wedstrijdposter PSV - Sparta

Sparta kon tamelijk zorgeloos naar de tweede seizoenshelft toeleven. Met 24 uit 14 hadden we in de eerste seizoenshelft een bliksemstart. Europees voetbal is dichterbij dan degradatie. Ook na vanavond. Of misschien wel zeker na vanavond.

Eerste kwartier voor PSV

Sparta startte met de bekende basis-elf, op de geblesseerde De Guzman na. Zijn plek werd ingenomen door Van Mullem. Ook bij PSV geen verrassingen, de vertrokken Gakpo werd vervangen door oud-Spartaan El Ghazi. In de tijd dat Van Nistelrooij nog in de spits stond bij PSV stonden we vaak na 5 minuten al met 1-0 achter in Eindhoven. Vanavond was dat anders. Wel waren de Eindhovenaren heer en meester in het eerste kwartier van de wedstrijd. Spartaans balbezit was zeldzaam en PSV kreeg kansjes via El Ghazi en Luuk de Jong. Een doelpunt van de Eindhovenaren leek op dat moment een kwestie van tijd. Deze kwam er echter nog niet en Sparta kroop wat meer uit zijn schulp. Eerst kon Auassaur opstomen aan de linkerkant maar zijn voorzet vond geen Spartaans hoofd. Een paar minuten later kon Lauritsen gevaar stichten, maar de Noor kwam niet verder dan een een gevaarloos omhaaltje. Het toonde wel aan de Sparta niet helemaal voor spek en bonen meedeed. Alsnog bleef PSV de bovenliggende partij, wat ook wel te verwachten valt in een uitwedstrijd in de lichtstad.

Besef dat er iets te halen was

Toch was er zeker wel iets te halen in Eindhoven. Sparta speelde met vertrouwen en de combinaties zagen er soms best aardig uit. In de 20e minuut werd bijvoorbeeld Pinto prima vrijgespeeld aan de linkerkant. Zijn voorzet was dreigend, maar niet meer dan dat. Wil je echter kans maken op een resultaat in een uitwedstrijd tegen een topclub moet je ook een dosis geluk hebben. Het balletje moet zogezegd een keertje goed vallen. Want je speelt tegen een ploeg met veel meer kwaliteit die vaak de scheidsrechter ook nog eens mee heeft. Dat laatste viel vanavond gelukkig mee, scheidsrechter Sander van der Eijk floot redelijk neutraal.

PSV slordig, Sparta met vertrouwen

Het balletje viel voor het eerst een keertje goed halverwege de 2e helft en Mijnans kon redelijk vrij uithalen. Zijn schot werd echter gekraakt. Het gaf Sparta echter wel nog meer vertrouwen in de eigen kwaliteiten en met een beetje goeie wil (en een Rood-Witte bril) zou je zelfs kunnen stellen dat Sparta op dat moment beter in de wedstrijd zat dan PSV. Na deze wat sterkere fase van Sparta raakte de wedstrijd weer wat meer in evenwicht. Iets wat de amusementswaarde overigens niet ten goede kwam. Sparta vond het zo rond de 35e minuut wel weer even prima en nam geen onnodige risico’s. PSV wilde wel maar slordigheid en gebrek aan vorm zorgde ervoor dat ook de Eindhovenaren geen echt grote kansen meer kregen. Vlak voor rust moest Vriends nog wel ingrijpen. Sparta leek een mooie counter op te gaan zetten maar leed balverlies en Vriends zag geen andere optie dan de opstomende El Ghazi naar de grond te werken. Geel voor Vriends en een vrije trap op een gevaarlijke plek. Ook deze kans werd door PSV om zeep geholpen en we gingen de rust in met een verdienstelijke 0-0.

Hugo

In de studio bij ESPN ging het vooral over het slechte spel van PSV. Borst kon het verder bijna niet uit zijn strot krijgen dat het toch eigenlijk wel hardstikke knap is wat Sparta dit seizoen laat zien. De rancune druipt er nog altijd vanaf bij Borst. Inmiddels begint het zielige vormen aan te nemen, dus we zouden Hugo bij deze willen aanraden om gewoon te gaan genieten van dit Sparta, in plaats van te blijven hangen in je hetze jegens (onder andere) Laros. Je vriendjes zijn weg en die komen niet meer terug. Laat het los.

Opnieuw initiatief bij PSV

Inmiddels stonden de spelers weer op het veld en begon de tweede helft. PSV schoot, net als in de 1e helft, uit de startblokken en Simons kon al snel tweemaal gevaarlijk worden. Zijn schot was echter een afzwaaier en zijn duikeling een ouderwets schwalbe. Toch was het wel zaak voor Sparta om snel weer grip op de wedstrijd te krijgen. De domme gele kaart van Madueke zou daarvoor een prima kapstok zijn geweest, maar Sparta liet zich uit de tent lokken en Van Crooij pakte ook geel. De wedstrijd leefde wel op door deze momenten want het spel ging ineens op en neer. Eerst was daar een dreigende counter van Sparta en in de tegenstoot kreeg Veerman een goede mogelijkheid. Een paar minuten later kreeg van Crooij uit een corner een schietkans. Goals vielen er nog niet, maar een typische 0-0 wedstrijd (zoals het laatste kwartier voor rust) was het op dat moment in ieder geval niet meer.

Sparta voetbalt zich onder druk uit

Daarna sloop toch de slordigheid weer in het spel van de Eindhovenaren en kreeg Sparta weer wat meer grip op de wedstrijd. Of misschien was het wel een combinatie van factoren. Want Sparta weerde zich niet alleen kranig maar durfde ook gewoon te voetballen en kreeg her-en-der zelfs wat kleine mogelijkheden. Dat hebben we lang niet gezien in een uitwedstijd bij een topclub. Bij PSV begonnen ze zich inmiddels een beetje zorgen te maken en Van Nistelrooij besloot twee verse krachten in te brengen. Simons en Veerman werden gewisseld ten faveure van Gutierrez en Til. Heel veel beter werd het niet van de kant van PSV. Er waren zeker kansjes maar echt overtuigend was het allemaal niet.

Sander van der Eijk toont ballen

Sparta begon inmiddels te geloven dat een punt eigenlijk best mogelijk zou kunnen zijn in Eindhoven. Net als de supporters. Plots moesten we echter bibberen toen Klungelsmurf Manschot PSV een cadeautje wilde doen. Als VAR zag hij als enige in het hele stadion een overtreding van Pinto. Natuurlijk, hij raakt in het vallen die PSV-er een beetje. Maar er werd niet eens geprotesteerd. Grote klasse van scheidsrechter Van der Eijk om bij zijn beslissing te blijven. De VAR moet zich niet met dit soort beslissingen bemoeien. Als de scheidsrechter echt opzichtig in de fout gaat, akkoord. Maar niet bij dit soort pietluttigheden. Nogmaals een dikke vette pluim voor Van der Eijk, menig scheids had hem gewoon op de stip gelegd ten faveure van de topclub.

Inmiddels kroop de wedstrijd naar het einde en Sparta haalde eigenlijk zonder veel moeite de 90 minuten. Op dat moment restten ons 6 minuten blessuretijd om een puntje in de wacht te slepen. Daarin was het af en toe nog billenknijpen maar we hielden stand! Gefeliciteerd Spartanen en tot dinsdag!

Abonneer
Abonneren op
182 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties