Na de uiterst teleurstellende en terecht verloren wedstrijd tegen Go Ahead Eagles kreeg de landelijke media oog voor de opvallend slechte thuisreeks van Sparta die seizoen. Van de 9 duels op Het Kasteel werden er slechts twee gewonnen, drie gelijkgespeeld en maar liefst vier verloren. Dat moet echt anders wil Sparta de play-off’s voor een plaats in de voorronde van Conferenece League halen.

In feite begint Sparta veel te traag aan een wedstrijd en wordt de bal vrijwel altijd simpel lang gespeeld op onze eenzame strijder voorin, de Noor Lauritsen. Tegenstanders komen dit seizoen anders naar Rotterdam-west. Die hebben de hele week het spelpatroon van onze club bekeken en laten zich lekker zakken en wachten rustig af. Sparta doet ook rustig aan waardoor de bezoekende ploeg zich erg comfortabel voelt en op de counter voor gevaar probeert te zorgen, de laatste weken helaas met steeds meer succes – ondanks dat onze uitstekend gestarte trainer Jeroen Rijsdijk van mening is dat een aantal wedstrijden gewoon minimaal in een gelijkspel hadden moeten eindigen.

Maar thuis gelijk spelen tegen Almere City (net gepromoveerd), FC Utrecht (op dat moment 16e!) en GA Eagles (directe concurrent) kan toch niet het uitgangspunt zijn ? Supporters verwachten vanaf minuut één dat Sparta de aanval zoekt en een tegenstander vast zet en stuk speelt.  De ene na de andere aanvalsgolf op het vijandelijke doel willen we zien. Veel meer spelers van ons moeten in het zestienmetergebied komen. Voorzetten vanaf de flanken zodat Lauritsen per speelhelft minimaal 3 tot 4 keer in koppositie komt.

Zodra Saito terug is na zijn blessuren moet Sparta echt met een andere speelwijze komen. Met Mito, Brym en Neghli beschikt Sparta over veel creatieve spelers waardoor je veel aanvallender kan voetballen. Onze backspelers moeten hier ook een rol in gaan spelen door over een tegenstander heen te gaan en als een wingback de achterlijn halen en ook een goede voorzet afleveren. Natuurlijk zul je een of twee keer tegen een zeperd aanlopen (Sparta is dan 90 minuten in de aanval en de tegenstander scoort luizig uit een counter) maar de meeste wedstrijden zul je winnend afsluiten, sterker nog vaak zal je binnen 10 à 20 minuten de 1-0 en soms zelf gelijk al de 2-0 maken waardoor je zoveel makkelijker gaat voetballen en de trouwe Sparta fans veel meer biedt dan het tamme gedoe van nu.