Voetbal is oorlog. Al is in dit tijdsbesef deze waarheid van Rinus Michels even niet toepasselijk. Er woedt een echte oorlog. En voor Vitesse, een club met Russische banden, is dat best spannend. Chelsea staat immers al te koop. Wie weet wat Vitesse nog boven het hoofd hangt. Maar ITWM gaat u beschouwingen van geopolitieke verhoudingen besparen. We richten ons puur op het voetbal, omdat wij het echt niet beter weten dan alle experts die dagelijks aanschuiven op tv. Wij hebben geen Wierd Duk in de redactie. Wat wij wel weten is dat angst een slechte raadgever is. Mensen die roepen dat bijvoorbeeld carnaval niet mag worden gevierd omdat er elders oorlog is, hebben het mis. In spannende tijden is ontspanning essentieel. 

Nu is voor de diehard-fans Vitesse – Sparta niet zo maar een voetbalpotje. We moeten punten pakken, dat is zeker. Sparta heeft samen met PEC Zwolle het minst aantal punten in de Eredivisie. 17 puntjes uit al 23 wedstrijden. Tegen PSV afgelopen zondagmiddag kon er niets worden bijgeschreven, al speelden we in de eerste helft gewoon goed. 

Leiding
Enfin. Wie heeft de leiding? Dat is Joey Kooij. Hij is de scheidsrechter. Kooij floot Sparta één keer eerder dit seizoen, uit bij Willem II (0-3). Wie zijn zijn assistenten? Patrick Inia (geen familie van Silvan) en Nils van Kampen. Heerschap Richard Martens is de vierde official. Laurens Gerrets fungeert als VAR en loert in Zeist naar een beeldscherm met naast hem, Angelo Boonman. Die is officieel assistent-VAR, maar haalt ook koffie, begrepen we uit bronnen rond de Zeister bossen. Lekkere koffiebonen, man. 

Vrijdag
Speeldag vrijdag is kut. Al zullen we misschien volgend seizoen bijna niet anders moeten. Help. Werk, school, studie, brei-avond, nee, niet ideaal die vrijdag. Toch hebben wij alles op alles gezet om het uitvak in Arnhem vol te krijgen. Voor vuuf (dat is Zeeuws voor vijf) euro kan je mee. In totaal kunnen er 250 met de autocombi en 400 Spartanen met de bus. Die bussen vertrekken om vuuf uur vanaf het supportershome van Sparta. Drie uur later (om 20:00 uur) wordt er afgetrapt in het GelreDome.  Ad Borstlap van de buscommissie heeft ongetwijfeld de laatste updates van mensen die gaan. Naar verluidt hoeven er in de supportersbussen geen mondkapjes op. Want corona is zo 2021. Wel is het verplicht om minstens een sixpack bier mee te nemen als toegangsbewijs. Plaspauze is bij Amersfoort. Maximaal 3 minuten. Zelf een boom uitzoeken. Minstens vier keer afkloppen voor de mannen. Verder nadruppelen is niet toegestaan. Aan de boom hoeft geen qr-code te worden getoond. Foto’s maken is streng verboden. Na de plaspauze staan er in de supportersbus busjes zeep.   

Historie
Sparta won voor het laatst in 1972, toen was uw voorbeschouwingschrijver nog niet eens geboren. Trainer Henk Fraser wel. Hij won overigens niet heel lang geleden de beker met Vitesse. Daarover gesproken. Eerder dit seizoen, op 15 december 2021, was Sparta in de bekerwedstrijd in Arnhem niet opgewassen tegen Vitesse, we verloren in de slotfase. In de competitie speelden we thuis 2-2 tegen de geelzwarten. Alhoewel de onderlinge verschillen niet groot zijn in de directe confrontaties, is de stand op de ranglijst (6e om 17e) en de statuur dat wel. Vitesse speelt nog Europees voetbal en treft na het uitschakelen van Rapid Wien binnenkort AS Roma. Sparta oefende tegen Excelsior. Proeft u het verschil? 

Vitesse 
Van alle gespeelde wedstrijden tegen Vitesse gingen er in de competitie 17 verloren, speelden we er 15 gelijk en wonnen we slechts 9 maal. Vite$$e doet het met geld van Oost-Europese suikeroompjes gewoon goed. Af en toe wordt verzaakt, maar een zesde plek is het resultaat. Vorige week werd Gelderse rivaal NEC weggespeeld en speler Thomas Buitink die scoorde werd ook vader. Prachtig toch? Nu volgen we de spelerperikelen bij Vitesse niet op de voet, toch proberen we er een vermoedelijke opstelling uit te peuren. 

Opstelling: Houwen, Oroz, Doekhi, Rasmussen, Tronstad, Dasa, Hajek, Bero, Vroegh, Openda en Buitink

Sparta
Door zijn domme rode kaart is Arno Verschueren geschorst. Erger is dat Younes Namli en Bart Vriends twijfelgevallen zijn. Hopelijk kunnen zij hierna, tegen NEC, Go Ahead Eagles en SC Heerenveen wel spelen. Dat zijn wedstrijden waarin wij echt de punten moeten pakken willen we volgend seizoen op het hoogste niveau actief zijn. De inhaalwedstrijd tegen Fortuna Sittard is uiteraard ook van levensbelang. Al is een datum ervoor nog steeds niet bekend. Ook onze nieuwe trainert Maurice Steijn zal de wedstrijden met interesse volgen. Hij zal zelf niet prominent aanwezig zijn, zeker niet tijdens thuiswedstrijden. In weekblad VI liet hij dat weten. In een spread met de kop: ‘Sparta is een schitterende club’ (eens) liet hij weten veel zin te hebben aan de slag te gaan bij onze club.

Steijn spreekt
Sparta ligt op rijafstand van zijn geliefde stad Den Haag. Binnen 17 minuten is hij er. Steijn is gekozen uit drie kandidaten bij Sparta. Via het bedrijf Scisports werd een goed beeld verkrijgen van onze nieuwe trainer. Zij kwamen met data over hoe hij presteert met spelers van bepaalde leeftijden. Welke meerwaarde hij heeft voor een ploeg. Hoe hij in het verleden presteerde met welke begroting. Technisch directeur zei er tegen VI wel bij dat die data niet leidend zijn. Juist ondersteunend in de juiste beslissing. 

We laten Steijns moeizame vertrek bij NAC buiten deze beschouwing. En willen afsluiten met zijn kijk op de degradatiestrijd die we momenteel voeren. ‘ Het niveau waarop deze club volgend seizoen actief zal zijn is in de gesprekken nooit een issue geweest. Ik heb voor beide scenario’s getekend. Natuurlijk hoop je dat Sparta in de Eredivsie blijft. Daar hoort deze club ook thuis, maar de realiteit is dat het ook kan tegenzitten.” 

We gaan het zien of het tegenzit met deze elf. We schuiven Adil Auassar door naar het middenveld. Al zal die in de praktijk als 3e centrale verdediger fungeren, verwachten wij. 

Opstelling: Okoye, Abels, Beugelsdijk, Heylen, Durmisi. Auassar, Mijnans, De Kamps, Van Crooij, Dalmau en Thy.

Abonneer
Abonneren op
401 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties