RKC – Sparta. Een zeer belangrijk duel. Bij winst stijgt Sparta boven de beruchte streep. Verliest onze club, dan zakken we naar plek 18. Al met al zaak om in Waalwijk de eerste driepunter van het seizoen te pakken!

RKC – Sparta, 7 november 2020, aanvang 21:00 uur. Ingmar Oosterom is de scheidsrechter van dienst. Peter van Dongen en Rien Koopma vlaggen. Vierde official is het heerschap Dröge.De VAR operator in Zeist luistert naar de naam Alex Bos en hij zal bijgestaan worden door niemand minder dan Kevin Bodde, die trots prijkt met de titel van AVAR. De wedstrijd is te volgen op Radio Rijnmond en wordt uitgezonden op Fox Sports 1.

De eerste overwinning van het seizoen?

Sparta won nog niet dit seizoen. Onze club is ook al uitgeschakeld in de beker. Als we vandaag verliezen in Waalwijk, dan zakt Sparta naar plek 18 met 5 punten achterstand op het nietige RKC, dat alleen maar nog in de eredivisie speelt dankzij een virusje dat met de naam COVID-19 door het leven gaat. Dan gaat de Spartaanse alarmfase wel in. Een ouderwetse rood-witte crisissfeer dreigt. Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen. Als Sparta wint, dan verdubbelen we opeens het puntenaantal en staan we vanavond boven de streep. Opportunistisch allemaal, maar zo werkt het. Om het potje als cruciaal te bestempelen gaat wat ver. Maar het zou met een vrij weekend voor de deur wel ontzettend lekker zijn om te winnen en zo wat rust en vertrouwen te krijgen rondom de club.

Henk en Utrecht

Henk Fraser verlengde dit seizoen nog zijn contract, maar staat volgens De Telegraaf en het Algemeen Dagblad in de belangstelling van FC Utrecht. Ook andere namen (o.a. Mark van Bommel) zijn in De Geruchtenmachine beland. Maar als Utrecht interesse heeft in Henk, heeft Henk ook wel interesse in Utrecht, zoveel is wel duidelijk. Hij is op te halen voor een gelimiteerde transfersom en dat geld kan Sparta in deze moeilijke tijden ook wel weer gebruiken. Misschien zit Fraser tegen RKC dus wel voor het laatst op de Sparta-bank. En misschien ook wel niet. Sparta is altijd groter dan de zittende trainer, dus ook als hij weggaat komt er wel weer een oplossing. Eerst maar eens drie punten ophalen in Waalwijk.

RKC probeert herkansing te pakken

RKC donderde vorig seizoen van de ranglijst af en heeft veruit de laagste begroting van alle eredivisieploegen. De club had natuurlijk moeten degraderen, maar werd gered door het coronavirus en de KNVB en probeert dit seizoen ‘de herkansing’ met beide handen aan te grijpen. En de ploeg van Fred Grim is aardig bezig. Dat RKC  met vijf punten op de dertiende plaats staat is boven verwachting. Met een thuiswedstrijd tegen concurrent Sparta op bezoek is er opeens veel vertrouwen in Waalwijk op een echt mooie competitiestart.

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen stonden Sparta en RKC ook al tegenover elkaar. Ook toen werd er gespeeld in Waalwijk. Die wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel, Bart Vriends was trefzeker namens onze club.

Bij RKC zien we een oude bekende terug. Finn Stokkers speelde in de jeugd van Sparta en ‘hij speelde 43 competitiewedstrijden in het eerste van Sparta. Op 17-jarige leeftijd debuteerde hij en scoorde hij bij zijn profdebuut binnen een paar minuten als invaller tegen FC Den Bosch (7-1). Het is voor het eerst dat hij tegen Sparta speelt in competitieverband. Aan het begin van het seizoen speelde hij overigens nog voor NAC. Maar NAC en RKC ruilden Stokkers en Bilate. Bilate is nu vaste bankzitter bij NAZ. Stokkers zit op de bank bij RKC. Helemaal ten onrechte dat Sparta deze spelers destijds heeft laten gaan is het niet, gezien hun moeizame carrière.

RKC

Opvallend. Voor het eerst sinds de zomer van 2019 treft RKC een team treft dat lager geklasseerd staat op de ranglijst. Dat dat Sparta is zegt ook veel over de matige competitie start van onze club. Bij winst op Sparta mogen de Waalwijkers zelfs gaan flirten met het linkerrijtje. Aan Sparta zaak om dat te voorkomen, want RKC is uiteindelijk wel één van de ploegen die we onder ons moeten zien te krijgen en houden. Fred Grim is de man die de assistent van Dick Advocaat was toen Sparta degradeerde. Hij was graag hoofdtrainer geworden bij onze club. Hij was er zelfs al een beetje vanuit gegaan. Maar Henk koos voor Henk. Fred boos. En heeft Fred lang dwars gezeten, want hij is er lang nog in interviews op terug gekomen. Ach ja, de profwereld is hard.

Fred kan niet beschikken over de geblesseerde Sylla Sow. Waarschijnlijk zal Ola John hem vervangen. Best een grote naam uit het verleden natuurlijk, al zegt dat niet veel. Lennerd Daneels is de andere optie, maar waarschijnlijk mag Daneels de bank warm houden. Ook Stokkers begint op de bank; hij ziet Damascan op ‘zijn’ plek in de basis staan.

Vermoedelijke opstelling RKC: Lamprou; Bakari, Meulensteen, Touba, Wouters, Olsak, Anita, Tahiri, Ngonge, Damascan, John

Sparta

Coremans, Engels, Kharchouk en Gravenberch zijn afwezig vanwege blessures. Veel problemen voorin dus. De kans dat Emegha gaat starten is dan ook groter. Fraser uitte veel kritiek op de verdediging en overwoog afgelopen week om (tegen het 4-3-3 van RKC) weer te gaan spelen in een 4-4-2 opstelling. Zoals gebruikelijk wil onze trainert niet veel kwijt over de opstelling, maar als hij daadwerkelijk 4-4-2 gaat spelen zou dit weleens ten koste kunnen gaan van Bart Vriends, die al weken hopeloos uit vorm is. Ook Abels moet vrezen voor zijn plek nu Fortes weer helemaal fit is. Op het middenveld keert Auassar terug in de basis na een schorsing. Smeets maakt onderdeel uit van de selectie. Fraser heeft aangegeven hem het liefste in de basis op te willen stellen, maar of dat qua fitheid verantwoord is, is nog niet duidelijk. Als Smeets niet speelt, zal Duarte in beeld komen.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Okoye, Fortes, Beugelsdijk, Heylen, Pinto, Harroui, Auassar, Smeets, Mijnans, Thy, Emegha

Abonneer
Abonneren op
360 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties