Let op. Denk anders. Emmen komt op bezoek. Dus eigenlijk had in dit plaatje eerst Sparta gemoeten, maar wij houden niet van moeten.

The hill we climb

In literaire kringen is het een grote eer om het gedicht ‘The hill we climb’ van Amanda Gorman te mogen vertalen. Alleen schrijvers met de juiste kwaliteiten en eigenschappen komen in aanmerking voor deze prestigieuze klus. Wat voor ‘The hill we climb’ geldt, geldt binnen de ITWM-redactie voor voorbeschouwingen van wedstrijden tussen Sparta en Emmen. Alleen de crème de la crème krijgt deze krent in de pap.

Uw ITWM’er van dienst mag voor de derde keer in twee jaar een kraker tussen Emmen en Sparta voorbeschouwen. Een eer die weinigen gegeven is en voorwaar geen eenvoudige opdracht. Alle grapjes over hunebedden en snedige opmerkingen over het Noorderdierenpark zijn wel gemaakt en de FC Emmen-podcast van RTV Drenthe luister je ook niet voor je lol. Maar voor u, trouwe lezer, zet ik graag mijn beste beentje voor. De vingers aan het klavier en voorbeschouwen maar! Komtie.

Erbarmelijk

Emmen – Sparta wordt gespeeld op vrijdagavond 5 maart 2021 om 20:00 uur in stadion De Oude Meerdijk in Emmen. Vanwege één of andere pandemie kunt u de wedstrijd niet bezoeken. Dat betekent dat de Spartaan die de wedstrijd wil volgen aangewezen is op ESPN 2 en het erbarmelijke wedstrijdcommentaar daar voor lief zal moeten nemen. Bovenal mogen we hopen dat de onnozele Kenneth Perez niet is aangewezen om zijn doorgaans tenenkrommende wedstrijdanalyse te verzorgen. De meer auditief dan visueel ingestelde Spartaan heeft in Radio Rijnmond een fijn alternatief.

Schoudermassage

Zoals wel vaker gebruikelijk bij voetbalwedstrijden is de leiding van de wedstrijd in handen van een scheidsrechter. Ditmaal is dat Danny Makkelie. Danny wordt geassisteerd door zijn twee vlaggende vrienden Hessel Steegstra en Mario Diks. Man nummer vier is het heerschap Martijn Vos. Wie vanavond ook niet naar The Voice of Holland zal kijken, is Martin van den Kerkhof, want die mag lekker een avondje VAR’en. Martin zal worden geassisteerd door Maarten Ketting. Bronnen rond Maarten Ketting hebben ITWM ingefluisterd dat hij van plan is Martin van den Kerkhof tijdens de wedstrijd een ontspannende schoudermassage te geven.

Zes punten

Op de ranglijst van de eredivisie scheiden elf punten en vijf posities Sparta en Emmen. Desondanks is Emmen – Sparta een heuse zespuntenwedstrijd. Sparta pakt amper punten. Het ontbreekt de spelers aan lef, inspiratie, daadkracht, bezieling, ballen, plezier en succes. Het succesvolle team van voor de winterstop lijkt lamgeslagen. Het matige Willem II had weinig moeite om op het Kasteel drie punten te halen. Tegen Emmen begint voor Sparta een (achtdaagse) week van de waarheid. Na Emmen volgen dinsdag VVV en zaterdag RKC. Drie punten tegen Emmen zijn een noodzaak om niet verder in het moeras weg te zakken. Lukt dat niet, mag Henk Fraser op de volgende link klikken: https://www.vind-een-therapeut.nl/behandeling/faalangst.html

Dan Emmen. Als laatste van alle clubs in alle Europese hoogste divisies won FC Emmen dit seizoen haar eerste wedstrijd. Zwolle werd twee weken geleden met 3-2 verslagen. Dat beviel de Drenten zo goed dat ze prompt ook van FC Utrecht wonnen. Ondanks de laatste plek op de ranglijst is er plots vertrouwen. Bij de spelers, maar ook bij de achterban. De presentatoren van de FC Emmen podcast waren het er unaniem over eens. Emmen wint van Sparta. Een flinke dosis opportunisme is zelfs de doorgaans nuchtere Drent niet vreemd. Hoe dan ook, er staat ons een spannende en vermoedelijk slechte wedstrijd te wachten.  Negentig minuten lang billenknijpen. Op de bank met een schaaltje borrelnootjes erbij.

Emmen

Bij Emmen staat een oude bekende van Sparta op doel. Michael Verrips keepte precies één wedstrijd in het eerste van Sparta en verdedigt nu het doel van FC Emmen. Die ene wedstrijd was wel een belangrijke pot. Op de laatste dag van het seizoen 2016-2017 won Sparta uit bij Go Ahead Eagles, waardoor Sparta zich onder Alex Pastoor handhaafde in de eredivisie. Verrips speelde puik en stond er bij veel Spartanen goed op. Tot een doorbraak op het Kasteel kwam het niet, ook omdat Sparta de kaart Roy Kortsmit speelde. Verrips werd verhuurd aan MVV en verkaste daarna naar KV Mechelen. Daar won hij de beker en verdiende hij een transfer naar Sheffield United. Daar stokte de weg naar boven. Sheffield United verhuurt de keeper nu aan Emmen, waar hij een goede start kende.

Een andere oud-Spartaan die nu in de kleuren van Emmen speelt, is de immer sympathieke en bij veel Spartanen geliefde Paul Gladon. De oude wet dat oud-Spartanen makkelijk tegen Sparta scoren is vandaag hopelijk niet van toepassing.

Opstelling Emmen: Verrips; Cavlan, Bakker, Araujo, Bijl; Ben Moussa, Vlak; Adzic, Peña, Frei; De Leeuw

Sparta

Sparta mist, naast de aan zijn terugkeer werkende Tim Coremans, Mica Pinto en Jeffry Fortes. In het geval van Pinto is dat een aderlating. De opkomende back maakt een goed seizoen door en heeft meer kwaliteiten dan zijn vermoedelijke vervanger Aaron Meijers. De geschorste Fortes zal door de achterban minder worden gemist. Tegen Willem II bracht Fraser Fortes in de 75e minuut voor Abels. De logica en toegevoegde waarde van deze wissel ontgingen uw voorbeschouwer, maar mensen die wel verstand van voetbal hebben mogen in de comments laten weten wat Fraser bezielde. Enfin, 13 minuten nadat hij het veld had betreden was Fortes medeschuldig aan de twee Tilburgse doelpunten en had hij rood gekregen. Het houdt dit seizoen meestal niet over met de Kaapverdiaans international, maar dit was wel een dieptepunt. Aan Dirk Abels de taak niet geblesseerd te raken, nu zijn stand-in er niet is.  

Voorin zal het wel weer stoelendansen worden. Wij gokken op iets met Smeets.

Opstelling Sparta: Okoye; Meijers, heylen, Vriends, Abels; Auassar, Harroui, Mijnans; Deroy Duarte, Smeets, Thy  

Platbranden

Ten slotte. In 1229 brandden de troepen van bisschop Wilbrand van Oldenburg heel Emmen plat. De brandstichting was een vergeldingsactie naar aanleiding van de Slag bij Ane. Daar zou Sparta een voorbeeld aan moeten nemen! Ten strijde trekken met Henk Fraser als een hedendaagse Wilbrand van Oldenburg en dan de boel platwalsen daar in Emmen, alsof de Slag bij Ane vergolden moet worden. Of in ieder geval de degradatie van 2018. Of het verlies tegen Willem II. Ten strijde!

Abonneer
Abonneren op
528 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties