Leidinginfo

Sparta – RKC, zaterdag 28 oktober 2023, aanvang 20:00 uur. Zoals alle thuiswedstrijden is ook deze pot aan Sparta zijde uitverkocht. Het uitvak zal bevolkt zijn met 290 Waalwijkers.

Sander van der Eijk is de leidsman van de dag. Hij wordt bijgestaan door de vlaggende mannen Rogier Honig en Don Frijn. Vierde official is het heerschap Stan Teuben. Alex Bos speelt vanuit de Zeister bossen de VAR. De assistent van de VAR wordt structureel onderschat door clubs en de media, maar zonder deze persoon kan een wedstrijd eigenlijk niet fatsoenlijk doorgang krijgen, dat mag wel duidelijk zijn. Het is dan ook een eer voor Michael Osseweijer dat hij is aangewezen als AVAR.

Sparta in de top 3 van de brede middenmoot

De top 4 is onbereikbaar. Het gat van Sparta naar Volendam is zelfs twee punten kleiner, dan het gat naar Twente. Maar er staan nog twee clubs boven ‘ons’ die een lagere begroting hebben. Zo bezien is er is dan ook nog wat marge naar boven. Maar de realiteit is ook dat als de serie die vanaf vandaag volgt negatief gaat verlopen voor Sparta, onze prachtige club op de ranglijst flink naar beneden zal donderen. Winnen thuis tegen RKC (en volgende week tegen Almere) zou de rood-witte gemoedstoestand aanzienlijk bevorderen. Een beetje afstand gaan nemen van het rechterrijtje is het doel voor de komende weken. Sparta behoort op dit moment eigenlijk vooral tot de top 3 van een wel zeer brede middenmoot. Het ontbreekt tot nu toe aan een echte subtop en de middenmoot vormt zich van plek 5 tot en met nummer 17. Of zijn er echt mensen die denken dat nummer 17 Ajax niet in het linkerrijtje gaat eindigen? En de kans dat de nummer 16 FC Utrecht opkrabbelt is natuurlijk ook levensgroot.

De serie waarin het moet gaan gebeuren

Sparta speelt nog niet echt stabiel. We hebben in de breedte meer mogelijkheden dan vorig seizoen, maar de basiself herbergt minder kwaliteit, zoveel is inmiddels wel duidelijk. Daarnaast halen enkele bepalende spelers in de as van het veld (nog?) niet het niveau van vorig seizoen. Sparta staat 7e, maar wie de wedstrijden gezien heeft weet dat het nog niet goed genoeg is, nog te wisselvallig ook. Als je ten minste als doelstelling hanteert dat je weer de play-offs wilt halen als club – en waarom zou je dat niet willen?

Maar er is hoop dat Sparta net op tijd de vorm te pakken heeft om ploegen als RKC aan de zegekar te binden. De eerste helft tegen Go Ahead gaf de Spartaanse burger immers weer moed. En daarbij mogen we meewegen dat onze club al een pittig programma achter de rug heeft. In de afgelopen 9 wedstrijden speelden we al tegen de huidige top 3 (sterker, we speelden al tegen 5 clubs uit de huidige top 6). Tegen de ploegen die onder ons staan werd steeds een goed resultaat gehaal en we zijn benieuwd of de mannen van Jeroen Rijsdijk dat laatste door kunnen zetten. Vanaf vandaag moet het gaan gebeuren. In de serie RKC-thuis, Almere-thuis, Volendam-uit, Utrecht-thuis, Heracles-uit moet een karrevracht aan punten binnen gehaald gaan worden.

Om te beginnen dus tegen RKC. De Waalwijkers staan op plek 10, met slechts 3 punten achterstand op Sparta. Bij ITWM zijn we nooit te beroerd om er een voetbalcliché bij te pakken: het betreft een heuse 6 punten wedstrijd!

Onder leiding van ex-Spartanen krabbelt RKC op

RKC herbergt een aanzienlijk aantal ex-Spartanen. Natuurlijk is er de trainer Henk Fraser. Een man die in Rotterdam-West misschien iets meer credits verdient dan dat hij krijgt. Hij heeft een hart voor Sparta, was ook speler bij onze club en komt nog regelmatig met zijn zoontje bij wedstrijden van onze club kijken. Hij had al getekend bij Sparta toen onze club degradeerde. Hij liep niet weg, maar bleef. Ging de uitdaging aan en promoveerde direct. En onder zijn leiding werd Sparta na de promotie keurig 11e en 8e. Het laatste seizoen verliep slecht. Deels omdat de selectie niet goed genoeg was, deels omdat Fraser het in de tweede seizoenshelft niet op de rit kreeg. Maar ach, dat overkomt iedere trainer weleens. Het probleem met de erfenis die Fraser in de gedachten van supporters nalaat is dat het voetbal zo ontzettend saai was. Natuurlijk, er zaten in al die jaren echt wel een paar leuke potten tussen, maar de uitzondering bevestigt daar de regel. Zelfs tegen de meest matige elftallen was het doorgaans voetballen vanuit de gedachte om ballen tegen te houden. Punten vergoeden veel, maar ook weer niet alles. Iets aantrekkelijker voetbal had toch wel gemogen? Het verfrissende voetbal onder Steijn was vorig seizoen ook wat dat betreft een verademing.

Fraser heeft wat oud-bekenden gehaald uit Rotterdam-West. Geert Arend Roorda was tot afgelopen zomer werkzaam bij onze club en is nu assistent in Waalwijk, waar ook Adil Auassar assistent van Fraser is. Auassar is natuurlijk een man die met extra warmte ontvangen zal worden op Het Kasteel. Met name de beslissende goal in Doetinchem staat velen nog op het netvlies gebrand. Maar ook was hij een leider van achteruit en een speler die onze club als aanvoerder uitstekend vertegenwoordigde. Net een jaar te lang doorgegaan, dat wel. Zoals zoveel spelers.

Historie

In historisch perspectief is het verschil tussen RKC-uit en RKC-thuis ontzettend groot. Hoewel het de laatste jaren uit beter gaat, is de balans in Waalwijk zeer negatief. Op Het Kasteel daarentegen verloor Sparta maar 3 van de 21 potjes, waarvan de laatste nederlaag alweer 12 jaar geleden is. Daarna won Sparta vijf keer op rij. De vorige twee seizoenen eindigde Sparta – RKC in een gelijkspel.

Sparta

Sergi Rosanas ontbreekt uiteraard nog. Of de Spanjaard die op geen enkel scoutingslijstje stond en in de voorbereiding geen indruk maakte ooit Sparta 1 zal halen is maar de vraag. Maar goed, hij is voorlopig nog geblesseerd. En daarom zijn we op rechtsback kwetsbaar en afhankelijk van ex-RKC’er Bakari. Gelukkig is hij in vorm, niet geblesseerd en tot nu toe ook nog niet geschorst. Hoewel Bakari niet het niveau van Sambo heeft, heeft hij de meeste Spartanen toch zeer positief verrast. Bakari zat in zijn laatste seizoen bij RKC af en toe op de bank en had wisselende positie in het team. Maar bij Sparta is hij de vaste rechtsback. Bakari geeft aan met die stabiliteit zeer blij te zijn en het naar zijn zin te hebben bij onze club. Niettemin is RKC de club waarmee hij echt een warme band heeft. Niet zo gek ook, hij speelde er 140 wedstrijden in 6 seizoenen en was populair bij de supporters. Ook Clement kwam afgelopen zomer over van RKC. Hij speelde daar maar één seizoen, maar blonk toen wel in veel wedstrijden uit.

Op links in de verdediging heeft Djevencio van der Kust inmiddels een vaste basisplek veroverd. Daarnaast debuteerde hij onlangs ook nog eens voor het nationale elftal van Suriname. “Ik merk dat ik weer helemaal opbloei”, aldus de 22-jarige Van der Kust over zijn overstap van Utrecht naar Sparta.

En zo krijgt de basiself van Rijsdijk langzamerhand vaste vormen. Het blijft een aderlang dat Saito en Eerdhuijzen nog steeds ontbreken, maar het is niet anders. Waarschijnlijk zitten Hamza el Dahri en Dylan van Wageningen, beiden spelers van Jong Sparta die al een tijdje met het eerste meetrainen, weer op de bank. RKC zal naar verwachting op zijn Fraseriaans met 5-3-2 spelen. Daar zet Sparta -ook al naar verwachting- de volgende 11 mannen tegenover.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Olij, Bakari, Vriends, Velthuis, Van der Kust, De Guzmán, Kitolano, Verschueren, Neghli, Lauritsen, Clement

RKC

Niet alleen bestaat de staf van RKC uit ex-Spartanen. In de selectie zien we ook Meijers en Kramer. In de schaduw van de discussie van het vertrek van Pinto ging het maar zelden over Meijers. Maar Sparta liet hem wel erg makkelijk gaan, terwijl hij er eigenlijk altijd stond als het nodig was. Was Meijers als ervaren speler naast Van der Kust een betere optie geweest dan Warmerdam? Nijkamp vond van niet. En dus zit Warmerdam vanavond op de bank bij Sparta en staat Meijers in de basis bij RKC.

Die andere ex-Spartaan Kramer viel bij onze club tegen. In de wedstrijden dat hij in actie kwam zag je wel dat hij een duidelijke meerwaarde had en in de beslissende fase van de competitie misschien wel doorslaggevend had kunnen worden. Maar hij verloor zijn zelfbeheersing uit tegen Vitesse, waardoor hij 7 wedstrijden geschorst werd. Precies op het moment dat het erom ging spannen. Kramer mistte hierdoor de laatste drie competitiewedstrijden en de nacompetitie. Eigenlijk geen zak aan gehad dus. Sparta degradeerde. Maar voor de middenmoot eredivisie blijft het een prima spits. Hij is dan ook één van de belangrijkste spelers aan de zijde van de Brabo’s.

Vermoedelijke opstelling RKC: Houwen, Lelieveld, Gaari, Adewoye, Van den Buijs, Meijers, Roemeratoe, Oukili, Lokesa, Kramer, Min

Abonneer
Abonneren op
163 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties