Een terugkerend onderwerp in de Sparta Podcast en op de tribunes van Het Kasteel bereikt de redactie van ITWM inmiddels ook. Van veel supporters horen wij dat het drinken van een biertje voor hen een aanslag op de portemonnee is geworden.

Grote pils

De grootte van een bier (0,4l) lijkt ook veel Spartanen iets teveel van het goede en zorgt ervoor dat de minder bedeelde Spartaan minder snel een rondje lijkt te gaan halen. Voor hen hebben we goed nieuws: Een klein biertje is nog steeds verkrijgbaar, maar het staat niet aangegeven op de prijslijst. Slecht nieuws: Dit biertje is omgerekend nog veel duurder!

Onderzoek

Vorig seizoen is er een onderzoek gedaan naar de bierprijzen in de Nederlandse stadions en daaruit kwam naar voren dat Sparta zich in de middenmoot heeft gesetteld. Na dit onderzoek1 (seizoen 2022-23) maakte Sparta de bierprijzen wel weer een stuk duurder. De prijs van het bier (0,4 liter) steeg met 9% van € 4,50 naar € 4,90. Voor een kleine pils (0,25 liter) moet inmiddels € 3,90 afgetikt worden.

Gestegen prijzen doorberekenen

Enerzijds ontkomt de club uiteraard niet aan de gestegen prijzen van het bier wereldwijd door mindere beschikbaarheid van grondstoffen, hogere loonkosten die doorberekend worden en de inflatie. Daarbij is het ook nog eens zo dat Jupiler (het bier dat op Het Kasteel geschonken wordt) de hoogste inkoopprijzen van het land kent2 Als we de cijfers mogen geloven wat de horeca betaalt is de inkoopprijs ca. € 4,00 per ingekochte liter. Niet duidelijk is of daar een kwantumkorting dan wel een commerciële korting over is afgesproken omdat Jupiler een van de officiële business-partners van Sparta is. Neemt allemaal niet weg dat Sparta flink weet te verdienen op een biertje….
De literprijs van een biertje van 0,4 liter bedraagt € 12,25 en gaat daar meer 3 x over de kop. Bij het kleine pilsje van 0,25 liter is het helemaal bingo. De literprijs bedraagt daar € 15,60 en gaat 4 x over de kop!

Wat we ook niet mogen vergeten is dat het personeel dat via Sparta-Events ingehuurd wordt ook betaalt zal moeten worden. In deze tijden, waar het moeilijk is om personeel te krijgen, zal Sparta Events haar personeel goed moeten betalen om er voor te zorgen dat er sowieso getapt kan worden.

Al met al zit Sparta (maar ook de andere clubs) op een prijs niveau van Festivals en Luchthavens. Locaties waar het bier vaak veel duurder is dan in de stamkroeg, bruin café of voetbalkantine. En laat die laatste locaties nu ook nog eens de plaats zijn waar veel voetbalsupporters ook graag komen.

Is het verdienmodel houdbaar?

Het verdienmodel kan uiteindelijk ook tegen Sparta gaan spelen. Te dure prijzen zorgen voor uitval van vraag. Dus de vraag is meer dan terecht of Sparta de juiste bierprijs hanteert. Zijn we er tevreden over? Hebben we het er voor over? Deze vragen gaan we niet stellen….maar wat we wel vragen is om aan te geven wat jij een goede bierprijs vindt. Voor het gemak hanteren we de prijs van een biertje va 0,4 liter. (grote pils).

Bronnen:

Wat vind je een aanvaardbare prijs voor een plastic glas Jupiler bier van 0,4 liter?
803 stemmen
Abonneer
Abonneren op
38 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties