Je mag geen NEK meer zeggen tegen N.E.C. Dus doen we het juist. Laten we eerlijk zijn: we zeggen zelf ook nog steeds gewoon Sparta in plaats van het volledige Sparta Rotterdam. Zoals wij ook gewoon RKC zeiden afgelopen dinsdagavond en niet ook nog eens plaatsnaam Waalwijk erachter. Zaterdagavond speelt in Nijmegen om 20:00 uur de Nijmegen Eendracht Combinatie tegen ons Sparta. In de Eredivisie, waarin Sparta knap zesde staat. 

Rotterdamse tijden voor Nijmegen

NEK is bezig aan een Rotterdamse periode. Verliezen van Feyenoord in De Kuip met 0-2. Zaterdagavond Sparta op bezoek en dan Excelsior en het bekerduel met Feyenoord op de agenda. Tegen Zuid hadden de Nijmegenaren met 750 supporters een goed gevuld uitvak, dat zag dat scheidsrechter Van de Graaf zijn stempel drukte. Die gaf een strafschop na licht vasthouden van Iván Márquez. Rood voor de Spanjaard en Kökçü maakte 2-0. Overigens is die rode kaart alweer geseponeerd en mag Márquez gewoon worden ingezet tegen Sparta. 

Martens zonder bril heeft de leiding

Voor deze wedstrijd is Richard Martens aangesteld als scheidsrechter. Volgens de statistieken is het de eerste keer dit seizoen dat de 37-jarige arbiter ons fluit. Denk dus niet zwart-wit. Het kan alle kanten op, ook met assistenten Maarten Ketting en Nils van Kampen. Eh….die moeten wel de juiste richting oplopen. Op hun eigen helftje blijven. Stel je voor dat een grensrechter ineens recht tegenover de andere grensrechter gaat staan vlaggen en de hele zijlijn voor zijn rekening neemt. Dat is nog nooit gebeurt. Of jawel, ooit in een wedstrijd van v.v. Zierikzee (toen nog geen MZC’11) door vlagger en fervent Sparta-fan Ron. Anno 2023 is in Nijmegen heerschap Robin Vereijken de vierde man. Martin Pérez is VAR en Marco Ribbink zijn assistent. Zij zullen Martens in het oor fluisteren wanneer Sparta een penalty moet krijgen. Martens had in 2018 een leuke primeur. Tijdens het oefenduel Willem II – KAA Gent tooide hij zich met een grote bril (type Edgar Davids en dan nog groter). Dat was de zogenaamde Eye-trader, bedoeld voor doellijntechnologie. 

Bikkel, de mascotte zonder snikkel

Onze tegenstander dan. Hun officiële clublied luidt sinds november 1966: “Weer trekken wij ten strijde”. Ja, wij ook. Nogal voor de hand liggend. De mascotte heet Bikkel, naar verluidt is zijn naam op de Open Dag in 2007 gekozen na een inzending van een Nijmeegs gezin. Dat zou dat van club-icoon Ron de Groot zijn geweest. Die had toen ie nog voetbalde de bijnaam Bikkel. De mascotte heeft een schild en zwaard in zijn klauwen, verwijzend naar het Romeins verleden van de stad. ‘Nimmer zullen wij versagen. Strijden om elke meter grond.’ 

Kent u ze nog: Sumiala, Arts, Ars en Vleminckx? 

Wie NEC zegt, denkt aan spelers als Carlos Aalbers, Arno Arts, de huidige keeper Jasper Cillessen, de stuntelige doch karakteristieke Frank Demouge, Romano Denneboom (met z’n Sparta-verleden) Navarone Foor, Dennis Gentenaar, Jay-Roy Grot, Vincent Janssen (nu FC Antwerp), Jeffrey Leiwakabessy (huilen), Muslu Nalbantoğlu, Rutger Worm (in je poep), Frans Thijssen, maar ook: Antti Sumiala, Cees Lok, topschutter Björn Vleminckx, Melvin Platje en Sjoerd Ars om hun achternamen. En natuurlijk ook Elayis Tavşan. De aanvaller doorliep de Sparta-jeugdopleiding, maar speelde bij ons slechts één wedstrijd in het eerste elftal, uitgerekend in Nijmegen. Bij N.E.C. (puntjes kopen?) dwong hij promotie af in zijn eerste seizoen. NEC mist tegen Sparta Oussama Tannane. Die middenvelder zit zaterdagavond zijn laatste wedstrijd schorsing uit. Coach Meijer rekent wel op Philippe Sandler, die woensdag in De Kuip uit voorzorg werd gewisseld.

De vermoedelijke opstelling van NEC:
Cillessen; Van Rooij, Márquez, Sandler, El Karouani; Schöne, Proper, Duelund; Tavsan, Dimata, Cissoko

Gaat het allemaal bezien in Nijmegen

Wie morgen geen amateur(voetbal)beslommeringen heeft, geen hobby en geen verjaardagen van schoonmoeders (God zij geprezen) helpen we hier uit de brand. Nijmegen is best het bezoeken voorafgaand aan de wedstrijd waard. Neem nu de Mariënburgkapel. Figuurlijk dan. Je moet daar niet met je geslachtsdelen tegen oude stenen aan gaan staan wrijven, uiteraard. Die kapel uit de late Middeleeuwen staat in het centrum en bekend als ‘Huis van de Nijmeegse Geschiedenis’. Er zijn regelmatig exposities en lezingen. Laten wij in De Goffert maar eens geschiedenis schrijven door voor het eerst in tig jaar boven Ajax in de competitie te komen. En laten wij die Cillessen maar eens exposen en hun verdediging een lesje leren. Of we gaan gewoon naar De Stevenskerk of Het Landhoofd aan de oever van de Waal. Daar flankeren twee torens de plaats waar de spoorbrug aan land komt. Schitterend toch. Wat ook vaak schittert? Autolichten. Vooral in het Kronenburgerpark. Daarover is een liedje gezongen door Frank Boeijen en dat liedje werd binnen een niet nader te benoemen Sparta-vriendengroepje vaak aangeheven. Begin jaren ’80 reed Boeijen vaak langs het Kronenburgerpark. De gitarist van zijn band woonde daar in de buurt. Ze zagen er veel taferelen zich afspelen. “Geen prettig gezicht, die arme meisjes daar”, zei Boeijen daarover in het tv-programma Dijkstra & Evenblij Ter Plekke. “Ik heb geen morele oordelen, maar het was gewoon heel triest om dat te zien. Heroïne was toen aan de gang. Dat was niet alleen in Nijmegen, maar dat was in elke beetje grote stad in Nederland zo. Op de een of andere manier wilde ik daar iets over zeggen.” Dat deed hij in zijn liedje. Zet hem als u naar Nijmegen reist maar eens op!

Bok de Korver zou 140 jaar worden vandaag. Gefeliciteerd Spartanen. 

Bok de Korver werd vandaag (vrijdag 27 januari) precies 140 jaar geleden geboren. Onze legende heeft in zowel Amsterdam als Rotterdam een straat naar zich vernoemd gekregen en behaalde met Sparta vijf landstitels én won met het Nederlands elftal twee keer een bronzen medaille op de Olympische Zomerspelen (1908 & 1912). Bokkie daarvoor. Gaat Sparta in 2023 weer voor een kampioenschap? We staan slechts 9 punten achter op de nummer 1. Winnen we tegen NEK dan gaan we over Ajax heen. De Amsterdammers moeten zondag tegen Excelsior uit, altijd lastig. 

Nijmeegse Daphne staat symbool voor NEC: blaffen, maar niet bijten

Sparta is al zeven wedstrijden ongeslagen. RKC maakte het dinsdag op Het Kasteel stroef. Tegenstanders passen zich bij ons aan ons aan. Doen tegenstanders dat in hun thuiswedstrijden ook? We verwachten dat NEC, prima 9e plek, dat niet gaat doen. De ploeg van trainer Rogier Meijer kan het niet maken om thuis in De Goffert achterover te gaan leunen en te gokken op een counter. Vorige week werd thuis FC Emmen met 3-1 verslagen. Publiek tevree, drie punten in de portemonnee. Op Het Kasteel wonnen wij door doelpunten van Dirk Abels en Jonathan de Guzmán met 2-0. NEC ligt ons wel. Het is een beetje de verhouding die Daphne Deckers (1968, Nijmegen), presentatrice, schrijfster, fotomodel en actrice heeft met haar man Richard Krajicek. Wel heel spannend poseren in de Playboy, rolletjes in bijvoorbeeld bioscoopfilm All Stars, VPRO-comedy Bed & Breakfast en James Bondfilm Tomorrow Never Dies. Lipjes getuit, borstjes vooruit. Columns en boeken over seks. In september 2012 haar eerste roman Alles is zoals het zou moeten zijn uitgeven en die in 2020 verfilmd zien worden. NEC is Daphne, wij Richard. Een beetje met onze (tennis)ballen laten spelen, haar erna flink te grazen nemen en dan in februari in Rotterdam geweldig presteren, ahoy!

Genoegd geluld. De vermoedelijk opstelling, want dat is het enige wat de snelle Spartaan wil weten! Koki Saito ligt er door zijn blessure vier weken uit. Even met Steijn appen wat te doen: et voila. We schudden het zo uit onze mouw en keren zaterdagavond laat onze tegenstander in Nijmegen de rug en nek toe. 

Vermoedelijke opstelling Sparta Rotterdam:
Nick Olij, Shurandy Sambo, Bart Vriends, Adil Auassar, Mica Pinto, Joshua Kitolano, Vito van Crooij, Arno Verschueren, Tobias Lauritsen, Sven Mijnans, Younes Namli. 

Abonneer
Abonneren op
191 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties