AD-journalist Sander Kooijman (overigens een fervent Sparta-fan) sprak met onze kapstok Tobias Lauritsen. De spits die ondanks dat ie door zijn enkel ging tegen Vitesse, toch gewoon weer speelde tegen Almere City. Zeer verdienstelijk overigens. In het Algemeen Dagblad zijn uitleg: “De dokter zei dat het verantwoord was. In eerste instantie zou het herstel twee tot vier weken zou duren, maar ik wilde binnen tien dagen weer spelen.”

Hieronder het integrale artikel uit het AD:

Tobias Lauritsen keert terug en maakt het verschil: Sparta kan niet zonder ‘kapstok’

Donderdag keerde hij pas terug op het trainingsveld, zaterdag was hij alweer van groot belang voor Sparta in het uitduel met Almere City (2-3). Tobias Lauritsen ontpopt zich meer en meer tot de spits zonder wie de Kasteelclub eigenlijk niet kan. De Noor vormt de spil in Sparta’s play-offdromen.

Sander Kooijman 16-04-24, 11:00

Ze zeggen weleens dat je pas weet wat je mist als het er niet is. Bij Tobias Lauritsen is dat het geval, maar voel je het vooral ook op het moment dat hij er wél weer is. Want wat was de boomlange Noor weer belangrijk voor Sparta, op bezoek bij Almere City.

Ook tegen de jongste club uit het betaald voetbal was Lauritsen niet de spits met de blik voortdurend gericht naar het doel van de tegenstander. Nee, de bijna twee meter lange ‘kapstok’ sleurde, diende als aanspeelpunt en verlegde het spel naar teamgenoten om hem heen. De 26-jarige Lauritsen is niet alleen een spits die leeft van doelpunten, maar ook iemand die anderen beter laat renderen, een onmisbare schakel in het gehele aanvalsspel.

In een seizoen waarin Sparta minder draait dan in het voorgaande, is het opvallend dat Lauritsen misschien nog wel belangrijker is. De teller staat na zijn treffer tegen Almere op tien goals, twee minder dan vorig jaar. Als wordt gekeken naar het aantal minuten dat hij per doelpunt nodig heeft, overlegt hij dit jaar echter betere cijfers. Was het vorig seizoen eens in de 247 minuten raak, nu heeft Lauritsen 34 minuten minder nodig voor een treffer. En wat te denken van het aantal assists, waarvan hij er tegen Almere ook weer één mocht turven: nummer 9, al 4 meer dan afgelopen seizoen. Lauritsen was dit seizoen betrokken bij 19 van de 45 Sparta-goals. Vanzelfsprekend is dat allerminst. Verdedigers van de tegenstander kennen zijn sterktes en stellen zich meer in op de spits, die deze voetbaljaargang bovendien niet altijd okselfris aan de start stond.

Gevierde spits in Almere

,,Ik heb veel geworsteld”, zuchtte de gevierde spits in Almere. ,,Helemaal met mijn gebroken teen. Nu kwam dit met mijn enkel. Ik heb alsnog veel gespeeld, maar niet altijd op honderd procent.” ‘Dit met m’n enkel’ was ook niet zomaar een wissewasje. Lauritsen ging er tegen Vitesse doorheen en keerde donderdag – negen dagen na zijn ongelukkige landing in het Gelredome – alweer terug op het trainingsveld. Na de afsluitende training van vrijdag kreeg hij van de medische staf groen licht om te starten. ,,De dokter zei dat het verantwoord was”, zei Lauritsen. ,,In eerste instantie zou het herstel twee tot vier weken zou duren, maar ik wilde binnen tien dagen weer spelen. Ik voelde vandaag niets.”

Dat was bij de teen een ander verhaal: lange tijd speelde Lauritsen met injecties tegen de pijn. Dat zorgde er volgens Jeroen Rijsdijk voor dat zijn pupil niet altijd vrij was in het hoofd. ,,Het is geen pretje als je met een pijnstiller speelt en niet weet hoe je uit een wedstrijd komt. Als die pijnstiller is uitgewerkt, hoe voel ik me dan?”

Lauritsen is voor Sparta inmiddels een sterkte én zwakte tegelijk. Het strijdplan van zaterdag was van weinig waarde geweest als niet hij, maar Charles-Andreas Brym in de spits had gestaan. Die afhankelijkheid is een pijnpunt. Want wat als de Noor komende zomer – een zeer realistisch scenario – vertrekt?

Dicht bij overgang naar Hellas Verona

In de winterstop was hij al dicht bij een overgang naar Hellas Verona, een transfer die Lauritsen zelf wel zag zitten maar waar Sparta een stokje voor stak. Met terugwerkende kracht een belangrijke zet, zeker met het oog op de play-offs om Europees voetbal.

Gelukkig voor de Spartanen: verzadigd is Lauritsen nog zeker niet. De spits is erop gebrand zijn cijfers van vorig jaar te overtreffen. ,,Ik hoop meer doelpunten te maken dan vorig jaar, dertien dus. En ik wil eindigen op tien assists.”

Abonneer
Abonneren op
35 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties