FC Utrecht – Sparta Rotterdam, zondag 8 maart, aanvang 12:15 uur. Allard Lindhout is de fluitist die lekker vroeg zijn ledikant uit mag om het potje te fluiten. Johan Balder en Yorick Weterings zijn de vlaggende mannen. Vierde official is het heerschap Jannick van der Laan. Stan Teuben is de VAR.

Frank Jansen kan sinds de bekendmaking afgelopen dinsdag niet meer over straat zonder herkend te worden. Hij moest er zelf ook nog even aan wennen, maar het is toch echt waar: Frank is verkozen tot assistent-VAR. Het is te hopen dat hij met roem en de druk om kan gaan.

Het uitvak zal trouwens gevuld zijn met zo’n 400 Spartanen.


In de geest van het RIVM

Corona kennen we als een vrij smakeloos biertje uit Mexico. Zoals bekend zijn wij van ITWM afgestuurde biersommeliers en we bevelen dit lichtgele vocht dan ook zeker niet aan. Inmiddels hebben de Chinezen het biertje getransformeerd tot een virus en dat verspreidt zich langzamerhand over Europa. Je wilt er niet mee in aanraking komen, maar kan er toch niet omheen. Her en der worden al grote evenementen afgelast. Kijk, het boeit ons niet bijster veel of die Olympische Spelen doorgaan of niet. Of dat zo’n EK-tje voetbal met of zonder supporters met kazen op hun kop in de stadions bekeken kan worden. Maar als Sparta deze zomer in de voorronde van de Europa League een glorieuze tocht door Europa gaat maken willen we daar wel graag bij zijn. Het is dus zaak dat het virus zich niet verder verspreid.

Tijdens onze opleiding tot biersommelier, hebben wij van ITWM ook diverse specialisaties virologie afgerond. Een beetje supporterssite heeft deze kennis gewoon in huis en die gaan we delen ook.

Effe handen wassen na het pissen. Tongzoen op het uitvak alleen met mede Spartanen die niet al hoestend hun speeksel in je huich weten te werken. En ben je een in Noord-Brabant woonachtige Spartaan die dit weekend kuchend en met koorts op bed ligt, doe ons dan effe een lol, blijf verwijderd van het Utrechtse uitvak, pak een Corona pils en steun Sparta door keihard naar Fox, de radio of teletekst te schreeuwen.

Spelers zullen geen handen schudden of hand-in-hand met kinderen lopen, dit niet op advies van het RIVM, maar op advies van de eredivisie CV. Dit is totaal onzinnig. Gewoon je handen wassen voor de wedstrijden en niet meer kuchen als je een duel aangaat is veel effectiever. Eén keer hoesten bij een corner is geel, twee keer hoesten is rood.

Het virus kan tot slot ook worden overgebracht via traanvocht en daarom zou vanaf heden een stadionverbod moeten gelden voor huilebalken als John van den Brom.


Outsider in de strijd om play-offs voor Europees voetbal?

Met 33 punten is onze club aardig op weg naar handhaving in de eredivisie. 35 punten is historisch bezien altijd genoeg. Bij 36 punten is rechtstreekse handhaving dus wel een zekerheidje. Als Sparta zou winnen van Utrecht, dan kan de rood-witte vlag uit en kunnen we naar boven gaan kijken. De nummer 7 speelt zeker play-offs om Europees voetbal, de nummer 8 waarschijnlijk ook. Bij winst op Utrecht staat Sparta minimaal een paar uurtjes op plek 8 en is de afstand tot plek 7 nog maar 2 punten.

Zover is het natuurlijk nog lang niet. Utrecht heeft op papier een beter team dan Sparta en onze club wist in uitwedstrijden alleen te winnen van de clubs die waarschijnlijk rechtstreeks degraderen. We zijn daarom maar realistisch. De kans dat we verliezen is behoorlijk en met een punt mogen we al zeer tevreden zijn. Maar mocht Sparta onverwacht winnen, dan zijn we veilig en bestempelen we Sparta maar direct als een outsider in de strijd om play-offs voor Europees voetbal.


Contractverlengingen

Nu Sparta bijna zeker is van handhaving kan Henk van Stee serieus gaan werken aan de selectie voor volgend seizoen. De optie in het contract van Bart Vriends gaat Sparta lichten. De gesprekken over een contractverlening met Lassane Faye en Ariel Harush zijn inmiddels gestart. Het is te hopen dat er snel duidelijkheid komt. Faye en Harush zijn prima spelers voor Sparta, maar de tijden dat Sparta zich maanden aan het lijntje liet houden door dit type spelers zijn hopelijk wel voorbij.

Henk van Stee wil ook graag de van Utrecht gehuurde aanvaller Patrick Joosten vastleggen. De verwachting is dat Utrecht de optie in het contract van Joosten gaat lichten en dan een transfersom vraagt. Sparta is bereid een (beperkte) transfersom te betalen. De gesprekken over de toekomst van Joosten zijn nog niet geopend, maar zullen wel over enkele weken plaats gaan vinden.

Overigens wordt ook het contract van het Hoofd Opleidingen Dolf Roks verlengd, iets wat verder geen ene zak met Utrecht – Sparta te maken.


Historie

Utrecht – Sparta werd in eredivisieverband 39 keer gespeeld. Utrecht won 18 keer. Sparta 6 keer. De overige vijftien duels in Utrecht eindigden in een gelijkspel. Er zijn over de meest recente historie veel voor Sparta treurige cijfers te melden, laten we de historie daarom maar kort houden – deze voorbeschouwing is ten slotte al lang genoeg. Het laatste gelijkspel was in 2009. De laatste Spartaanse overwinning in de Domstad dateert van 23 februari 1997, toen Arjan van der Laan het enige doelpunt scoorde. Sparta verloor eerder dit seizoen met 1-2 op Het Kasteel van Utrecht.


Utrecht

De ploeg van John van den Brom was afgelopen woensdagavond in de halve finale van de KNVB-beker met 2-0 te sterk voor Ajax en speelt daardoor op 19 april de bekerfinale. Leuk voor de supporters uit de Domstad. Het is voor Sparta te hopen dat de midweekse pot bij Utrecht voor wat moeheid in de benen heeft gezorgd. In ieder geval is Sander van de Streek een twijfelgeval en Jean-Christophe Bahebeck is er sowieso niet bij.

In de competitie speelde Utrecht de laatste tijd overigens niet overtuigend. RKC was afgelopen weekend nog met 2-1 te sterk voor Utrecht en de week ervoor was Twente in Utrecht veel sterker dan de Domstedelingen en met geluk wist Utrecht toch te winnen van Twente. Na de winterstop won Utrecht in de competitie sowieso alleen van FC Twente en ADO Den Haag, dus er liggen best kansen voor Sparta.

Vermoedelijke opstelling FC Utrecht: Zoet, Klaiber, Van der Maarel, Hoogma, Guwara, Maher, Van Overeem, Ramselaar, Gustafson, Kerk, Abass


Sparta

Bij Sparta ontbreekt Ragnar Ache weer vanwege de inmiddels welbekende hamstringblessure. Het omgaan met zijn hamstringblessure blijkt lastig. Wellicht is de medische staf niets te verwijten, wellicht ontbreekt er in de medische staf wat kwaliteit. Wij van ITWM kunnen dat niet beoordelen. We zijn Corona experts. Na het drinken van het smakeloze bier je handen wassen, Noord-Brabant vermijden en hoewel Noord-Italië prettig is om te vertoeven, nu toch ook maar effe niet naar toe gaan. Simple is that. Hamstringblessures is andere koek. Ache lag er na de winterstop uit. Kon tegen ADO weer meedoen, de hamstringblessure viel mee, was toen de boodschap. Maar het ging tegen ADO toch weer mis. Hij lag er een paar weken uit. Binnen Sparta dacht men hij tegen Utrecht wel weer bij de selectie zou zitten, maar het herstel van de hamstringblessure viel ditmaal tegen.

De medische staf denkt nu dat Ache tegen Feyenoord bij de selectie zal zitten, als invaller de gelijkmaker maakt en in blessuretijd de 2-1 erin zal koppen om vervolgens verbaasd te kijken hoe een vak vol Zuiderlingen aan hun traditionele ritueel van het oud Hollands stoeltjes slopen gaat begint. We gaan het zien. Eerst maar eens presteren in Utrecht. Zonder Ache. Verder is iedereen beschikbaar.

Smeets zal weer op de bank beginnen en het lijkt erop dat Laros Duarte opnieuw de voorkeur krijgt boven Rigo. Uiteraard staat ook Utrecht-huurling Joosten in de basis.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Harush, Fortes, Vriends, Mattheij, Faye, Laros Duarte, Deroy Duarte, Harroui, Auassar, Joosten, Rayhi

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties