Spartaanse mening

Gisteren verscheen een mooi artikel in het Algemeen Dagblad. In de regionale bijlage werd de oud-voorzitter van de supportersvereniging, Ad Borstlap geïnterviewd. Hij was jarenlang het boegbeeld van vereniging de Sparta supporter en daarnaast vertegenwoordigde hij de supporters ook nog eens in het hoogste orgaan van de club, de Stichting Sparta 1888.

Al met al is Ad, voordat hij met pensioen ging, altijd een druk baasje geweest. Met zijn werk, maar dus ook met Sparta. Wil je het interview met AD in het AD lezen klik dan HIER

Nu Ad met voorzitters-pensioen is, kan hij wat meer vrijuit spreken dan in zijn tijd als supportersbaas. Mooi is het dan ook om te lezen dat Sparta volgens Ad zijn cult-imago verder moet aanwenden en ten goede moet laten komen.

Uiteraard heeft Ad een punt: Sparta heeft best wel een meer dan behoorlijke link met de culturele sector in de stad. Wijlen Jules Deelder, party-goeroe Ted Langebach, stadsdichter Derk Otte, De Likt zanger Jordy Dijkshoorn, de rappers van Broederliefde, Worm programmeur Janpier Brands, jazz-zangeres Kim Hoorweg, kunstenaar Hans Citroen, De Kik voorman Dave von Raven en schrijvers Hugo Borst en Anton Slotboom. Allemaal zijn ze verbonden of hebben ze een voorkeur voor onze mooie club. De stelling die Ad dan ook in neemt; “waarom cultiveert Sparta dat imago van cultclub niet?; is een meer dan terechte.

Organiseer dus meer dan alleen voetbal. Want…… Sparta komt er niet alleen met voetbal om aantrekkelijk te blijven in het Rotterdamse. We zullen ons moeten onderscheiden in een stad als Rotterdam, die naast Excelsior, ook nog een topclub binnen de stadsgrenzen schijnt te hebben. En als je dat sportief niet kan winnen, dan moet je je willen profileren, anders willen zijn. En niet als een dertien-in-een-dozijn club die volgens een KNVB benchmark-model door het leven gaan. Nee, kom met iets speciaals en voeg echte waarde toe voor je achterban. Zorg ervoor dat de cultuur in de stad verbonden wordt met Sparta. Concerten, tentoonstellingen, party’s…en nog veel meer….

We kunnen ons nog goed herinneren dat Ted Langebach een fantastisch feest in het stadion wilden organiseren. Cateraar van der Linden vond het iets wat te kinky feestje wat niet in lijn was met de visie van zijn ambt als krokettenbakker. Het bestuur van Sparta verbood na een onderhoud met haar partner het te prijzen initiatief. Een enorm gemiste kans voor onze club als we kijken hoe bijzonder feesten van Langebach zijn.

Maar goed, misschien is het betoog van Ad Borstlap een stimulans om anders te gaan denken. Zeker in deze coronatijd is het onvoldoende om te blijven teren op het huidige businessmodel. Maar ook na Corona is het nog maar de vraag of al die supporters die Sparta afgelopen jaren op de been heeft gebracht structureel terug zullen komen naar het stadion. De massa heeft geroken aan een andere manier van vrijetijdsbeleving dan Sparta en dat kan op de langere tijd wel eens funest zijn.

Voor het doorvoeren van veranderingen zijn creatieve geesten nodig en is een andere manier van denken nodig. Aan het Spartapark-=Noord zou men er wijs aan doen om Ad zo snel mogelijk uit te nodigen om werk te maken van zijn ideeën. En Ad….die wil vast en zeker nog wel wat extra’s doen voor onze club! Het rood-witte bloed stroomt immers waar het niet gaan kan.

Jaap uit Rotterdam

SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner

68 REACTIES