wedstrijdposter PSV - Sparta

Zijn we nog steeds In The Winning Mood? Dat zullen ongetwijfeld veel Spartanen zich afvragen met het naderen van de wedstrijd tegen PSV. Normaliter, is elk punt dat we halen in het Philips stadion een bonuspunt…maar de club uit Rotterdam-West lijkt de vorm na twee gewonnen duels, hervonden te hebben. Dat de vorm tegen laagvliegers RKC en ADO herwonnen werd zegt in deze vreemde competitie ook niet alles.

Clubs als RKC en ADO doen het na hun nederlagen-reeks opeens weer goed tegen respectievelijk FC Twente en SC Heerenveen. Niets is dus onmogelijk in deze vreemde competitie, ook een overwinning bij PSV is een mogelijkheid. De kans is kleiner om te winnen tegen een traditionele top-3 club, dat beseft een ieder, maar als onze club op Zuid een punt kon pakken, waarom zouden we dan geen bonuspunt(en) vanavond in Eindhoven kunnen sprokkelen.

Het zou, gezien de stand op de ranglijst, voor nog meer adem kunnen zorgen. Zoals hierboven omschreven pakt de concurrentie ook punten en hoe meer afstand we nemen van de onderste drie plaatsen, hoe fijner dat natuurlijk is. Met kerst willen we immers ons buikje onbezorgd rond kunnen eten zonder dat we last krijgen van oprispingen die veroorzaakt worden door een lage plaats op de eredivisie-ranglijst.

PSV

Uiteraard hoopt elke Spartaan op succes in Eindhoven. Maar we moeten wel eerlijk zijn en vermelden dat PSV afgelopen donderdagavond echt wel een heel puik potje voetbal op de mat wist te leggen. Na een 0-2 achterstand, in het voor de Europa-league gespeelde thuiswedstrijd tegen PAOK, wisten de Eindhovenaren zich terug te vechten in de wedstrijd. Met goed voetbal werd een comeback bewerkstelligt en werden de Grieken met 3-2 terug naar Saloniki gestuurd.

Tot nu toe ging het de ploeg niet geheel makkelijk af. In de competitie bekleedt PSV de 4e positie en dat is voor een ploeg die altijd voor het kampioenschap gaat niet goed genoeg. PSV speelt daarbij nogal voorspellend voetbal waarbij coach Roger Schmidt vaak het middelpunt van kritiek is. Alles moet wijken voor het teambelang lijkt zijn streven te zijn. Hierbij wordt de individuele speler ondergeschikt gemaakt aan het collectief. Soms werkt dat prima, maar soms gaat een dergelijke werkwijze, afhankelijk van de samenstelling van het team, gruwelijk mis.

Van de laatste vijf duels in de eredivisie won PSV er drie, werd één keer gelijk gespeeld en één keer verloren. Geen indrukwekkende reeks, als je in het kielzog van Ajax wil blijven.

Vanwege het goede doordeweekse resultaat zal Schmidt naar alle waarschijnlijkheid nagenoeg alle spelers opstellen waarmee hij donderdag tegen PAOK uitkwam. Naar verluid zal Mario Götze mogelijk in de basis-elf terugkeren, Noni Madueke zal daar dan geslachtofferd voor worden.

Vermoedelijke opstelling PSV: Mvogo; Dumfries; Teze; Boscagli; Max; Rosario; Sangaré; Götze; Malen; Zahavi; Gakpo.

Sparta

De vraag is wat Henk Fraser zal doen? Zal hij voor het gebruikelijke “Never change a winning team” gaan, of wil hij zekerheden in bouwen ten aanzien van de verwachte aanvalsgolven uit het Eindhovense kamp. Spelen met het 4-5-1 of toch terugvallen op 5-3-2? Beukelsdijk in de basis ten koste van een creatieve middenvelder? Het kan allemaal. Toch gokken wij op het eerste scenario: Fraser gaat geen aanpassing doen aan de gevonden vorm en zal, eventuele opspelende blessures of corona-gevallen, dezelfde spelers opstellen als hij dat in voorgaande twee duels deed. De wekelijkse video van Rijnmond is puur bedoeld voor het zand in de ogen gooien van herr Schmidt:

Daarnaast moet Sparta zich wapenen tegen een goed voorbereid PSV. In een video op de PSV-website verteld Schmidt dat Sparta zeer fysiek en mannelijk voetbal speelt waarbij de duels niet uit de weggegaan worden. Men lijkt afgelopen dagen op de Hergang dus de messen te hebben geslepen en zal het Sparta niet makkelijk gaan maken.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Okoye; Abels; Vriends; Heylen; Pinto; Auassar; Harroui; Smeets; Mijnans; Deroy Duarte; Thy

Bijzonderheden

PSV is nog steeds behoorlijk in rouw na het overlijden van oud-voorzitter Harry van Raaij. Daarnaast kwam het overlijden van Pim Doesburg, waar vorige week een grandioos eerbetoon op Het Kasteel voor werd gehouden, ook bij PSV hard aan. Doesburg speelde voor PSV ook een bizar hoog aantal eredivisiewedstrijden: 216 (!) stuks in totaal. Of aan deze zaken nog aandacht wordt gegeven is niet geheel duidelijk. Voor de zoons van Pim Doesburg; Pim jr. en Danny is dit wel een bijzonder duel. In het AD van gisteren kwamen ze beiden aan het woord.

Verder lijkt onze doelman steeds beter Nederlands te leren. Niet verkeerd voor de boomlange Nigeriaans international die het Engels en Duits ook goed onder de knie heeft. Niets is belangrijker dan een goed coachende doelman, en het machtig zijn van de Nederlandse taal helpt daarbij:

Okaye kan “Scheveningen” al goed uitspreken

Fox 1 en leiding

PSV – Sparta begint zondagavond om 20:00 en is te zien op Fox 1. En dat is lekker voor de Spartanen die geen duur abonnement van deze betaalzender hebben aangeschaft. Fox 1 is toegevoegd aan de basis-pakketten van Ziggo en KPN.

De wedstrijd zal onder leiding staan van het “Emmen-duo” Jeroen Manschot (arbiter) en Allard Lindhout (VAR). Zij worden op het gras ondersteunt door Erik Kleinjan en Sjoerd Nanninga (grensrechters) en het heerschap Erwin Blank (4e official). In het matchcenter in Zeist zal AVAR Thomas Krijt over de schouder van Lindhout meekijken of alles volgens de regels verloopt.

Abonneer
Abonneren op
326 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties