Spartaanse mening

Gisteren verscheen een mooi artikel in het Algemeen Dagblad. In de regionale bijlage werd de oud-voorzitter van de supportersvereniging, Ad Borstlap geïnterviewd. Hij was jarenlang het boegbeeld van vereniging de Sparta supporter en daarnaast vertegenwoordigde hij de supporters ook nog eens in het hoogste orgaan van de club, de Stichting Sparta 1888.

Al met al is Ad, voordat hij met pensioen ging, altijd een druk baasje geweest. Met zijn werk, maar dus ook met Sparta. Wil je het interview met AD in het AD lezen klik dan HIER

Nu Ad met voorzitters-pensioen is, kan hij wat meer vrijuit spreken dan in zijn tijd als supportersbaas. Mooi is het dan ook om te lezen dat Sparta volgens Ad zijn cult-imago verder moet aanwenden en ten goede moet laten komen.

Uiteraard heeft Ad een punt: Sparta heeft best wel een meer dan behoorlijke link met de culturele sector in de stad. Wijlen Jules Deelder, party-goeroe Ted Langebach, stadsdichter Derk Otte, De Likt zanger Jordy Dijkshoorn, de rappers van Broederliefde, Worm programmeur Janpier Brands, jazz-zangeres Kim Hoorweg, kunstenaar Hans Citroen, De Kik voorman Dave von Raven en schrijvers Hugo Borst en Anton Slotboom. Allemaal zijn ze verbonden of hebben ze een voorkeur voor onze mooie club. De stelling die Ad dan ook in neemt; “waarom cultiveert Sparta dat imago van cultclub niet?; is een meer dan terechte.

Organiseer dus meer dan alleen voetbal. Want…… Sparta komt er niet alleen met voetbal om aantrekkelijk te blijven in het Rotterdamse. We zullen ons moeten onderscheiden in een stad als Rotterdam, die naast Excelsior, ook nog een topclub binnen de stadsgrenzen schijnt te hebben. En als je dat sportief niet kan winnen, dan moet je je willen profileren, anders willen zijn. En niet als een dertien-in-een-dozijn club die volgens een KNVB benchmark-model door het leven gaan. Nee, kom met iets speciaals en voeg echte waarde toe voor je achterban. Zorg ervoor dat de cultuur in de stad verbonden wordt met Sparta. Concerten, tentoonstellingen, party’s…en nog veel meer….

We kunnen ons nog goed herinneren dat Ted Langebach een fantastisch feest in het stadion wilden organiseren. Cateraar van der Linden vond het iets wat te kinky feestje wat niet in lijn was met de visie van zijn ambt als krokettenbakker. Het bestuur van Sparta verbood na een onderhoud met haar partner het te prijzen initiatief. Een enorm gemiste kans voor onze club als we kijken hoe bijzonder feesten van Langebach zijn.

Maar goed, misschien is het betoog van Ad Borstlap een stimulans om anders te gaan denken. Zeker in deze coronatijd is het onvoldoende om te blijven teren op het huidige businessmodel. Maar ook na Corona is het nog maar de vraag of al die supporters die Sparta afgelopen jaren op de been heeft gebracht structureel terug zullen komen naar het stadion. De massa heeft geroken aan een andere manier van vrijetijdsbeleving dan Sparta en dat kan op de langere tijd wel eens funest zijn.

Voor het doorvoeren van veranderingen zijn creatieve geesten nodig en is een andere manier van denken nodig. Aan het Spartapark-=Noord zou men er wijs aan doen om Ad zo snel mogelijk uit te nodigen om werk te maken van zijn ideeën. En Ad….die wil vast en zeker nog wel wat extra’s doen voor onze club! Het rood-witte bloed stroomt immers waar het niet gaan kan.

Jaap uit Rotterdam

4.4 5 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
71 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
3 dagen geleden

[…] deelde op 12 februari een interessante mening. Zijn vraag was of Sparta ‘gecultiveerd’ kan worden. Hij noemde de stevige link van de Spangenaren met de culturele sector in de stad, […]

D
The Dude
Spartaantje
15 dagen geleden

Nog geen Vriendschap, jammer.
Geen Mijnans, geen Engels, wel de Duarte broers en Gravenberch. Laat maar zien dan!

D
Dikker
Gladiator
Je reactie op  The Dude
15 dagen geleden

Het Goede Doel (die andere Henk & Henk) zong het al: vriendschap is een illusie.

D
The Dude
Spartaantje
Je reactie op  Dikker
15 dagen geleden

Ha ha, stomme voorspellende tekst functie!

D
Leidschendam
Spartaantje
15 dagen geleden

Zit met smart te wachten op de voorbeschouwing van Itwm zet hem op mannen

D
Sparta kaatsheuvel
Spangenaar
15 dagen geleden

De voorbeschouwing weer na de wedstrijd? Lekker amateuristisch!

D
Leidschendam
Spartaantje
Je reactie op  Sparta kaatsheuvel
15 dagen geleden

Geduld jongen, wees blij als het nog komt

D
Aad Noniem
Spartaantje
Je reactie op  Sparta kaatsheuvel
15 dagen geleden

Eens! Uiteraard werken er bij itwm louter vrijwilligers, maar er zijn hier op het forum genoeg mensen met scherpe pen die graag hierin wat willen betekenen.

Zeker nu we niet naar de wedstrijden kunnen mag de voorbeschouwing echt wel mooi op tijd geplaatst worden!

D
Dikker
Gladiator
15 dagen geleden

Sparta leeft, kijk maar eens hoe we naar de wedstrijd van vanmiddag toeleven….
zucht.

D
Aad Noniem
Spartaantje
Je reactie op  Dikker
15 dagen geleden

Ik zit al klaar met m’n sjaal om Dikker. Wat gaan we zien? Een winters spektakel of hotse knotse begonia-voetbal.

D
Dikker
Gladiator
Je reactie op  Aad Noniem
15 dagen geleden

De meest technische ploeg gaat winnen.
Dan zou ik zeker niet met Engels starten.

D
The Dude
Spartaantje
Je reactie op  Dikker
15 dagen geleden

Dan hebbie mazzel want hij zit op de bank. Gravenberch staat er wel in…

D
Dikker
Gladiator
Je reactie op  The Dude
15 dagen geleden

Toonbeeld van techniek…

D
Aad Noniem
Spartaantje
Je reactie op  Dikker
15 dagen geleden

Haha, er kan veel gezegd worden van Gravenberch, maar techniek en souplesse inderdaad niet

flardinga
Spartaantje
15 dagen geleden

Jaap,
Eens met uw gekozen woorden,hou zelf ook van origineel en wat afwijkend maar vooral leuk,die covid-19 zorgt dat alles letterlijk stil ligt dus zijn er minder ideetjes die op en rond het veld naar buiten komen,ons uitshirtje zou toch wat anders kunnen zijn dan het gemiddelde,die van banlieu was er voor mij 1 van, en ik zeg al een tijdje,ik vind dat ook zonder die pandemie er veel meer wel zou kunnen als je maar creatief en durf hebt,daarom ook met van Stee in ons torentje,kan er meer heb ik het vermoeden met een goed verhaal,amen!!!
Vandaag maar weer eens een voorzichtig stapje ondanks de gladheid dichterbij directe handhaving komen.

p.s. schrijver bedankt voor dit stuk.hopelijk kan er iets meer mee gebeuren dan alleen het op papier/digitaal zetten zeg maar!!!

D
thevoicevanzelzate
Spangenaar
16 dagen geleden

Leuk verhaal. En eens met Ad.
Sparta kan zeker nog wat meer cult worden!

Om een voorbeeld te geven: zou het mooi vinden als ons overigens fantastische hoekvak meer originele liederen zou zingen. Daar zijn met name in Engeland geweldige voorbeelden van. Een paar van die songs, althans een refrein of een couplet met refrein, zou benadrukken dat we ánders en dus unieker zijn dan bijna alle andere bvo’s.

D
Cap
Spangenaar
Je reactie op  thevoicevanzelzate
16 dagen geleden

Eens! Er was ooit een heel mooie tekst op een Engelse klassieker, ik kan er nu ff niet opkomen. Was prachtig. Jammer dat dat niet in het repertoire gekomen is.

En een mooi nieuw lied voor Adil (als hij dan nog speelt) en Kharchouch verwacht ik eigenlijk wel het komend seizoen.

nicopijpers
Spartaantje
16 dagen geleden

Spartaan Deroy Duarte droomt van Chelsea.

D
Allez OM
Spangenaar
Je reactie op  nicopijpers
15 dagen geleden

Welterusten Deroy

D
SpartaJordy
Gladiator
16 dagen geleden

Sparta is hartstikke cult.
Oudste club van Nederland, het rood-wit, Het Kasteel, de ligging van het Kasteel, de vaste nummers, de Sparta-Marsch en wijle Jules Deelder.

Enige smetje is het beruchte kunstgras.

Al met al een natuurlijke cult cultuur die ons in de schoot is geworpen. Het moet niet over de top worden en cult gaan doen om het cult doen.

Henry
Spartaantje
Je reactie op  SpartaJordy
15 dagen geleden

Enige smetje ?

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  SpartaJordy
15 dagen geleden

Ook het stadion kan veel meer cult. Het Kasteel is geweldig, de tribunes zijn 13/12, echt heel matig.

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  SpartaJordy
15 dagen geleden

Het rood-wit kan veel strakker, meer cult.

Laatste wijziging 15 dagen geleden door ATX
D
cgh den houter
Spartaantje
16 dagen geleden

Ja, laten wij nog eens een onsje uierbord verorberen tijdens een tv-programma..
Sorry , ik zie toch liever dat Sparta zich vooral op het veld onderscheidt.
Dat moet toch ook kunnen lukken, stap voor stap terug naar eerst de middenmoot en dan langzaam aan verder omhoog en onderscheiden door het soort voetbal wat gespeeld wordt.
Moet dat zoals nu beginnen, af en toe slecht spelen maar wel punten pakken, dan moet dat maar zolang het uitgangspunt is in de nabije toekomst attraktiever te gaan spelen met steeds betere voetballers.
Tribunes uitbreiden, echt gras en een beter 1e elftal moeten volgens mij de speerpunten van beleid zijn en blijven.
Meer en grotere sponsors blijven zoeken, ook een speerpunt , noodzakelijker dan dit cultiveringsgedoe. Mijn mening maar.

D
Cap
Spangenaar
16 dagen geleden

Een fatsoenlijke, familievriendelijke betaaldvoetbalorganisatie in de Randstad: daar is er maar één van!

Het zeggen en er vervolgens niks mee doen, ook dat is Sparta. Uiteindelijk zijn wij, supporters, degenen die dit het best en meest uitdragen.

Ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken, dat Sparta steeds meer in zichzelf gekeerd raakt. Net als een jaar of tien geleden. Natuurlijk helpt corona niet, maar hé, daar heb je dus creatievelingen voor. Die we in grote mate hebben!

Breng die mensen bij elkaar en laat ze brainen over wat nu wél kan, zodat men Sparta weer kan erváren:

En vooral: brainen over het post-corona-tijdperk. Zoals Jaap al schrijft, kan er veel meer activiteit op en rond Het Kasteel georganiseerd worden. Investeren moet je durven!

D
Ed Mahn
Spartaantje
Je reactie op  Cap
16 dagen geleden

Een opmerking die hierboven lees ” als je het sportief niet kunt winnen” vind ik misplaatst. Je bent en blijft wel een voetbalclub en het blijft natuurlijk wel zaak om “het” wel sportief te willen winnen en niet weer dat Calimerogedrag tegenover de andere twee te uiten.

D
Rob Laanen
Gladiator
16 dagen geleden

Het blijft jammer dat er niet een rijke echte Sparta supporter te vinden is die zich garant stelt voor de verbouwing van het stadion. Wat zou het heerlijk zijn als we zonder de bemoeienis van de gemeente en binnen de kaders van het bestemmingplan het stadion zouden kunnen uitbreiden naar 15.000 toeschouwers met een luxe uitstraling. Cult zijn we al. Een stabiele middenmoter worden is minstens net zo belangrijk. Eerst Terbregge opknappen en daarna het Kasteel, dan zijn we weer jaren verder en zijn we voor we het weten Cult geschiedenis. 

Laatste wijziging 16 dagen geleden door Rob Laanen
D
Henk Valk
Spartaantje
Je reactie op  Rob Laanen
16 dagen geleden

Zou Hans textiel nog een potje voor Sparta ergens hebben staan ? Die had er voorheen toch wel zin in dacht ik.

D
Houten Klaas
Gladiator
Je reactie op  Peter Bonnier
16 dagen geleden

Goed nieuws! Tommie heeft het niet verkeerd gedaan maar de echte stabiliteit achterin viel weg zonder Vriends. Daarnaast was de opbouw echt om te janken.

D
Peter Bonnier
Spangenaar
16 dagen geleden

Wat is precies die meerwaarde van die “ cult status” voor onze voetbalclub?

D
Ed Mahn
Spartaantje
Je reactie op  Peter Bonnier
16 dagen geleden

Aantrekkingskracht ?

D
Peter Bonnier
Spangenaar
Je reactie op  Ed Mahn
16 dagen geleden

ja dat snap ik, maar waar wil je die nieuwe fans/ sponsors laten als je ruimtes vol zijn?

maw wil Sparta doorgroeien zal dat niet op deze locatie kunnen. Dan zal je die keuze ook moeten maken.

D
Wolf
Gladiator
Je reactie op  Peter Bonnier
16 dagen geleden

Ik denk dat we ons (Sparta) er niet zo snel bij neer moeten leggen dat we niet meer zouden kunnen uitbreiden. In Spangen heeft er bij 40 jaar lang een wanstaltige Schietribune gestaan, wat toen dus wel kon. Ik denk dat het mogelijk moet kunnen zijn om zowel de Bok de Korver tribune, de Denis Neville en de Tonny van Ede tribune iets te kunnen aanpassen zodat we naar zo’n 14.000 plaatsen zouden kunnen groeien.

Het lijkt mij sterk dat omwonenden daar veel hinder van zouden ondervinden.
Maar dat vereist wel een goede diplomatie vanuit de vereniging richting de Gemeente etc.

Laatste wijziging 16 dagen geleden door Wolf
D
Peter Bonnier
Spangenaar
Je reactie op  Wolf
16 dagen geleden

Als je die 14000 al voor elkaar krijgt, is dat natuurlijk verre van genoeg om structureel mee te doen in het linkerrijtje.

je moet dan richting 20.000 ofzo. Op Spangen blijven is dus rechter rijtje ere of Kkd niveau

D
Ed Mahn
Spartaantje
Je reactie op  Wolf
16 dagen geleden

Helemaal mee eens ! En Sparta is toch ook al jaren bezig op sociaal vlak met Spangen en de jeugd dus Manfred Laros lijkt me diplomatiek genoeg om er een verbouwing voor de toekomst uit te slepen? En een paar investeerders zijn toch ook wel te vinden denk ik.

D
Rob Laanen
Gladiator
Je reactie op  Wolf
16 dagen geleden

Natuurlijk Wolf. In die tijd konden er geloof ik 29.000 in. Dus in die waanzin om ergens anders te gaan spelen daar geloof ik absoluut niet in. Voor mij betekent dat einde Sparta.

D
Ron Essen
Gladiator
Je reactie op  Rob Laanen
16 dagen geleden

32:000 Rob.

D
Peter Bonnier
Spangenaar
Je reactie op  Rob Laanen
16 dagen geleden

Wat voegt Spangen aan Sparta toe, buiten historische argumenten? Volgens mij niks.

sterker we hebben er last van.

D
Joos
Spartaantje
Je reactie op  Peter Bonnier
16 dagen geleden

Ga jij even je mond spoelen.

D
King P88gba
Gladiator
16 dagen geleden

Ik denk dat Sparta zich vooral moet profileren als nette club waar je met je hele gezin naartoe kan op zondag. Daar valt veel meer te halen dan in een cult imago dat niet tastbaar is en door iedereen anders wordt ervaren. De huizen in de Randstad, inclusief Rotterdam, worden almaar duurder. De omringende gemeenten zitten vol met twee verdieners. De woontorens in Rotterdam met mensen die voldoende te besteden hebben. De verbouwing van het stadion is essentieel om de faciliteiten op orde te brengen. Vervolgens een goeie commercieel directeur die ons het geld uit de zakken weet te kloppen. Voorlopig zijn we een jaar verder en Sparta heeft los van mijn seizoenkaart geen dubbeltje aan mij verdient. Ze proberen het niet eens.

Laatste wijziging 16 dagen geleden door King P88gba
D
Wolf
Gladiator
Je reactie op  King P88gba
16 dagen geleden

Ik denk dat “profileren als nette club” onderdeel is van de status “cult club”. Maar inderdaad misschien is dat wat minder bekend bij de buitenstaanders.

Sparta als club zou weleens wat opgepoetst kunnen worden, om aan te haken met de ontwikkeling die de stad Rotterdam momenteel ondergaat. Rotterdam begint zich te ontwikkelen als een heel aantrekkelijke en moderne stad om in te wonen. Daar zou een club als Sparta een toevoegde waarde in kunnen zijn.

(Excelsior heeft dat al wat eerder begrepen!).

D
Rob Laanen
Gladiator
Je reactie op  King P88gba
16 dagen geleden

Het profileren als nette cultclub kan toch ook? Verder ben ik het helemaal met je eens.

D
Ed Mahn
Spartaantje
Je reactie op  King P88gba
16 dagen geleden

Sparta Rotterdam moet niet alleen in één adem genoemd worden maar moeten ook als éen gezien worden. Dus de Rotterdamsche cultuur. De oprichters in 1888 kwamen uit het Centrum en Crooswijk en de club is al jarenlang gelinkt aan West. Door zoveel mogelijk dingen te organiseren i.s.m.bijvoorbeeld de jongens van 010, Banlieu, wat we al reeds doen en dit uit te bouwen met Bram Ladage, Smith Zeevis en op gebied van muziek met De Kik, Broederliefde kan je je onderscheiden van dat cluppie an de andere kant. En we mogen best wat groter denken want de affectie en het respect voor Sparta gaat echt verder dan alleen Rotterdam.

D
King P88gba
Gladiator
Je reactie op  Ed Mahn
16 dagen geleden

Ik vind alles prima. Maar die Dave van de Kik is een leuke jongen maar heeft echt helemaal niks met voetbal 🙈. Zijn Rotterdamse stem is aandoenlijk maar hij woont ergens in de polder. Als dat dan onze voorbeelden zijn om de club te cultiveren vrees ik het ergste.

D
Ed Mahn
Spartaantje
Je reactie op  King P88gba
16 dagen geleden

Het zijn maar voorbeelden die ik geef om de verbinding van de club met Rotterdam en alles wat echt Rotterdamsch is extra te benadrukken. Hoe en met wie je dat vorm geeft, daar kan door heel veel mensen over nagedacht worden. Sparta is natuurlijk een cultclub, alleen zijn we in de rest van het land en in de media de laatste jaren alleen nog maar de ” oudste club in het betaalde voetbal ” niet meer en niet minder.

D
Fan
Spangenaar
16 dagen geleden

Cult is onze kracht – het enige dat ons kan onderscheiden van andere clubs met circa 11.000 plaatsen; zij in een stadion en wij in een kasteel

Vaker happenings op het kasteel zou heel goed zijn.

Post-corona heb ik wat dat betreft ook een idee op mijn vakgebied – heel wat rustiger dan een feestje van Ted, maar ook passend bij cult-positie.
Wordt vervolgd…

D
Peter Bonnier
Spangenaar
Je reactie op  Fan
16 dagen geleden

Je onderscheiden doe je vooral door prestaties op het veld.

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  Peter Bonnier
16 dagen geleden

Bij St Pauli speelt dat geen enkele rol.

Adje
Spangenaar
16 dagen geleden

Mooi om te lezen dat er best enig draagvlak voor deze gedachten lijkt te bestaan. In het volgende KasteelNieuws (nr.4) gaan Theo Stikkers en ondergetekende in de rubriek ”You’ve Got Mail” wat dieper op de materie in. .

D
Jan
Gladiator
Je reactie op  Adje
16 dagen geleden

Wat zou de reden kunnen zijn waarom Sparta hier niet aan wil? Heeft het te maken met de ligging ik kan mij zo voorstellen dat de buurt rondom het kasteel niet zit te wachten op extra drukte naast de twee wekelijkse voetbalwedstrijd.

Adje
Spangenaar
Je reactie op  Jan
16 dagen geleden

Dat is wat voorbarig, Jan. Er is geen enkel signaal geweest dat Sparta hier niet aan wil (meewerken). Ik denk dat we eerst eens rustig moeten kijken of er voldoende draagkracht is om onze gedachten verder vorm te geven. Praten met Sparta heeft pas zin wanneer je een soort raamwerk hebt bedacht hoe e.e.a. eruit zou kunnen zien.

D
Jan
Gladiator
Je reactie op  Adje
16 dagen geleden

Ik kreeg het gevoel dat deze voorstellen al eens gedaan waren vandaar mijn vraag.

D
Spartaan uut Grunn
Spartaantje
16 dagen geleden

Sparta is toch sowieso de enige echte cultclub uit de Eredivisie. Daar mankeert niet zoveel aan.

D
Fan
Spangenaar
Je reactie op  Spartaan uut Grunn
16 dagen geleden

Dat klopt – maar GAE is ook cult en daar gaat het niet lekker…

D
Sunny
Spartaantje
16 dagen geleden

Goed stuk, maar wie pakt dit op?
Er zijn zoveel mogelijkheden en zoveel mensen die wat voor de club zouden willen doen of goede ideeën hebben.

D
appie ossie
Spangenaar
16 dagen geleden

Herman de Blijker is men vergeten van de eet cultuur

Laatste wijziging 16 dagen geleden door appie ossie
Henry
Spartaantje
Je reactie op  appie ossie
15 dagen geleden

Herman komt met een flinke verrassing in het komende Seizoen

D
Jan
Gladiator
Je reactie op  appie ossie
16 dagen geleden

Die is bewust niet meegenomen in het lijstje er is door Corona geen personeel om hem naar binnen te rollen.

D
Rob Laanen
Gladiator
16 dagen geleden

Bij het rijtje cultureel had wat mij betreft ook de naam van fotograaf Hans Reitzema mogen staan die voor altijd verbonden is aan Bosselaar TV. Maar verder ben ik het helemaal met Ad eens. Het kan allemaal veel beter. Maar niettemin onderscheidt Sparta zich al met het Kasteel een een stadion middenin een wijk, zijn vele tradities (het Spartalied, het rood-witte mannendiner etc.) en de fijne sfeer in het stadion.

D
Wolf
Gladiator
Je reactie op  Rob Laanen
16 dagen geleden

Biedt kwaliteit en luxe, een goed sterren restaurant in het Kasteel voor sponsoren, en Rotterdammers en buitenlui. Wees een pareltje in Spangen en koppel dit (in de onderhandeling met de gemeente) aan een wat groter stadion, verbeter je parkeerplaats langs het spoor zodat je er ook zonder 4-wheel drive kunt parkeren en knap de parkeerplaats achter de BdK tribune ook op, zorg dat alles er spic en span uitziet, dat zijn kleinigheden maar wel zaken waar mensen zich wel bij voelen en waar Spangen als wijk ook belang bij heeft.

Laatste wijziging 16 dagen geleden door Wolf
D
Peter Bonnier
Spangenaar
Je reactie op  Rob Laanen
16 dagen geleden

Sparta Marsch. Andere clubjes hebben een lied

D
Rob Laanen
Gladiator
Je reactie op  Peter Bonnier
16 dagen geleden

Je hebt gelijk. Kan het niet meer aanpassen helaas.

D
rotterdam[west]
Gladiator
Je reactie op  Rob Laanen
16 dagen geleden

Ja Hans had er best tussen mogen staan.

D
Gladiator
16 dagen geleden

Stuk kan ik niet lezen… zit achter een…. betaalmuur.
Tuurlijk moet je willen dat Sparta op andere vlakken (creatieve) initiatieven ontwikkeld en uitnut.

Het Kasteel als locatie is natuurlijk goud.
Doe er iets mee.
Poetry International? Kasteel aanbieden.
Film International? Idem.
Praatshows?
Het songfestival?
Er liggen tal van mogelijkheden; je zou als Sparta zijnde een brainstormsessie willen organiseren.
Lijkt mij dat de in het prima stuk van Jaap genoemde namen hieraan een zeer nuttige bijdrage kunnen leveren.
Maar je moet daarbij wel uit de box durven denken.
Het prima initiatief een aantal jaren geleden van Ted Langenbach en dat het dan sneeft door de inbreng van een krokettenbakker.
Ja kijk daar moeten we dan vanaf…..anders wordt het nooit wat.
Brainstormen en durven uitrollen.

Laatste wijziging 16 dagen geleden door Semper
s1983
Gladiator
16 dagen geleden

Waar ik het niet mee eens ben, is de angst dat mensen niet terugkeren naar de stadions. Wellicht is dat een groep, maar dat zijn de mensen die een keer een seizoenkaart nemen en dan een jaar niet. Het is ook wel goed als de bezem eens door het bestand gaat, waardoor je ook nieuwe aanwas mee kunt nemen naar bijvoorbeeld de DN.

Hoe wil je cultclub definieren? Is dat a ala Union Berlin en St Pauli? Of meer zoals een Fulham/QPR?

Ik denk dat het probleem toch dan in de wijk zit en de reis er naar toe. De wijk bestaat voor een groot deel uit mensen die niks hebben met ( Nederlands) voetbal. Er is in de wijk verder niks. Als je bijvoorbeeld St Pauli ziet, daar ligt de Reeperbahn op loopafstand en is de hele wijk gelinkt aan de club. Als je op zaterdagnacht om vier uur naar het stadion gaat is er nog genoeg te doen en er zijn altijd mensen. Dat Sparta dit ook gaat bereiken, is vrees ik een utopie. Al moet ik zeggen dat een uberlinks bolwerk mij niet echt trekt:)

D
Mark
Spartaantje
16 dagen geleden

Een mooi stukje Jaap! Sparta heeft al jaren het imago van een club die rijk is aan cultuur en meer is dan voetbal maar we doen er zo weinig mee. Initiatieven zoals dat van Langebach kan de club op een positieve manier op de kaart zetten in de regio Rijnmond (en daarbuiten). Er zijn relatief veel studenten supporter van onze club en die biedt je daarmee iets leuks aan. Het concert van Broederliefde op het Kasteel werd ook door veel mensen gewaardeerd. Hiernaast heeft Sparta een heel bijzondere en grote verzameling foto’s over het clubleven, waarvan een deel dateert van voor 1900. Zoek wat dat betreft de samenwerking met het Fotomuseum Rotterdam, of een andere partij, zodat meer mensen hier kennis van kunnen nemen. Kan hiernaast het Sparta museum ergens op de begane grond worden gevestigd, zodat er meer bezoekers kunnen worden ontvangen en de indeling wat praktischer wordt? Het is een zijpaadje maar we mogen ook trots zijn op onze cricket en rugby afdeling. De club uit zuid probeert zich sinds een paar jaar krampachtig te profileren als omnisport vereniging terwijl dat bij ons al vele jaren lang in het DNA zit. Waarom doen we daar niet meer mee naar buiten toe?

D
Fonzy
Spangenaar
Je reactie op  Mark
16 dagen geleden

Vergeet het Honkbal niet.

Gerard van Rijk
Spartaantje
16 dagen geleden

Mooi initiatief! Betrek hier naast creatievelingen zeker ook voldoende jongeren bij.

D
Jan
Gladiator
16 dagen geleden

Ad heeft natuurlijk helemaal gelijk. Het zou het bestuur van Sparta sieren om de oud voorzitter van de supporters vereniging serieus te nemen. De club probeert op alle manieren (door te bezuinigen op) geld te genereren en dan denk ik maak dan gebruik van hetgeen binnen de mogelijkheden ligt. En zo te lezen zijn dat er nogal wat.

D
appie ossie
Spangenaar
16 dagen geleden

ja hoor