We hebben hier veel gezegd en geschreven over onze linksback Djevencio van der Kust (22). Veel terechte kritiek ook. Weekblad VI sprak met onze speler. In dat interview met Bart Kruijt toont Van der Kust zich leergierig, zelfkritisch en kwetsbaar. “In het echte verdedigen kan ik me nog verbeteren.”

Djevencio van der Kust is van oorsprong een middenvelder. Als jeugdspeler van FC Utrecht dribbelde hij vanuit het middenveld vaak naar voren. Bij Jong Utrecht kon dat niet meer zo gemakkelijk tegen volwassenen profspelers. Daar en in de 017 werd hij een linie naar achteren gezet. Na een half jaar leverde dat hem een profcontract op. Zijn debuut in het eerste van FC Utrecht was tegen Sparta. Zijn club toen won met 4-0 van zijn huidige club. Tien minuten voor tijd viel hij in voor Django Warmerdam, ook nu zijn concurrent.

Eufemistisch: zijn spel is nog niet denderend

Na een uitstapje naar Texas (Houston Dynamo, met helaas voor hem geen wedstrijden in de Major League Soccer) keerde hij terug naar Nederland. Weer aansluiten bij Utrecht, waar hij elf jaar voor uit kwam? Nee, de kans bij Sparta pakken. Mica Pinto vertrok, hij moest de opvolger worden. Maar het spel is nog niet denderend, laten we het eufemistisch brengen. Het kan beter.

‘Draai tot nu toe een redelijk seizoen’

In het interview met VI realiseert Van der Kust zich dat terdege. “Ik denk dat ik tot nu toe een redelijk seizoen draai. Ik begon op de bank, maar kwam al na vijf wedstrijden in de basis en ik denk dat ik heb laten zien wat mijn kwaliteiten zijn. Daar ben ik tevreden over, maar een redelijk seizoen is voor mij niet voldoende. Er kan nog genoeg beter en ik hoop dat ik dat in de aankomende weken kan laten zien, zodat ik aan het einde van de rit kan zeggen dat ik een prima seizoen heb gedraaid. Daar ligt voor mij de motivatie.”

‘Wil lichaam en uithoudingsvermogen hebben om te blijven duelleren’

Zijn familie, broertje en vrienden wijzen hem op de vele commentaren op zijn spel. Dat krijgt hij mee en Djevencio analyseert zelf ook. “In een aantal wedstrijden heb ik echt met gif gespeeld, maar dat kan ik nog wel vaker doen. Dat moet eigenlijk de norm voor iedere wedstrijd worden. Ook in het echte verdedigen kan ik me nog verbeteren, daar ben ik hard mee bezig op de trainingen. In mijn vrije tijd doe ik aan krachttraining. Niet dat het nu mijn doel is om heel breed te worden, maar ik ben natuurlijk niet de grootste. Wil wel het lichaam en het uithoudingsvermogen hebben om te kunnen blijven duelleren. Daar moet ik dus extra in investeren.”

Het gehele interview lezen? Koop VoetbalInternational in de winkel. Dan leest u ook de visie van VI dat het onrechtvaardig is dat Feyenoord een mogelijke bekerfinale thuis speelt.

Abonneer
Abonneren op
31 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties