Eindelijk een zaterdagavond op Het Kasteel! Na het gelijkspel in Deventer mag Sparta weer in eigen huis aantreden. Dit keer tegen de Brabanders uit Waalwijk. De Rooms Katholieke Combinatie Waalwijk komt op bezoek, waar veel oude bekenden weer terug op het oude nest zijn. Oud-Spartanen, zoals Henk Fräser, Adil Auassar en Geert-Arend Roorda zitten op de bank. Aaron Meijers staat op het veld.

Naast oud-Spartanen zijn er natuurlijk ook huidig Spartanen. Het seizoen loopt degelijk en de gewenning aan succes is voelbaar onder de Spartanen. De tevredenheid is lastig voelbaar tijdens een redelijk goed seizoen tot nu toe. Dit heeft natuurlijk te maken met de verhoogde verwachtingen. De elf Spartanen die deze verhoogde verwachtingen moeten gaan waarmaken zijn Olij, Bakari, Vriends, Velthuis, Van der Kust, De Guzman, Kitolano, Verschueren, Neghli, Lauritsen en Clement.

Sterk eerste kwartier

Na het spectaculaire vuurwerk floot Sander van der Eijk voor aftrap. Het spelbeeld was vanaf de eerste minuut direct duidelijk. Sparta voerde de toon en RKC hing met tien man voor de pot. In het eerste kwartier flitste Sparta bij vlagen richting het doel van de Waalwijkers. Na zes minuten was Lauritsen direct gevaarlijk met een kopbal, maar deze ging over. Lauritsen kreeg een nog grotere kans na een goede steekpass van Verschueren. Links van het doel schoot hij in de korte hoek, maar Jeroen Houwen bracht redding.

Pover halfuur

Na dit gevaar was het veel breien. Sparta kreeg wel enkele kansen, zoals een vrije trap uit (waarschijnlijk uit de koker van tacticus Boukhari). De Guzman en Verschueren deden alsof zij druk aan het overleggen waren. Vervolgens werd de vrije trap snel genomen en schoot Verschueren de bal +/- 30 meter naast het doel. Een vergooide kans. Zelfs het verdedigende RKC kwam nog tot enkele kansen. Een lange trap van de keeper werd verkeerd ingeschat door Vriends, maar gelukkig bakte RKC er weinig van. Een worstenbroodje nuttiger schoot ver naast.

De VAR laat zich niet foppen

Vlak voor rust dacht Sparta een penalty te krijgen. Een voorzet van Neghli bracht veel problemen bij keeper Houwen. Hij liet de bal los en rolde zo in de voeten van Kitolano. Door de slechte controle van Kitolano deed hem doen besluiten als een stervende zwaan naar het gras te gaan. Van der Eijk wees resoluut naar de stip. De VAR riep de heer Van der Eijk naar het scherm. De Spartanen liepen al weg van het strafschopgebied en het was duidelijk: geen penalty. Sparta en RKC rusten met een 0-0 tussenstand, onder een klein fluitconcert van het thuispubliek…

Sparta zet aan

Na de thee zet Sparta direct aan in de tweede helft. Een corner van de Kasteelheren wordt slecht weggewerkt door oud-Spartaan Aaron Meijers. Velthuis legt de bal klaar op Bakari en zijn voorzet wordt in de zestien met de hand getoucheerd door een Waalwijker. Strafschop! Of nee, Van der Eijk zegt: ‘vrije trap!’. Tot ontsteltenis van het publiek. De VAR was echter scherp en fluisterde in het oor ‘Je hebt het weer mis, Sander. Wijs naar de stip’. Onder luid gejuich wees Van der Eijk naar de stip. Lauritsen stond achter de bal en stuurde Houwen de verkeerde hoek in. 1-0! In de 64e minuut gaf Neghli de bal rond de middenlijn aan Lauritsen. Hij mocht tot de zestien doorlopen van de Waalwijkse verdediging en legde de bal goed af op Verschueren. In de korte hoek knalde hij de 2-0 binnen en was de bevrijding daarvoor Sparta.

Rood Verschueren

Drie minuten na de bevrijdende 2-0 werd de wedstrijd spannend. Niet door een doelpunt, maar een rode kaart. Van der Kust liet zich bij de cornervlag van RKC makkelijk wegzetten. Verschueren wilde dit herstellen, maar zet zijn sliding in op de enkel van de ingevallen Bakkali. Van der Eijk pakte direct zijn rode kaart en Verschueren mocht douchen.

Met tien man kon Sparta de wedstrijd rustig uitspelen. De ploeg van Henk Fräser kon geen potten breken en de eindstand bleef 2-0. Ondanks de verward fluitende Sander van der Eijk en de rode kaart pakte Sparta drie punten en heeft het nu in totaal 15 punten na tien wedstrijden! Al met al een goede prestatie. Volgende week komt weer een oud-Sparta trainer op bezoek. Alex Pastoor mag dan zijn borst nat gaan maken. Een goed weekend, Spartanen!