Leidinginfo

Sparta – RKC, zaterdag 28 oktober 2023, aanvang 20:00 uur. Zoals alle thuiswedstrijden is ook deze pot aan Sparta zijde uitverkocht. Het uitvak zal bevolkt zijn met 290 Waalwijkers.

Sander van der Eijk is de leidsman van de dag. Hij wordt bijgestaan door de vlaggende mannen Rogier Honig en Don Frijn. Vierde official is het heerschap Stan Teuben. Alex Bos speelt vanuit de Zeister bossen de VAR. De assistent van de VAR wordt structureel onderschat door clubs en de media, maar zonder deze persoon kan een wedstrijd eigenlijk niet fatsoenlijk doorgang krijgen, dat mag wel duidelijk zijn. Het is dan ook een eer voor Michael Osseweijer dat hij is aangewezen als AVAR.

Sparta in de top 3 van de brede middenmoot

De top 4 is onbereikbaar. Het gat van Sparta naar Volendam is zelfs twee punten kleiner, dan het gat naar Twente. Maar er staan nog twee clubs boven ‘ons’ die een lagere begroting hebben. Zo bezien is er is dan ook nog wat marge naar boven. Maar de realiteit is ook dat als de serie die vanaf vandaag volgt negatief gaat verlopen voor Sparta, onze prachtige club op de ranglijst flink naar beneden zal donderen. Winnen thuis tegen RKC (en volgende week tegen Almere) zou de rood-witte gemoedstoestand aanzienlijk bevorderen. Een beetje afstand gaan nemen van het rechterrijtje is het doel voor de komende weken. Sparta behoort op dit moment eigenlijk vooral tot de top 3 van een wel zeer brede middenmoot. Het ontbreekt tot nu toe aan een echte subtop en de middenmoot vormt zich van plek 5 tot en met nummer 17. Of zijn er echt mensen die denken dat nummer 17 Ajax niet in het linkerrijtje gaat eindigen? En de kans dat de nummer 16 FC Utrecht opkrabbelt is natuurlijk ook levensgroot.

De serie waarin het moet gaan gebeuren

Sparta speelt nog niet echt stabiel. We hebben in de breedte meer mogelijkheden dan vorig seizoen, maar de basiself herbergt minder kwaliteit, zoveel is inmiddels wel duidelijk. Daarnaast halen enkele bepalende spelers in de as van het veld (nog?) niet het niveau van vorig seizoen. Sparta staat 7e, maar wie de wedstrijden gezien heeft weet dat het nog niet goed genoeg is, nog te wisselvallig ook. Als je ten minste als doelstelling hanteert dat je weer de play-offs wilt halen als club – en waarom zou je dat niet willen?

Maar er is hoop dat Sparta net op tijd de vorm te pakken heeft om ploegen als RKC aan de zegekar te binden. De eerste helft tegen Go Ahead gaf de Spartaanse burger immers weer moed. En daarbij mogen we meewegen dat onze club al een pittig programma achter de rug heeft. In de afgelopen 9 wedstrijden speelden we al tegen de huidige top 3 (sterker, we speelden al tegen 5 clubs uit de huidige top 6). Tegen de ploegen die onder ons staan werd steeds een goed resultaat gehaal en we zijn benieuwd of de mannen van Jeroen Rijsdijk dat laatste door kunnen zetten. Vanaf vandaag moet het gaan gebeuren. In de serie RKC-thuis, Almere-thuis, Volendam-uit, Utrecht-thuis, Heracles-uit moet een karrevracht aan punten binnen gehaald gaan worden.

Om te beginnen dus tegen RKC. De Waalwijkers staan op plek 10, met slechts 3 punten achterstand op Sparta. Bij ITWM zijn we nooit te beroerd om er een voetbalcliché bij te pakken: het betreft een heuse 6 punten wedstrijd!

Onder leiding van ex-Spartanen krabbelt RKC op

RKC herbergt een aanzienlijk aantal ex-Spartanen. Natuurlijk is er de trainer Henk Fraser. Een man die in Rotterdam-West misschien iets meer credits verdient dan dat hij krijgt. Hij heeft een hart voor Sparta, was ook speler bij onze club en komt nog regelmatig met zijn zoontje bij wedstrijden van onze club kijken. Hij had al getekend bij Sparta toen onze club degradeerde. Hij liep niet weg, maar bleef. Ging de uitdaging aan en promoveerde direct. En onder zijn leiding werd Sparta na de promotie keurig 11e en 8e. Het laatste seizoen verliep slecht. Deels omdat de selectie niet goed genoeg was, deels omdat Fraser het in de tweede seizoenshelft niet op de rit kreeg. Maar ach, dat overkomt iedere trainer weleens. Het probleem met de erfenis die Fraser in de gedachten van supporters nalaat is dat het voetbal zo ontzettend saai was. Natuurlijk, er zaten in al die jaren echt wel een paar leuke potten tussen, maar de uitzondering bevestigt daar de regel. Zelfs tegen de meest matige elftallen was het doorgaans voetballen vanuit de gedachte om ballen tegen te houden. Punten vergoeden veel, maar ook weer niet alles. Iets aantrekkelijker voetbal had toch wel gemogen? Het verfrissende voetbal onder Steijn was vorig seizoen ook wat dat betreft een verademing.

Fraser heeft wat oud-bekenden gehaald uit Rotterdam-West. Geert Arend Roorda was tot afgelopen zomer werkzaam bij onze club en is nu assistent in Waalwijk, waar ook Adil Auassar assistent van Fraser is. Auassar is natuurlijk een man die met extra warmte ontvangen zal worden op Het Kasteel. Met name de beslissende goal in Doetinchem staat velen nog op het netvlies gebrand. Maar ook was hij een leider van achteruit en een speler die onze club als aanvoerder uitstekend vertegenwoordigde. Net een jaar te lang doorgegaan, dat wel. Zoals zoveel spelers.

Historie

In historisch perspectief is het verschil tussen RKC-uit en RKC-thuis ontzettend groot. Hoewel het de laatste jaren uit beter gaat, is de balans in Waalwijk zeer negatief. Op Het Kasteel daarentegen verloor Sparta maar 3 van de 21 potjes, waarvan de laatste nederlaag alweer 12 jaar geleden is. Daarna won Sparta vijf keer op rij. De vorige twee seizoenen eindigde Sparta – RKC in een gelijkspel.

Sparta

Sergi Rosanas ontbreekt uiteraard nog. Of de Spanjaard die op geen enkel scoutingslijstje stond en in de voorbereiding geen indruk maakte ooit Sparta 1 zal halen is maar de vraag. Maar goed, hij is voorlopig nog geblesseerd. En daarom zijn we op rechtsback kwetsbaar en afhankelijk van ex-RKC’er Bakari. Gelukkig is hij in vorm, niet geblesseerd en tot nu toe ook nog niet geschorst. Hoewel Bakari niet het niveau van Sambo heeft, heeft hij de meeste Spartanen toch zeer positief verrast. Bakari zat in zijn laatste seizoen bij RKC af en toe op de bank en had wisselende positie in het team. Maar bij Sparta is hij de vaste rechtsback. Bakari geeft aan met die stabiliteit zeer blij te zijn en het naar zijn zin te hebben bij onze club. Niettemin is RKC de club waarmee hij echt een warme band heeft. Niet zo gek ook, hij speelde er 140 wedstrijden in 6 seizoenen en was populair bij de supporters. Ook Clement kwam afgelopen zomer over van RKC. Hij speelde daar maar één seizoen, maar blonk toen wel in veel wedstrijden uit.

Op links in de verdediging heeft Djevencio van der Kust inmiddels een vaste basisplek veroverd. Daarnaast debuteerde hij onlangs ook nog eens voor het nationale elftal van Suriname. “Ik merk dat ik weer helemaal opbloei”, aldus de 22-jarige Van der Kust over zijn overstap van Utrecht naar Sparta.

En zo krijgt de basiself van Rijsdijk langzamerhand vaste vormen. Het blijft een aderlang dat Saito en Eerdhuijzen nog steeds ontbreken, maar het is niet anders. Waarschijnlijk zitten Hamza el Dahri en Dylan van Wageningen, beiden spelers van Jong Sparta die al een tijdje met het eerste meetrainen, weer op de bank. RKC zal naar verwachting op zijn Fraseriaans met 5-3-2 spelen. Daar zet Sparta -ook al naar verwachting- de volgende 11 mannen tegenover.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Olij, Bakari, Vriends, Velthuis, Van der Kust, De Guzmán, Kitolano, Verschueren, Neghli, Lauritsen, Clement

RKC

Niet alleen bestaat de staf van RKC uit ex-Spartanen. In de selectie zien we ook Meijers en Kramer. In de schaduw van de discussie van het vertrek van Pinto ging het maar zelden over Meijers. Maar Sparta liet hem wel erg makkelijk gaan, terwijl hij er eigenlijk altijd stond als het nodig was. Was Meijers als ervaren speler naast Van der Kust een betere optie geweest dan Warmerdam? Nijkamp vond van niet. En dus zit Warmerdam vanavond op de bank bij Sparta en staat Meijers in de basis bij RKC.

Die andere ex-Spartaan Kramer viel bij onze club tegen. In de wedstrijden dat hij in actie kwam zag je wel dat hij een duidelijke meerwaarde had en in de beslissende fase van de competitie misschien wel doorslaggevend had kunnen worden. Maar hij verloor zijn zelfbeheersing uit tegen Vitesse, waardoor hij 7 wedstrijden geschorst werd. Precies op het moment dat het erom ging spannen. Kramer mistte hierdoor de laatste drie competitiewedstrijden en de nacompetitie. Eigenlijk geen zak aan gehad dus. Sparta degradeerde. Maar voor de middenmoot eredivisie blijft het een prima spits. Hij is dan ook één van de belangrijkste spelers aan de zijde van de Brabo’s.

Vermoedelijke opstelling RKC: Houwen, Lelieveld, Gaari, Adewoye, Van den Buijs, Meijers, Roemeratoe, Oukili, Lokesa, Kramer, Min

SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner

163 REACTIES

 1. Dat geile 4-2-3-1……ook……je wint zo geen wedstrijd.
  GN zit in het buitenland?
  Waarvoor als ik vragen mag?
  Negli en Clement voldoen niet.
  Laat hem de centen in de zak houden want zoveel kijk heeft hij er niet op.
  Dit is een zielloos Sparta en het zal een hele klus worden om deze wedstrijd over de streep te trekken.

 2. Alleen maar breed en terug.
  Na 12 X heen en weer de bal eindelijk bij een middenvelder, die kijkt heel ff vooruit en … kapt terug en weer naar achteren…
  Zouden ze niet door hebben dat die 2x 3 kwartier er zijn om proberen naar voren te spelen, kansen te creëren en evt zelfs een keer te scoren…?
  Pff…

 3. 30 minuten meeste balbezit. Maar nauwelijks echte kansen.
  Bloedeloos.
  Grote fout Vriends en een gigantische kans voor RKC.
  Maar het overwicht van Sparta sudderde weer weg.
  Tenzij Rkc een paar keer in eigen doel schiet, zie ik onze mannen weer geen doelpunt maken.
  Clement wisselen van Brym.
  GN heeft een jaar kunnen werken aan het opvangen van het vertrek van v. Cooy.
  Heb niet de indruk dat dit hem gelukt is.
  Even wat sterke koffie drinken voor de tweede helft.

 4. Vrees wat betreft RKC betreft heb ik niet, maar wel in het ondermaats doelpunten produceren van Sparta. En daar moet echt veranderen en ik hoop en met mij nog vele andere dat dat vanavond gaat gebeuren en dat er gewonnen wordt en zo een basis gemaakt wordt voor de komende wedstrijden. Hier bij wens ik alle Spartanen veel succes mee!!

 5. Scherp gezien van ITWM dat we Meijer te makkelijk hebben laten vertrekken. Stukken beter dan Warmerdam. Wat betreft Van der Kust is het nog even afwachten hoe die zich gaat ontwikkelen.

  Pakken we vanavond drie punten dan geeft dat vertrouwen voor de rest van de eerstkomende serie.
  Kom op Sparta!

 6. Lastige pot. Zoals alle wedstrijden voor Sparta momenteel lastig zijn. Zo makkelijk als het vorig seizoen ging zo moeizaam gaat het nu (ondanks het prima aantal punten).

  Op de langere termijn komen Koki en Eerdhuijzen natuurlijk ooit weer wel terug van hun blessures. Het is vooral zaak in hun afwezigheid niet al teveel punten te morsen. Eigenlijk moet je dus vanavond gewoon winnen.

  Sparta kan echt wel bij de eerste 9 eindigen en derhalve wederom playoffs spelen. En de prijzen worden pas in juni verdeeld. Daarom maak ik me vooralsnog nog niet veel zorgen, we kunnen beter in mei/juni de pannen van het dak spelen… Laat onverlet dat je natuurlijk wel verbetering wil zien. Laten we daar vanavond maar eens mee beginnen dan…

 7. Als doelstelling voor dit jaar hou ik het halen van het linkerrijtje (en dus play-offs) aan. Uiteraard zo hoog mogelijk, maar met olay-offs zou ik tevreden zijn. Ons budget is plek 11, dus plek 6/7/8/9 is wat mij betreft een prima prestatie.

  Om het linkerrijtje te halen heb je over het algemeen zo’n 42/43 punten nodig. Dat verschilt een beetje per jaar.

  Als we dat willen halen, zullen we tegen de 9 ploegen onder ons, waaronder waarschijnlijk RKC, veel punten moeten halen. Onze kwaliteit lag er vorig jaar in dat we van de 54 mogelijke punten tegen het rechterrijtje, er 47 pakten.

  Ik ben bang dat we dit jaar minder makkelijk van ploegen onder ons winnen. Tegen NEC, Excelsior en GAE hebben we al 7 punten laten liggen. Zelfs als ik er vanuit ga dat GAE of NEC het linkerrijtje haalt, hebben we al 5 punten laten liggen (vorig seizoen 7). Als we een beetje in de buurt van vorig jaar willen komen en een rustig seizoen willen hebben, moeten we vandaag en zondag winnen.

  Verdedigend staat het nog altijd goed. Pas 13 goals tegen, alleen de top 4 heeft minder, en we hebben de 3 ploegen die by far het meest scoren al gehad. Van de 6 meest scorende teams hebben we al tegen 5 ploegen gespeeld (alleen Twente niet).

  Zelf scoren gaat moeilijker, maar als dat even gaat lopen, dan heb ik er alle vertrouwen in. 10 goals is niet veel, maar 2 zuivere goals tegen Vitesse missen daar wel. Vorig seizoen hebben we 60 goals gemaakt, maar 15% van onze productie was in de laatste 2 potjes tegen al gedegradeerde ploegen. Als ik dat ‘normaliseer’ hebben we ook vorig jaar niet buitensporig veel gescoord.

  Vanavond gaan we winnen. Einde bericht.