Uitvak RKC

Sparta Rotterdam en RKC Waalwijk staan gedeeld één na laatste in de Eredivisie. Samen met FC Groningen, dat ook zeven punten heeft uit negen competitiewedstrijden. De wedstrijd in Waalwijk bestempelen we dan ook maar alvast tot regelrechte degradatiekraker. Al is het seizoen nog lang. Een voorbeschouwing.

Zaterdagavond zullen in totaal 341 supporters van Sparta in het uitvak zitten of staan. Met de bus kachelen 116 supporters mee. De andere 225 supporters stappen in de auto, richting Waalwijk. Ze nemen plaats in het Mandemakers Stadion, gebouwd in 1996 met een capaciteit van ongeveer 7500 plaatsen. Hopelijk houdt het beton van dit stadion, met de beelden van het inzakkende uitvak van NEC op het netvlies, zich goed. Lekker hossen met z’n allen? Er kleeft een risico aan.

Wedstrijdleiding
Laten we maar eerst zorgen dat we willen hossen. Winnen van RKC Waalwijk is niet makkelijk, bewezen de geel-blauwen afgelopen weekend tegen Zuid maar weer eens. Eerst even de scheidsrechter voor zaterdag noemen nog. Dat is niet de eerst ingeplande Marc Nagtegaal, maar Jeroen Manschot. Waarom Nagtegaal van de wedstrijd is afgehaald maakt de scheidsrechtersafdeling in Zeist niet bekend. Ziek, zwak, misselijk, griep/corona, privéomstandigheden, doping of matchfixing? We kunnen er enkel naar gissen. Wie we niet missen: Sander van Roekel en Sjoerd Nanninga. Zij lopen als assistent-scheidsrechters rond met een vlag. Luuk Timmer is de naam van de vierde official. Luca Cantineau heeft de rol als VAR gekregen. Hij wordt geassisteerd door Bas Persoon. What’s in a name. Aanvang wedstrijd is: 21:00 uur.

Sparta Rotterdam
Moeizaam. Lastig. Met ons Sparta loopt het nog niet zoals we willen en hopen dat het loopt in de competitie. We liepen al tegen zeperds op en lijden te veel puntverlies. Het spel is te stroperig en te behoudend. Van Crooij, Mijnans, Thy en Smeets zijn niet goed op elkaar ingespeeld nog. Achterin laten vooral Abels, Heylen en Vriends steken liggen en dat moeten we bekopen met tegendoelpunten. Osman is nog niet top. Beugelsdijk nog niet helemaal terug. En Auassar weer een jaartje ouder. Degene die echt een goed niveau haalt is onze topkeeper Okoye.

RKC Waalwijk
Dat heeft wel een lekker ploegje hoor. Tegen Feyenoord 2-2 spelen. Wij tekenen er volgende week voor (al denken we hier dat we in onze thuiswedstrijd tegen Zuid gaan verrassen). Bij RKC Waalwijk drie bekende oud-Spartanen. Finn Stokkers uit het wervelende Barendrecht speelde eerder nog voor NAC, dit seizoen in Waalwijk. Vanaf zijn jeugd is hij Spartaan en in de periode 2013-2017 speelde hij 43 in de hoofdmacht van onze club. Hij scoorde daarin 6 goals. Iliass Bel Hassani heeft nu Brabantse branie. De Rotterdammer is na zijn Midden Oosten-periode (Qatar en de Verenigde Emiraten) met gezin neergestreken in Nederland. Voor Sparta speelde hij in totaal 85 wedstrijden (21 goals). Aan de zijkant van het veld aanspelen, dreigen buitenom te gaan, snel naar binnentrekken en schieten in de verre hoek. Zijn trucje is bekend. Robben-light. Zouden onze verdedigers het door hebben? Tegen Feyenoord speelde Bel Hassani niet. Maar we weten: juist tegen hun oude club Sparta spelen ex-Spartanen uitstekend. Een andere is Michiel Kramer tegenkomen. In zijn korte periode (Kramer kwam in totaal acht keer uit voor ons, twee goals) maakte hij een onuitwisbare indruk. Schoppen, mauwen en de boel op stelten zetten. Onze spelers Adil Auassar en Aaron Meijers hebben een verleden bij RKC. Laatstgenoemde is geschorst. Auassar moet aan de bak.

Verleden
We doen het goed in Waalwijk. Nu wel. Drie keer op rij een uitzege in Waalwijk. Voorheen kwamen we 21 jaar lang niet tot winnen in het Mandemakers-stadion. In 2018 wonnen we eindelijk weer, met 0-1. Een eindstand die ook in het seizoen 2019/2020 op het scorebord kwam. De laatste uitwedstrijd daar gingen we ook met die cijfers winnen, totdat Abdou Harroui vorig seizoen in de blessuretijd toch nog de 0-2 maakte.

Mandemakers Stadion
Even gejat en ingekort van wikipedia: het Mandemakers Stadion is een voetbalstadion in Waalwijk. De thuisbasis van voetbalclub RKC Waalwijk. Capaciteit: 7.508 toeschouwers. Geopend in september 1996. Voor opening van het nieuwe stadion op deze locatie; Sportpark Olympia. Bijnaam: Fietsenstalling. Drie jaar lang werd deze oude naam aangehouden. In 1999 kreeg het stadion de huidige naam. In 2014 werd een kunstgrasmat aangelegd in het stadion, in 2019 werd deze weer vervangen door natuurgras. Want voetbal speel je op gras.

Herinneringen
Wanneer uw voorbeschouwer (40) aan RKC denkt, zien we een troosteloze 18e plaats in het seizoen 2009/2010. Slechts vijftien punten haalden ze toen in totaal. Nu al zitten ze bijna op de helft ervan. We denken aan het gemis van een bruisende binnenstad. Vroege busreizen naar Waalwijk? Niet. Heeft Waalwijk eigenlijk wel een café? In Veendam had je tenminste nog De Toeter. Enfin. We denken verder aan keepert Rob van Dijk. Met 267 eredivisie-duels heeft hij de meeste wedstrijden ooit gespeeld als RKC-speler. Spits Rick Hoogendorp kon er ook wat van. Hij maakte in totaal 95 eredivisiegoals voor RKC. Verder denken we aan Robert Fuchs, de Zeeuw Romeo van Aerde, Ricky van den Bergh, Sandro Calabro, Dominique van Dijk, Adilson Ben David Dos Santos, Wouter Gudde, Roals van Hout, Gijs Luirink, David Nascimento, Steve Olfers, Jason Oost, Jerold Promes, Humprhey Rudge, Khalid Sinouh en Pieter Langendijk. We zijn niet roomser dan RKC, dus we hebben bij het benoemen van bovenstaand onvolledig lijstje stiekem op internet gekeken. Moet u ook eens doen. We stonden er versteld van dat er zoveel voetballers voor zowel RKC als Sparta speelden.

Vermoedelijke opstelling RKC
Vaessen, Meulensteen, Touba, Van den Buijs, Gaari, Anita, El Bouchataoui, Wouters, Odgaard, Bakari, Kramer.

Vermoedelijk opstelling Sparta
Okye, Abels, Vriends, Beugelsdijk, Jans, Osman, Auassar, Mijnans, Smeets, Engels, Thy.

Abonneer
Abonneren op
289 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties