al pijn om binnenkort afscheid te nemen van de jongen die de echte Spartaan belichaamt. Fysiek sterk, veel inzet maar ook met beschaving en intelligentie.

Hoofdschuddend en ‘Klootzakken’ mompelend vertrokken mijn vader in dikwijls van de tribune van het Kasteel als Sparta weer eens een 1-0 voorsprong had weggegeven tegen clubs als Roda of Groningen.
‘Dit zijn niet de Spartanen waar ik mee ben opgegroeid hoor, jongen. Mannen als Pim Doesburg, Gerrie ter Horst of Charly Bosveld hadden dit nooit laten gebeuren hier op het Kasteel’. Ik wist helaas niet beter dan dat een 2-0 voorsprong in de 87e minuut tegen pakweg Heracles nog lang niet genoeg was om te ontspannen. Er groeiden op 30 jaar tijd duidelijk verschillende Spartaanse supporters op.

Zie ik nu een glimp van dat glansrijke verleden dat ik voorheen alleen van de verhalen kende? Het lijkt er sterk op. Henk Fraser is erin geslaagd een team te maken dat geen cadeautjes meer geeft, talent koppelt aan inzet en punten pakt wanneer het nodig is. Het is aangenaam kennismaken met het linker rijtje.

Sparta zit zelf in haar eigen Lift. Zo hoog mogelijk uitstappen zou ik zeggen.

Geniet er van vrienden.
Groeten van Justin van Os, Antwerpen.

4.6 14 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
46 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
flardinga
Spartaantje
1 maand geleden

Justin,
Leuk stukje,bedankt daarvoor,ik hoop dat Sparta de 2 komende wedstrijden heel goed doorkomt en ben dan benieuwd hoeveel punten we er dan bij hebben,6,4,3,2 of 0 in het ergste geval,wie weet kunnen we na 2 potjes wel bovenin meedraaien.
De Henken zijn voor mij de personen die ons cluppie op de rit hebben gekregen,ze kwamen erin toen we zelfs in de KKD speelden,zij namen hun verantwoordelijkheid,leverden geld in en het wonder in Doetinchem geschiedde,natuurlijk is er kritiek en die moet er ook zijn,maar wat ben ik blij met de mensen die nu de club leiding geven,er kan nog veel meer beter en ook qua groei,de amateurtak maakt ook stappen,daar was van Stee ook actief.
Wel heel verdrietig dat Pim Verbeek zo vroeg is overleden want hij had van Stee prima kunnen helpen met de jeugdopleiding,dankbaar als supporter ben ik,zie hou slecht het soms gaat bij andere clubs.
Spartaanse groet van Flar aan U Antwerpse Spartaan!!!

D
Mark
Spartaantje
Je reactie op  flardinga
1 maand geleden

Helemaal mee eens Flar. Goede post.

D
Sunny
Spartaantje
1 maand geleden

Mooi geschreven. Maar de lift kan ook haperen. Sparta speelde een geweldige 1e helft tegen Willem II, maar de week ervoor tegen Emmen was natuurlijk dramatisch. Ik ga pas de polonaise lopen als we ook van Groningen overtuigend winnen. En dat zie ik eerlijk gezegd nog 1,2,3 niet gebeuren.

steef
Spartaantje
Je reactie op  Sunny
1 maand geleden

Willem II is een thuisploeg die probeert te voetballen.Emmen daaraantegen speelde uit en vanuit een gesloten verdediging. Vlugs mij appel & peren.

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  Sunny
1 maand geleden

Dramatisch is wanneer je wordt weggespeeld, fout op fout stapelt en (veel) kansen weggeeft. Dat was tegen Emmen totaal niet het geval.

peter_otte
Spartaantje
1 maand geleden

Denk dat als Appie tot de zomer blijft de clubs in de rij staan. En als Sparta zaterdag winnend van het Groningen-veld stapt, met een goal van hem, staat Sparta vér boven Groningen in de ranglijst.Wat heeft-ie dan in het Hoge Noorden te zoeken?
In juli rustig kiezen uit de aanbiedingen en voor het juiste bedrag verkopen. Met een mooi doorverkoop-percentage, want Appie gaat zeker dezelfde weg als Denzel en wellicht zelfs Gini Wijnaldum…

Laatste wijziging 1 maand geleden door peter_otte
D
Joos
Spartaantje
Je reactie op  peter_otte
1 maand geleden

Groningen staat 8 punten voor op Sparta.

D
ton
1 maand geleden

Mooi geschreven!

D
Gompie - Gary Heale
Spangenaar
1 maand geleden

Dat Harroui as. zaterdag maar de winnende mag maken! Onderkant lat (over de lijn) en door de snelheid dat de bal zo richting businessseats precies bij Fledje recht op z’n neus en een paar tandjes tot stilstand komt.

D
Gompie - Gary Heale
Spangenaar
1 maand geleden

Fledderus heeft nog steeds interesse en de hoop dat Harroui naar Groningen gaat.
Ik zou zeggen Henk, doe er nog maar een miljoentje bij voor onze Groningse “vrind”, misschien dat het dan bij het eigenwijze mannetje duidelijk wordt dat Sparta niet meer voor een appel en een ei leeg te plukken is.
Voor hem 10 andere die Harroui willen hebben maar wel bereid zijn om met een marktconform bod te komen.
Ik vind Fledderus toch al een gluiperdje dus afkappen die snotneus!

D
Dr. Clavan
Gladiator
Je reactie op  Gompie - Gary Heale
1 maand geleden

Ik zou aan deze bijdrage heel graag een duimpje omhoog willen toekennen! 🙂

Laatste wijziging 1 maand geleden door Dr. Clavan
nicopijpers
Spartaantje
1 maand geleden

Mooi geschreven Justin bedankt
We hebben deze tijden met ze alle mee gemaakt .

nicopijpers
Spartaantje
1 maand geleden

Justin. Heel mooi geschreven van zulke verhalen die we met ze alle hebben mee gemaakt met Sparta ups en down .
Deze berichten lees ik graag .
Bedankt jonge👍

D
Dr. Clavan
Gladiator
Je reactie op  nicopijpers
1 maand geleden

Nico, voor een speler die zelf naar Sparta kwam en dus niet de jeugdopleiding heeft doorlopen of door Sparta is gescout was €. 750.000,00 in die tijd natuurlijk best nog wel een heel aardig bedrag. Ik dacht wel dat er destijds ook nog een doorverkooppercentage is afgesproken door Sparta met Heerenveen.

D
SpartaJordy
Gladiator
Je reactie op  Dr. Clavan
1 maand geleden

In die tijd…. Het is een paar jaar geleden. Dus dat is larie. Het was en is gewoon veel te weinig voor een speler die nu speelt bij Oranje en aanvoerder is van PSV. Had MINIMAAL voor het dubbele weg moeten gaan. Het is enigszins verzachtend omdat hij van Barendrecht kwam voor 0 . Maar dat is wat ik zeg, om iets pijnlijks te verzachten.

D
Dr. Clavan
Gladiator
Je reactie op  SpartaJordy
1 maand geleden

Het is dus ook nog maar een paar jaar geleden dat we nog een dikke schuld van tussen de 5 en 6 miljoen hadden. ’t is dus helemaal geen larie. Dumfries had vanwege de beperkte financiële middelen dus ook maar een heel klein contractje en had al aan Sparta laten weten dat hij niet wilde bijtekenen/verlengen. Toen (slechts een paar jaar geleden) zaten we dus ook absoluut nog niet in de positie waarin Henk van Stee zich nu bevind. Destijds was het dus de keuze tussen €. 750.000 (plus een percentage) voor Dumfries of €. 0 aan het eind van het contract. Sommigen hier lijken ook nog steeds niet te begrijpen dat wanneer je een speler rond de €. 50.000 aan salaris per jaar betaald je hem niet ‘zomaar’ voor 1,5 of 2 miljoen aan een andere club kan verkopen. Een ‘probleem’ wat je misschien binnenkort ook met Harroui zou kunnen gaan verwachten. Henk van Stee weet vast ook wel dat gezien wat Harroui blijkbaar nu bij Sparta verdient een vraagprijs van rond de €. 3.000.000 het matje is wat voor hem gevangen kan worden. Het is dan ook te hopen dat er voor Harroui eventueel nog een buitenlandse kaper op de kust verschijnt, liefst uit de buurt van Semper’s huidige residentie of afkomstig uit de wateren rond het afvallige Britse eiland.

D
SpartaJordy
Gladiator
Je reactie op  Dr. Clavan
1 maand geleden

Komt dus op hetzelfde neer. Relatief een mooi bedrag in de situatie waarin Sparta zichzelf had gevoetbald. Maar had meer moeten zijn. Je verhaal omtrent salaris dus lager bedrag is onjuist. Enige wat kan tellen is dat zijn contract nog ´maar´ 1,5 jaar is en zelf ook weg wil. 3 miljoen is nog te weinig maar sommigen die denken er verstand van te hebben zijn nou eenmaal snel tevreden.

D
Nico
Spangenaar
1 maand geleden

Ook de heer Laros heeft een groot aandeel in het schuldenvrij maken gehad.
ook hij verdient alle égards

D
JB
Spangenaar
Je reactie op  Nico
1 maand geleden

Je kan beter de égards geven aan die paar sponsors die het allemaal uit eigen portemonnee betaald hebben.

D
Nico
Spangenaar
Je reactie op  JB
1 maand geleden

Ja natuurlijk laat ik die niet vergeten.
zonder onze trouwe sponsoren kan Sparta niet.
ook zij verdienen alle lof en dank

Spangenaar
Je reactie op  Nico
1 maand geleden

Absoluut!

D
Jan
Gladiator
1 maand geleden

Leuk geschreven Justin ik heb het al eerder geschreven Henk is goed met praten en dat is belangrijk maar, ook belangrijk is de algehele financiële situatie bij Sparta. Dat maakt onderhandelen wat gemakkelijker.

D
JohnK
Spartaantje
1 maand geleden

Goed verhaal!

D
Demie Van Der Hoeven
Spartaantje
1 maand geleden

Eindelijk een goed geschreven, informatief artikel, zonder pretenties: vijf reacties… zonde!

Spangenaar
Je reactie op  Demie Van Der Hoeven
1 maand geleden

Bedankt voor jouw reactie Demie 😉

D
thevoicevanzelzate
Spangenaar
1 maand geleden

Mooi stuk, Justin.
Laten we hopen dat we etage na etage crescendo gaan!

D
Mark
Spartaantje
1 maand geleden

Een mooi stuk. Het lijkt er sterk op dat de huidige technische staf capabel én ambitieus is. Dat was niet altijd het geval bij onze club. Een tijd terug had Henk Fraser het erover dat het zo zonde is dat Sparta jaar in jaar uit een negatief doelsaldo heeft. Dat zegt hij natuurlijk niet alleen vanuit zijn verleden als verdediger maar ook omdat dit meestal betekent dat je niet hoog op de ranglijst bent geëindigd. Die plek op de eindrangschikking levert op meerdere manieren geld op voor Sparta. De KNVB betaalt bijvoorbeeld een bepaald percentage dat meer wordt naarmate je hoger eindigt maar ook sponsoren zijn doorgaans bereid om meer te betalen bij een plek in de subtop of middenmoot. Het is dus zowel niet ambitieus als financieel niet slim om in de winterstop je beste speler(s) te verkopen. Je loopt dan ook het risico dat de boel als een kaartenhuis in elkaar stort met nacompetitie tot gevolg en dan heb je mogelijk een groot probleem.

peter_otte
Spartaantje
Je reactie op  Mark
1 maand geleden

Precies, Niemand wegdoen in de winterstop, Hooguit een transfervrije versterking halen, de blessures komen nog wel….

D
PKHVH
Spangenaar
1 maand geleden

Er lijkt inderdaad iets veranderd te zijn bij onze club. Goed stukkie, Justin.

D
Dr. Clavan
Gladiator
Je reactie op  PKHVH
1 maand geleden

Er is inderdaad iets veranderd bij onze club, we zijn namelijk geheel schuldenvrij maar dat was dus in principe al een feit op het moment dat Henk van Stee bij ons in dienst trad als TD. Wat dat betreft is hij dus zo’n beetje de eerste TD in functie die bij Sparta in een min of meer gespreid bedje terecht kwam…. Natuurlijk doet Henk van Stee sindsdien heel goed werk bij Sparta. Maar laten we toch vooral niet vergeten dat het meeste werk in deze al voor de entree van Henk van Stee geschiede – hij profiteert nu slechts ten volle van het pakweg 5 jaar daarvoor ingezette beleidsplan en dat is hem overigens van harte gegund!

D
D1888
Spartaantje
Je reactie op  Dr. Clavan
1 maand geleden

Laros!

D
JB
Spangenaar
Je reactie op  Dr. Clavan
1 maand geleden

Je vergeet even dat Henk van Stee als TD in korte tijd miljoenen heeft verdiend voor Sparta. Dat heeft niets met een beleidsplan te maken maar alles met goed zakelijk kunnen onderhandelen. Iets dat zijn voorgangers zelden tot nooit hebben gedaan. Die gooide het budget bij wijze van spreken zo in de Schie voor kansloze spelers en trainers.

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  JB
1 maand geleden

De opleiding heeft dat geld verdient. Van Stee heeft nog geen enkele speler die hij aantrok, verkocht.

D
Hans E
Gladiator
Je reactie op  ATX
1 maand geleden

Jawel, Lars Veldwijk.

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  Hans E
1 maand geleden

Onzin. Die is gedumpt en ver onder marktwaarde verkocht.

Laatste wijziging 1 maand geleden door ATX
steef
Spartaantje
Je reactie op  JB
1 maand geleden

Goed JB duimpje Werkt niet.

D
Dr. Clavan
Gladiator
Je reactie op  JB
1 maand geleden

Tuurlijk, maar hij kon die miljoenen verdienen doordat er bij Sparta ook niet meer de directe financiële noodzaak was om bij ieder willekeurig bod op een speler bijna ‘verplicht’ toe te happen omdat er verder niks in kas was.

D
Ed Mahn
Spartaantje
Je reactie op  Dr. Clavan
1 maand geleden

Gespreid bedje in de KKD ?

D
Dr. Clavan
Gladiator
Je reactie op  Ed Mahn
1 maand geleden

Qua financiële positie in de KKD zeker ja… daar was Sparta in principe ook de club die veruit de hoogste salarissen in de KKD kon betalen samen met NEC en Twente.

D
SpartaJordy
Gladiator
1 maand geleden

Leuk stuk, Justin.

Ik ben blij dat Sparta niet meer in de financiële positie verkeerd dat het voor een appel en een ei moet verkopen. Wat dat was wel de situatie bij Strootman en Dumfries nav de degradatie.

Als ik zie dat van Hecke voor wat miljoenen vertrekt bij NAC en Heracles een linksback verkoopt voor 4 miljoen vind ik de bedragen van Dervi en Ache nog wel meevallen. Appie moet je dus echt voor 5 miljoen aan het buitenland slijten met een doorverkooppercentage.

Spangenaar
Je reactie op  SpartaJordy
1 maand geleden

Volgens Transfermarkt is Harroui nu 3 miljoen waard. Groningen kan het dus wel shaken, want ik zou in dit geval 4 miljoen + doorverkoop echt niet gek vinden

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  Justin van Os
1 maand geleden

Volgens Transfermarkt is Fortes 5 ton waard.

D
Hans E
Gladiator
Je reactie op  Justin van Os
1 maand geleden

3,5 miljoen, seizoen bij ons afmaken en 10% doorverkooppercentage.
Dan ben ik tevreden.

D
Fan
Spangenaar
1 maand geleden

Heel goed stuk.

Nog beter als straks niet iedereen automatisch begint te koeren dat een spelers die uitblinkt bij ons weg moet / kan – een categorie kan ook gewoon 3-5 jaren blijven om ons stabiel in ere te houden. B.v. goed en wat ouder – zoals Vriends / Smeets / Thy, ook jong en met nivo subtop zou nu niet weg hoeven te gaan….

Andere categorie idd goed verkopen

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  Fan
1 maand geleden

Dan moet Sparta wel hogere salarissen gaan betalen.

Spangenaar
Je reactie op  Fan
1 maand geleden

Je hebt zeker een punt. Ik zal daar een volgende keer wat over schrijven 🙂