affiche 1/2 finale play-offs

Lange tijd mochten we als Spartanen hoop blijven houden op een mooi resultaat. Maar nadat Utrecht de 2-1 scoorde -na knullig verdedigen van onze club- wist Sparta helaas geen vuist meer te maken. In blessuretijd werd het nog 3-1. Einde seizoen.

Droom voorbij

Voorafgaand aan Utrecht – Sparta was duidelijk geworden dat de winnaar van het duel in de Domstad de finale thuis tegen Go Ahead zou gaan spelen. Natuurlijk win je zo’n pot in Utrecht niet zomaar. En ook de Eagles zijn niet zomaar verslagen. Maar toch, thuis tegen Go Ahead, dat is een wedstrijd waarin een unieke kans had gelegen om Europa in te gaan. Het is de kans die Utrecht nu krijgt, al zal Go Ahead er alles aan doen om te stunten. In Rotterdam-West en Nijmegen hebben de spelers inmiddels vakantie.

Op voorsprong

Het uitvak was tot aan de laatste kaart uitverkocht. Het was heerlijk weer en er hing in het stadion een lekkere voetbalsfeer. Het was Utrecht dat zeer scherp aan de wedstrijd begon. Onze club werd in de eerste minuten overlopen en enkele spelers aan Sparta zijde leken stijf van de zenuwen te staan. Maar na deze beginfase kwam onze club lang maar zeker steeds beter in de wedstrijd. En zo ontstond na 10 minuten een gelijkwaardig duel, waarbij Sparta in de eerste helft zelfs de betere kansen kreeg. Saito was gevaarlijk en Barkas voorkwam de 0-1 met een geweldige reactie na een kopbal van Metinho, die volgde uit een ingestudeerde corner. Ook Utrecht was twee keer gevaarlijk. Het duel zat vol spanning, zo nu en dan lag het tempo hoog en bij vlagen was de sfeer in het stadion (aan Utrecht zijde en vanuit het uitvak) uitstekend. Het voelde echt als een halve finale, als een belangrijke wedstrijd. Opnieuw werd duidelijk dat de play-offs om Europees voetbal prachtig zijn voor de subtop en middenmoot van de eredivisie. Het houdt de competitie spannend en het toetje zelf wordt met volle overgave beleefd door spelers en publiek.

Hoe een uitvak in zo’n wedstrijd kan ontploffen zagen we in de 38e minuut. Een corner van De Guzman werd binnen gekopt door Lauritsen. Vreugde, hoop, blijdschap, even viel het voor ons Spartanen allemaal prachtig in elkaar.

Cruciaal moment in de wedstrijd

In de fase dat de 0-1 viel was Sparta minimaal gelijkwaardig, misschien zelfs wel even de betere ploeg op het veld. In zo’n wedstrijd moet je zo’n voorsprong dan mee de rust in brengen. Dan moet Utrecht volle bak gaan komen in de tweede helft, ontstaat er ruimte voor een counter. Het welbekende verhaal. Als dit gelukt was, wie weet hoe het dan allemaal gelopen was. Als, als, als….het telt niet.

Na de 0-1 liep Sparta achteruit en ontstond er een serie van wat ongelukkige momenten die tot de 1-1 leidden. Een schot werd door Olij niet geweldig verwerkt (het leek toch of hij hem klem had kunnen hebben). De bal kwam bij Bakari terecht die er totaal onnodig een corner van maakte. Bij die corner gaf onze club verdedigend ruimte weg. 1-1. Daarmee gingen beide ploegen ook rusten.

Tweede helft voor Utrecht

In de eerste helft -buiten de eerste 10 minuten om- was Sparta gelijkwaardig aan en in fases zelfs iets beter dan Utrecht. In de tweede helft lagen de verhoudingen anders. Utrecht leek een ‘boost’ te hebben gekregen van de 1-1 en startte fel aan de tweede helft. Sparta kon daar weinig tegenover zetten. Ondanks het veldoverwicht kreeg Utrecht tot aan de voorsprong slechts één goede kans, naast een terecht afgekeurde buitenspelgoal. Utrecht kon ook dit keer na een kwartier het hoge tempo niet volhouden. Sparta leek de boel aardig dicht te kunnen houden. En dan houd je toch de hoop op die ene counter die tot de 1-2 kan leiden. Sparta heeft voorin ten slotte de kwaliteiten om uit het niets een goal te maken.

Maar uiteindelijk gaf onze club het zelf weg. Metinho verloor de bal op een plek waar al bij de pupillen gewaarschuwd wordt dat je daar de bal niet moet verliezen. De Guzman had de fout van Metinho kunnen herstellen. Met al zijn ervaring had De Guzman de situatie beter moeten inschatten en de bal een ram moeten geven of desnoods een gele kaart moeten pakken. Maar hoe De Guzman (niet) ingreep past niet bij een wedstrijd waarin je strijd om Europees voetbal. En zo kreeg Lammers een vrije doortocht en hij had weinig moeite om de 2-1 te maken.

De 2-1 viel in de 70e minuut, maar bleek de mokerslag voor onze club. Utrecht kreeg meer kansen, Sparta bleek nauwelijks bij machte om nog over de middellijn komen. Rijsdijk wisselde aanvallend -Mito en Brym kwamen erin- maar de Spartaanse krachten en hoop leken te zijn weggevloeid. Van een offensief om te komen tot een 2-2 bleek geen sprake. In blessuretijd kreeg Sparta dan zomaar nog een corner. Het leek de beste kans op 2-2 die Sparta nog zou krijgen. En of het nou 1-2 of 1-3 maakt ook niet meer uit, dus Olij ging mee naar voren. Alles of niets. En het werd niets. Utrecht counterde, Olij stond er alleen voor en wist het als keeper niet op te lossen. Jensen kon doorlopen naar een leeg doel en maakte de 3-1. De wedstrijd voorbij, het seizoen voorbij, de Europese droom voor komende zomer ook voorbij.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Nick Olij, Said Bakari (80. Charles-Andreas Brym), Bart Vriends, Mike Eerdhuijzen, Djevencio van der Kust, Jonathan de Guzman (74. Shunsuke Mito), Camiel Neghli, Metinho, Tobias Lauritsen, Pelle Clement, Koki Saito (89. Rick Meissen).

Op naar een spannende transferzomer

Het was een wisselend seizoen. Soms misten we wat leuk voetbal, we lagen al snel uit de beker, er waren mindere fases en vooral op Het Kasteel pakten we eigenlijk te weinig punten. Maar er waren ook mooie fases, voldoende punten in uitwedstrijden en met name aan het einde van de competitie had Sparta de smaak goed te pakken. Uiteindelijk eindigde onze club op een keurige 8e plek. Voor de 3e keer in 4 jaar deelname aan de play-offs. De droom om dit thuis tegen Go Ahead te belonen met een ticket voor Europees voetbal spatte uiteen in de Domstad. Maar Sparta heeft zich als club in de breedte -en zeker ook sportief op het veld- de laatste jaren uitstekend ontwikkeld. Dat positieve gevoel mag er zijn nadat de teleurstelling van de uitschakeling weggedreven is. De supporters op het uitvak leken er oog voor te hebben. Na afloop kwamen de naar het uitvak toe. De Spartaanse supporters gaven een zeer lang en gemeend applaus aan de spelers. Ergens toch een mooi moment in de teleurstelling die er heerste.

De bal ligt nu bij Gerard Nijkamp. Er zullen spelers weggaan – en niet de minste. Maar kan de selectie weer zo samengesteld worden dat Sparta opnieuw mee kan draaien in de linkerhelft? Het wordt een spannende transferzomer.