De wedstrijd Sparta – SC Heerenveen staat voor deze zondag op het programma. In meerdere opzichten is dit duel belangrijk voor onze club. Voor die supporters die denken, “We zijn er toch al”, die hebben het mis. De uitslag van deze wedstrijd is medebepalend of onze club dit jaar de reguliere competitie als 7e af kan sluiten.

Voordeel 1: Een thuis i.p.v. een uitwedstrijd in de play-offs

Sparta thuis….het houdt niet over dit seizoen zou je denken. Toch is er juist deze wedstrijd iets te behalen:thuisvoordeel voor de halve finale om de play-offs voor de Conference League. Het lijkt natuurlijk een beetje scheef t.o.v. de resultaten dit seizoen waar we het uit beter te lijken doen dan in thuiswedstrijden. Maar pak je de gehele geschiedenis erbij dan zie je dat we thuis toch echt beter presteren en meer kansen hebben. Daarnaast willen alle spelers van Sparta het liefst minimaal één thuiswedstrijd in die play-offs spelen, en dat zegt ook wel wat over het vertrouwen dat zij hebben in een volle bak die als één blok achter het team staat. Ondanks dat de recette gedeeld zal worden (na aftrek van de kosten) levert een thuiswedstrijd ook nog eens de verkoop van veel consumpties, merchandise en goodwill op. Verder kunnen er straks 11.000 Spartanen de wedstrijd bekijken i.p.v. de gelukkigen die genoeg loyaliteitpunten hebben en in aanmerking komen voor een uitduel.

Voordeel 2: Meer televisiegelden in de toekomst

Sparta strijkt komend seizoen bijna een miljoen euro meer op aan televisiegelden in vergelijking met het huidige seizoen. Absoluut lekker voor je spelersbudget. We weten dat onze club in veel gevallen aan haar top zit om meer inkomsten te genereren. Tuurlijk, Sparta zou wat meer shirtjes kunnen verkopen, wat exhange tickets extra slijten en de prijzen van kaartjes en consumpties hoger kunnen maken. Maar levert dit allemaal nu echt heel veel meer op? Nee, dat is inkomstenverhoging in de marge. Extra businessboxen (lange termijn), transferinkomsten en verhoging van de TV gelden: dat zijn de toppers! De volgende die Sparta moet zien te pakken op de TV ranglijst is Heerenveen. Dat gaat komend seizoen helaas nog niet lukken. Maar als Sparta 7e eindigt en Heerenveen eindigt op plek 11 (of nog mooier: plek 12), dan wordt dat gat opeens een stuk kleiner. Volgend seizoen staat Sparta 8e op de tv-ranglijst, Heerenveen 7e. Dat verschil is volgend seizoen nog zo’n 8 ton in het voordeel van Heerenveen. Maar vanaf het seizoen 2025/2026 loopt dat bedrag op tot dik boven de 1 miljoen. Heerenveen is de enige ploeg die we we nog redelijk vlot in kunnen halen. Een groot verschil op de ranglijst dit seizoen gaat dan enorm helpen. Kortom, zondag 19 mei 2024 openen we de tv-gelden jacht op Heerenveen. Wie nog twijfelt over de TV-inkomsten? Lees DIT ingezonden stuk er nog eens op na.

Hoe dan?

Maar goed, eerst dienen we nog natuurlijk de wedstrijd tegen SC Heerenveen te winnen en moeten we met een schuin oog kijken wat er in de Alkmaar gaande is. Winnen AZ en Sparta, dan eindigen we op de 7e plek. Met een punt worden we 8e. Als Sparta verliest, dan worden we in het slechtste geval 9e (mocht Go Ahead Eagles van het gedegradeerde Volendam winnen) en kunnen we ons opmaken voor een eerste play-off wedstrijd in Nijmegen tegen het sterk geachte NEC. Spelen we gelijk tegen de Friezen dan kunnen we ons opmaken voor een heet avondje Utrecht, dat Sparta de laatste twee wedstrijden in de Galgenwaard zag winnen. Winnen we zelf ons potje tegen de Friezen en wint AZ van FC Utrecht, dan spelen we a.s. donderdagavond thuis op een kolkend Kasteel. De redactie van ITWM kijkt er al helemaal naar uit!

En hoe gaat de ploeg van Jeroen Rijsdijk deze taak dan ten uitvoer brengen? Dat gebeurt naar alle waarschijnlijkheid met dezelfde 11 die afgelopen zondag in en tegen FC Utrecht van start gingen. De namen van onze gladiatoren: Olij, Bakari, Eerdhuijzen, Vriends, Van der Kust, Clement, de Guzmán, Metinho, Neghli, Lauritsen, Saito.

Verder zal deze wedstrijd ook wel eens het officiële competitie-afscheid worden van een aantal Spartanen. Wie er gaan vertrekken en wie er gaan blijven is niet bekend. Enige van wie we vrijwel zeker is dat hij volgend seizoen niet meer voor Sparta uit zal komen is Koki Saito. Voor hem kan het een laatste optreden op het Kasteel worden mocht Sparta de zevende plaats niet weten binnen te harken. Mocht dit onverhoopt gebeuren dan zou het mooi zijn dat alle supporters voor het bedankrondje van de Sparta spelers blijven zitten om deze fantastische Japanse voetballer luid en emotioneel voor zijn mooie verdienste te bedanken.

Sparta lijkt in vorm te zijn. PSV was even een bananenschil, die door scheidsrechter Higler met glibberolie was ingesmeerd, maar we doen het natuurlijk prima de laatste periode met 6 overwinningen in de laatste 8 wedstrijden. Verder was er tegen PSV een groot deel van de wedstrijd ook nog eens prima spel te zien. Dus waarom dan niet thuis tegen SC Heerenveen?

SC Heerenveen

Heerenveen draait dit seizoen opnieuw een niet al te best seizoen. Er wordt opnieuw toch wel wat onder de maat gepresteerd en het lijkt er zelfs een beetje op dat we de ooit zo ambitieuze Friezen de laatste jaren sportief en commercieel aan het inhalen zijn. Veel overhead, een te groot stadion, geen commercieel groot achterland en demografische oorzaken hebben geleid tot een licht verval dat we steeds vaker zien bij clubs uit de provincies die niet al teveel inwoners hebben. Een knappe prestatie van Sparta of een falende organisatie in Heerenveen? Robin van Persie moet volgend seizoen de Friese trots weer op de kaart gaan zetten, maar het zal de vraag zijn of hem dat gaat lukken.

Dit seizoen is het kommer en kwel wat de Pompebledden-formatie laat zien in vergelijking wat we normaal van ze gewend zijn. De laatste vijf wedstrijden werd slechts één keer gewonnen en werd er twee keer gelijkgespeeld. Te weinig om een play-off plaats af te dwingen. Omdat er ook geen enkel gevaar is aan de onderkant van de competitie spelen de Friezen helemaal nergens meer om. Voor de supporters uit de elfstedenstad is het ook doodgebloed, zij kijken inmiddels uit naar de kaatscompetitie en het fierlejeppen komende zomer. Desondanks verwachten wij toch wel de nodige fans uit het Noorden des lands. Hopelijk zien zij een tweede keer dit seizoen hun favorieten tegen de club van Rotterdam verliezen.

Leiding

Deze week konden jullie op deze website al lezen wie de leiding over dit duel had. Voor de volledigheid herhalen wij het volgende: De 33-jarige arbiter Sander van der Eijck uit Amstelveen doet het zondag niet in zijn uppie. Hij wordt geassisteerd door Erik Koopman en Yorick Weterings. De vierde man? Dat is het heerschap Thomas Hardeman. Zijn de varren oude knarren? We weten het niet. De KNVB heeft geen leeftijden vermeld van Martin van den Kerkhof (VAR) en Martijn Beijer (AVAR). Brilletjes? We gaan het zien. Of niet.

Rood-Wit

De Spangenaren trekken bij deze wedstrijd hun zwarte t-shirts uit en zullen allemaal in het Rood-Wit naar het stadion komen! Sparta nam deze oproep over en vraagt dit alle andere supporters ook te doen. Een Rood-Witte orgie zal en moet het zijn. Schreeuw, zing en juich Sparta in het Rood-Wit naar vóóóruuuuh! Op naar de 7e plaats, op naar de play-offs, op naar Europa!

Abonneer
Abonneren op
114 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties