Spartanen, we dromen niet. We zijn klaarwakker en staan na een half seizoen zesde. Van de eredivisie, welteverstaan. Op de agenda staat vanavond om 21:00 uur de thuiswedstrijd tegen nummer twaalf RKC. Winnen we die wedstrijd, staan we boven Ajax. In ieder geval twee dagen. Daarom, Spartanen, open al je zintuigen, besef dat we iets unieks meemaken en geniet!

Jugendstil pottenbakken

Laatst was uw voorbeschouwert van dienst in Bergen op Zoom voor een concert van bluesrocker Julian Sas. In ons gezelschap was een inwoner van Waalwijk. Het gesprek kwam op bekende Waalwijkers en Bergen op Zomenaren, Bergenaren op Zoom, Bergenezen op Zoom. Die dus. Wie heeft bekendere inwoners, was de vraag. Nou, wat denkt u, Spartanen?

We beginnen in Waalwijk. Biljarter Rini van Bracht, turner en drugsgebruiker Yuri van Gelder, Olcay Gülsen van de TV, René Mioch van de film, cabaretier Alex Klaasen, volkszanger Jantje Koopmans, Nobelprijswinnaar Martinus Veltman en langeafstandszwemmert Maarten van der Weijden. Allemaal uit Waalwijk. Zeker geen slechte score voor een stadje dat voor twee derde uit woonwinkels bestaat.

Dan Bergen op Zoom. Die hebben, in tegenstelling tot Waalwijk, een eigen Wikipedia-pagina voor haar bekende (oud-)inwoners. Dat belooft veel. Als tweede op die lijst staat daar ‘onze’ Desiderius Erasmus. Dat geeft te denken. Wie zijn nog meer beroemd en hebben roots in Bergen op Zoom? We noemen een Godefridus Cornelisz Udemans, een Toine Maizarac, een Adri Suijkerbuijk, een Henk Snepvangers, een Leo den Hop. Verder uiteraard Kees van Genk, Piet van Genk en Willem van Genk. En laten we vlaggenkundige Willem van Ham, hinkstapspringer Frans Maas en jugendstil-pottenbakker Govert-Marinus Augustijn niet vergeten.

Heeft Bergen op Zoom dan geen A-lijst materiaal voortgebracht? We komen tot Ed Nijpels, Adrie van der Poel, Cornald Maas en Rico Verhoeven. Waalwijk wint deze eerste ronde in de strijd om de Brabantse gemeente met de meeste bekende inwoners. En dat is voor nu wel even genoeg winst voor Waalwijk. Laat dat maar aan Sparta over!

Commissarissen

Want we gaan een potje voetballen tegen RKC Waalwijk. En dat gaat Sparta de laatste tijd best lekker af. Drie maanden geleden verloor Sparta voor het laatst. Daarna werd vier keer gewonnen en twee keer gelijk gespeeld. De 0-3 winst tegen Cambuur afgelopen zaterdag was de laatste onder leiding van het one-tier-board. Laten we hopen dat de spelers niet te veel zenuwen ervaren van de terugkeer van de Raad van Commissarissen.

Bij Sparta is de grootste vraag hoe het met Tobias Lauritsen is. De Noorse spits werd zaterdag getorpedeerd door Cambuur-doelman João Virginia. De scheids vond niet dat er iets bestraffenswaardigs gebeurd was, maar Lauritsen moest wel het veld verlaten met een pak ijs (Hertog) om zijn hand. Er zijn geen signalen dat Lauritsen vanavond niet beschikbaar is. Daarom gaan we ervanuit dat Maurice Steijn zijn winning team niet hoeft te changen, ook al zijn Namli en vermoedelijk De Guzman weer beschikbaar.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Olij; Sambo, Vriends, Auassar, Pinto; Kitolano, Verschueren, Mijnans; Saito, Lauritsen, Van Crooy.

Weekendje vrij

RKC speelt geen slecht seizoen, ook geen goed seizoen, maar iets ertussenin. Wat voor RKC eigenlijk best goed is. Afgelopen weekend kwam RKC niet in actie, omdat heel Waalwijk onder een laag van drie meter sneeuw lag. Waar Sparta op en neer naar Scandinavië reed, had de tegenstander een weekendje vrij. Een week eerder was laagvlieger Volendam nog te sterk voor RKC. Bij RKC is oud-Spartaan Illiass Bel Hassani belangrijk. Tegen Sparta komt hij terug van een schorsing. Ook spits Michiel Kramer is terug in de Waalwijkse selectie, maar dan na een blessure. Voorin heeft RKC-trainer Oosting ook nog Mats Seuntjens en Mika Biereth tot zijn beschikking. Keuzes, keuzes, keuzes.

Vermoedelijke opstelling RKC: Vaessen; Lelieveld, Gaari, Adewoye, Van den Buys, Lutonda; Bel Hassani, Anita, Clement; Seuntjens, Biereth.

26 kaarten

De wedstrijd staat onder leiding van Danny Makkelie. De in Curaçao geboren scheidsrechter wordt geassisteerd door de heren Steegstra en De Vries. Vierde official is heerschap Teuben. De heren Van den Kerkhof en Diks zijn VAR en AVAR. Sparta Rotterdam – RKC Waalwijk is live te zien op ESPN 1 en te beluisteren op Radio Rijnmond. En Langstraat FM, dat kan ook. Om kwart voor twee op dinsdagmiddag waren er voor de Spartavakken nog 26 kaarten te kopen. Wij noteren wederom een uitverkocht Kasteel.

Abonneer
Abonneren op
131 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties