Voorbeschouwing Heerenveen – Sparta

317
5762
Zou Sparta in Friesland ook doel treffen? Wie heeft stiekem ook heel de Kameleon-serie gelezen?

Lieve Spartanen, al zin in weer een pot voetbal van ons aller Sparta? Misschien verdrijft het enigszins de miserie van afgelopen week. We betreurden het verlies van twee clubiconen, zagen dat Henk de td ons noodgedwongen verliet en hoorden de twijfel bij Henk de trainer. Maar de voetbalshow must go on. Er staat weer een pot Eredivise-voetbal op het programma. Met Sparta als ene partij en SC Heerenveen de andere. Hoog in het noorden gaat de bal rollen. De aftrap is om 20:00 uur. De tv zendt uit. Gelukkig maar. Want publiek is fysiek niet welkom.

Zoals we al schreven tegen AZ: voetbal wordt op eredivisieniveau begeleid door zes functionarissen. Tijdens SC Heerenveen heet de scheidsrechter Van der Laan (Arjan? Lousewies? Niels?) De assistent-scheidsrechters zijn Vandeursen (Freek ja) en Koopman (Martin? Nee, Erik). De vierde official heet Dröge (Gert-Jan? Philip?). Rob Dieperink is VAR bij dit duel. Hoeveel scheidsen en varren komen er wel niet uit Twente overigens? De VAR-assistent heet Jansen (Freek? Theo? Jan? Anco? Cas? Dolf? Gaite? Dit gaat te lang worden….)

Na deze competitiewedstrijd wacht SC Heerenveen woensdag de bekerwedstrijd tegen De Treffers. Wij moeten dan tegen Vitesse. Wel een verschilletje qua beleving en inzet. Zou het in de benadering naar dit duel meespelen? Of denken voetballers heel cliché aan enkel de eerstkomende wedstrijd. ‘Want die moet gewonnen worden.’

Geert Arend Roorda
Wie veel informatie voorafgaand aan dit duel heeft is onze trainer van Jong-Sparta, Geert Arend Roorda. Zijn naam verklapt het al: rasechte Fries. Geboren in Heerenveen. Begonnen met ballen bij amateurclub VV Noordbergum, dat ligt in de gemeente Tietjerksteradeel. Echt waar. Sinds zijn achtste jaar liep de huidige schoonzoon van Henk van Stee, samen met vrouw Zoë in blijde verwachting van een kindje, rond in het Abe Lenstra Stadion. Talentje hoor. Liep in de D, C, en B-elftallen altijd een jaar voor. Speelde in vertegenwoordigende jeugdelftallen, maar reikte in de Eredivisie nooit tot de top.

Omroep Abe
Roorda sprak met podcast Omroep Abe (mooie naam!) over deze wedstrijd en benadrukt dat de ploeg van trainer Johnny Jansen ons absoluut niet moet onderschatten. “Sparta is een ploeg die ontzettend vervelend kan zijn voor een ploeg die wel graag wil voetballen, met jongens die graag aan de bal willen komen en in de ruimtes willen spelen.” Lief toch? Ook Roorda is niet vies van wat clichés, want ook podcasten over voetbal moeten gevuld. “Als je kijkt naar de ranglijst en naar de wedstrijd, dan is SC Heerenveen uiteraard wel favoriet. Ik denk alleen dat Sparta de kwaliteiten bezit om het Heerenveen heel erg moeilijk te maken.”

Drive-thru
Ja, SC Heeremveen staat negende, heeft inmiddels 21 punten (twee keer zoveel dan Sparta, plus 1) en een negatief doelsaldo: 18-21. Terwijl AZ een plekje hoger dan de Friezen een doelsaldo heeft van: 28-21. We geven het u maar even mee. Over meegeven geschreven. SC Heerenveen zamelt wederom in voor de Voedselbank Heerenveen. De verplichte lege tribunes bij voetbalwedstrijden helpen niet mee bij deze traditie voor het goede doel. Wat je dan doet? Een oplossing vinden. Met je Friese barrel door de drive-through om houdbaar voedsel te doneren. Dat kan volgende week woensdag- of donderdagmiddag. Mist u als Sparta-fan de lange reis naar het noorden. U heeft nu een reden. Gooi wat rijst, couscous, droge pasta’s, zout, bloem, suiker, meel, ketchup, jams, fruit in blik, muesli, thee en koffie in de achterklep. Alles lekker lang houdbaar. En karren maar richting Afsluitdijk.

Kersttrui
Nee, in Heerenveen zitten de mensen niet stil. Zitten ze dat onverhoopt wel: hoeven ze het niet koud te krijgen. Wat tan? SC Heerenveen heeft voor de feestdagen een nieuwe foute kersttrui uitgebracht. In gelimiteerde voorraad, uiteraard. Want het moet wel een beetje uniek blijven, geen folklore worden. Dat is er potdomme, pomplebedde, al genoeg. De truien, volgens nietszeggende bronnen ontworpen door Gert-Jan Verbeek, zijn beschikbaar in de Feanstore. Je weet toch. Prijs is veertig euro. Op de trui staat de tekst: ‘Noflike Kryst’. Zoek zelf maar op in het Fries’ woordenboek.

Friesland
We schrijven als Rotterdams fanmagazine nu wel een beetje cynisch over de Friezen, maar ook wij lazen de jeugdboeken over De Kameleon. Geschreven door Hotze de Roos. Lekker dromen over het varen in de snelle boot die van kleur verschoot. Of over varen op de praam met boerenknecht Gerben Zonderland. Over tweelingbroers Sietse en Hielke Klinkhamer die met vrienden Louw en Kees van de molen in het dorp Lenten menig avontuur beleefden. Veldwachter Zwart keek daarbij nauwlettend toe. In kameleondorp Terherne proberen ze die sfeer vast te houden. Het merendeel van de Sparta-fans zal dat worst zijn. Denken zij aan Friesland, hopen ze op de Elfstedentocht met bijhorend volksfeest. Aan Berenburg en kruidenkoek. Aan schaatsen in Thialf. Aan van die heerlijke, wat vollere Friezinnen. Met van die blosjes op de wangen, een kuiltje in de kin. Vlechtjes aan de zijkant van het hoofd, mutsje op. Forse prammen. En zo’n wit schortje voor. Als wij daar, belhamels als wij zijn, onder kruipen, zien we een weelderige bos schaamhaar. Met polstok in de hand verdwijnen we dan terstond in zompig moerasgebied.

Oud-spelers
Enfin. Friesland, mooie provincie. Heerenveen mooi dorp. SC Heerenveen, prachtige club. We denken aan bijzondere en soms vergeten oud-voetballers daar. Sommigen met een linkje naar Sparta: Michel Breuer. Kristian Bak Nielsen. Donavan Deekman, Denzel Dumfries, Ali El Khattabi en topscorer Finnbogason. Maar ook bijvoorbeeld Sander van Gessel, René van der Gijp, Johan Hansma of Harris Huizingh. Een rits De Jongen: André, Jerry, John, Maarten, Mollo, Siem, Siep, Sipke, Wiebe en Wouter. Het zijn allemaal oud-spelers. Jan de Jonge, ook zo’n cultfiguur. Kist: Cees, Kees en Teun. We gaan nog even door. Tieme Klompe. Ene Abe Lenstra. De gebroeders De Nooijer. Onze oud-trainer Alex Pastoor, die nu onderdak heeft gevonden bij FC Almere. Tom Sier, Gerrie Schaap, Erik Tammer en Romeo Wouden. Genoeg nu. Van de huidige selectie gaan deze elf waarschijnlijk spelen tegen Sparta.

Opstelling: Mous; Van Ewijk, Van Beek, Bakker, Kaib; Madsen, Halilovic, J. Veerman; Musaba, H. Veerman, Stevanovic.

Sparta
Gaan we weer voor defensief resultaatvoetbal. Of gaan we tegen het voetballende Heerenveen zelf ook frivool spelen? Henk Fraser mist alleen doelman Maduka Okoye. Vandaar dat we Benjamin van Leer weer onder de lat verwachten. Niet getreurd. Eén ding is zeker (niet Sparta wint de beker), maar slechter dan vorige week kan niet. Fraser sprak na AZ over een bereikt dieptepunt. ‘Het was de slechtste wedstrijd van Sparta onder mijn leiding ooit’. Gevalletje door de ondergrens.

Wat wordt het strijdplan tegen de nummer 9? Gokkend op de counter met Emanuel Emegha en Vito van Crooij als snelle mensen voorin? Of de lange bal op Thy met aansluitende mensen als Smeets en Mijnans. Emegha in een zwervende rol? Zijn de lichtpuntjes die Fraser zag tegen Feyenoord, toen we sterk voor de dag kwamen, al felle lichten geworden? De organisatie en bereidheid die er bij iedereen was om meters te maken. Duels aan te gaan en aanvallend in de omschakeling gevaarlijk worden. Dat ging toen fantastisch. Hopelijk in het hoge noorden wederom.

Nog een ding dat zeker is: over voetbal zelf lullen blijft goed voor het gemoed. Hopelijk: in the winning mood.

Vermoedelijke opstelling: Van Leer; Masouras; Vriends, Beugelsdijk, Abels, Pinto; Mijnans, Auassar, Smeets; Emegha, Thy

Abonneer
Abonneren op
317 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties